Szeptember 16., szerda

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án. 1917-ben szerzett Budapesten orvosi oklevelet, majd Európa több városában tanult biológiát, élettant, gyógyszertant, illetve fizikát és kémiát. Az 1920-as évek végén ismeretlen anyagot fedezett fel a mellékvesében, amelyet hexuronsavnak nevezett el. Miután második doktorátusát megszerezte Cambridge-ben, 1931-től újra Magyarországon dolgozott, és a szegedi tudományegyetemen növényekből próbálta kivonni a korábban felfedezett anyagot. Végül a paradicsompaprikával folytatott kísérletei során azonosította a hexuronsavat a C-vitaminnal, és segítségével a paprikából kiinduló C-vitamin gyártásának módszerét is kidolgozták Szegeden.
A témakörben folytatott kutatásaiért 1937-ben kapott élettani-orvosi Nobel-díjat. 1947-től kezdve az Egyesült Államokban élt, és főként az izomműködés, a rosszindulatú daganatok, valamint a sejtszintű szabályozás területén folytatott kutatásokat. Több amerikai egyetemnek volt igazgatója vagy professzora, a Szegedi Orvostudományi Egyetem 1987-ben vette fel a nevét. Corvin-láncot és Kossuth-díjat is átvehetett.
Névnapok: Edit, Ciprián
Időjárás
Országszerte napos idő várható több-kevesebb fátyol- és gomolyfelhővel, inkább csak az északi határ mentén fordulhat elő néhol futó zápor. A déli szél egyre nagyobb területen megerősödik, a Kisalföldön helyenként viharos lökések is lesznek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 19, 25 fokig hűl le a levegő.

Szerdán délután, este a Kisalföldön, Alpokalján több helyen viharossá (55-70 km/h) fokozódik a délnyugati szél. Leginkább a Kőszegi-hegység, illetve Sopron környékén 70-75 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak. 

Címkék: Időjárás
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/20891/pics/lead_800x600.png
Időjárás
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?