113 éve pályán a válogatott - október 12., hétfő

A Nap kel: 6 óra 56 perckor, nyugszik: 18 óra 3 perckor.
A Hold kel: 6 óra 11 perckor, nyugszik: 17 óra 58 perckor.

NÉVNAPOK: Maximilián, Miksa, Rezső, Szemere, Szerafina, Tirzusz
Katolikus naptár: Mikes, Miksa névnapja
Református naptár: Miksa
Evangélikus naptár: Miksa
Zsidó naptár: tisri hónap 29. napja

OKTÓBER 12-ÉN SZÜLETETT:

1775. BENE FERENC orvos, akadémikus, a himlőoltás bevezetője Magyarországon (240 éve)
1855. NIKISCH ARTÚR karmester (160 éve)
1885. MARKÓ ÁRPÁD hadtörténész, akadémikus (130 éve)
1920. NAGY PÉTER kétszeres József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, műfordító, akadémikus (95 éve)
1940. TÍMÁR ÉVA Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész (75 éves)

OKTÓBER 12-ÉN HALT MEG:

1825. MÜLLER FERENC JÓZSEF, báró bányamérnök, mineralógus, a tellúr és a turmalin felfedezője (190 éve)
1895. SZARVAS GÁBOR nyelvész, akadémikus, a magyar nyelvművelés megalapozója (120 éve)
1920. LAJTA BÉLA építész (95 éve)
1995. ASZTALOS JÁNOS katolikus pap, pápai káplán, kanonok ("a pócspetri pap") (20 éve)
2000. SÜKÖSD MIHÁLY József Attila-díjas író, kritikus, esszéíró (15 éve)

Görögországban vasárnap lejátszotta 900. hivatalos mérkőzését a válogatott, amely 113 éve lépett pályára először. 1902. október 12-én Ausztria volt az ellenfél, amely 5:0-ra győzött.  A magyar labdarúgó-válogatott már többször megmérkőzött Európában túrázó klubcsapatokkal, de azok nem számítottak hivatalos mérkőzéseknek. Az első ellenfél az osztrák labdarúgó-válogatott volt. Maga a labdarúgás gyerekcipőben járt még az Osztrák–Magyar Monarchia ezen részén így nem váltott ki nagy sajtóvisszhangot a két csapat mérkőzése. Bécsben rendezték meg a találkozót és úgy reklámozták, mint a BécsBudapest összecsapást. E miatt is mondta le jó pár magyar labdarúgó az utazást mivel komolytalannak érezték (Ordódy, Gilly, Gorszky és Linder)1908-ban a két szövetség hivatalos válogatott mérkőzésnek ismerte el. Az osztrák közönséget sem villanyozta fel az esemény. Félezren voltak kíváncsiak a WAC (Wiener Athletiksport Club)stadionjában, a Práterben. A mérkőzés előtt Bécs utcáin furikázták körbe a magyar játékosokat, így is reklámozva az összecsapást. Az angol Roland Shires volt a bíró, aki Vienna Cricket and Football-Club tagjaként balösszekötőt játszott Budapesten.

A hazaiak kezdő-tizenegyében 7 WAC játékos kapott helyett, benne négy játékos az öttagú csatársorban, míg a magyaroknál 7 klub adta a játékosokat. A sógorok már a 10. percben 2:0-ra vezettek. Johann „Jan" Studnicka 3 gólig jutott. Az osztrákok könnyed játékkal 5:0-ás győzelmet arattak. A magyarok inkább durvaságukkal próbálták teljesítményüket javítani, amire a vendéglátók egy jelzővel kedveskedtek, "lekutyamagyarozták" ellenfelüket, majd a díszvacsorán is az öt osztrák elszivárgása után magukban búsnótákat daloltak a magyarok. A mérkőzés követően megállapodás született miszerint a két csapat évente két alakalommal Bécsben és Budapesten megmérkőzik egymással.

Hajós Alfréd csapatkapitány elemzést írt az akkori sportlapban, a Sport Világ-ban. Az osztrákok összeszokottak és egységesebbek voltak, mivel a WAC csapatára épültek. A magyaroknak pont ez volt az Achilles-pontjuk, mivel az összeszavazott csapat tagjai egyénileg jó játékosok voltak, de sosem játszottak egymás mellett vagy előtt és így nem érezték egymást.

IDŐJÁRÁS

Borult lesz az ég, csak a nap második felében délnyugaton, nyugaton vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. A Dunántúl északi felén és a Dunától keletre továbbra is eső valószínű, ismét jelentősebb mennyiségű csapadék lehet, ugyanakkor a Dunántúlon délnyugat, nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék. (Kis valószínűséggel a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabban fekvő területein átmenetileg havas eső, hó is előfordulhat.) Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21574/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?