Röntgen felfedezése – november 8., vasárnap

A Nap kel: 6 óra 36 perckor, nyugszik: 16 óra 18 perckor.
A Hold kel: 3 óra 3 perckor, nyugszik: 15 óra 2 perckor.
    
NÉVNAPOK: Gotfrid, Hódos, Kál, Karád, Kasztor, Kolos, Zsombor
Katolikus naptár: Zsombor, Kál, Kolos
Református naptár: Zsombor
Evangélikus naptár: Zsombor
Zsidó naptár: hesván hónap 26. napja
    
NOVEMBER 8-ÁN SZÜLETETT:
1780. ÜRMÉNYI FERENC fiumei kormányzó, belső titkos tanácsos, koronaőr (235 éve)
1910. DÉGEN IMRE mérnök, vízügyi szakember (105 éve)
1930. TAMÁS MÁRIA költő, író, műfordító, meséket és gyermekverseket írt (85 éve)
1945. ZSÓTÉR LÁSZLÓ Ferenczy Noémi-díjas grafikustervező (70 éves)
    
NOVEMBER 8-ÁN HALT MEG:
1965. SURÁNYI JÁNOS Kossuth-díjas mezőgazdász (50 éve)
1970. KERKAI JENŐ katolikus pap, jezsuita szerzetes tanár, a KALOT-mozgalom alapítója (45 éve)
1980. HELLER LÁSZLÓ Kossuth-díjas gépészmérnök, a világhírű, ún. Heller-Forgó berendezés társfeltalálója (35 éve)
1995. PÓR JUDIT József Attila-díjas műfordító, irodalomtörténész, szerkesztő (20 éve)
2010. ÁDÁM ANDRÁS sportoló, teniszben, kosárlabdában és jégkorongban is országos bajnok (5 éve)

1895 novemberében Wilhelm Conrad Röntgen német tudós vizsgálni és jegyezni kezdte az otthoni laboratóriumában végzett Crookes vákuumcsöves kísérleteit.

November 8-án azt vette észre, hogy egy fotólemez, ami egy asztal alsó fiókjában, egy bőrtokban volt, fekete csomagolópapírba csavarva, rejtélyes módon fényt kaphatott, mert egy kulcs képe jelent meg rajta. A helyiségben az egyetlen kulcs a kertkapu kulcsa volt, ami ugyanennek az asztalnak a felső fiókjában volt, ahova több mint egy éve tették. A fotólemezen ennek a kulcsnak a képe jelent meg.

Röntgen észrevette, hogy az asztal és a fiókok úgy helyezkednek el, hogy a falra szerelt Crookes-csővel egy vonalban vannak. Azonban a Crookes-cső nem bocsátott ki látható fényt és nyilvánvaló volt, hogy fény nem kerülhetett úgy az alsó fiókba, egy bőrtok belsejébe és a benne lévő csomagolópapíron keresztül a fotólemezre úgy, hogy közben a felső fiókban lévő kulcs képe a lemezre kerüljön. Bármi volt is, ami a képet létrehozta, a kulcson, vagyis a fémtárgyon nem haladt át, ezért az a rész sötét maradt a fotólemezen.

Akkoriban már más tudósok is feltételezték, hogy a Crookes-cső valamiféle sugárzást bocsát ki, és ezt katódsugárzásnak nevezték, mivel az üvegcsőben lévő egyik fémlemezből indult ki (amit katódnak neveztek). Crookes azt gondolta, hogy ezek a sugarak talán egy másik világból erednek. Azonban senki sem mérte vagy tanulmányozta ezeket az ismeretlen sugarakat.

Röntgen feltételezte, hogy ez a katódsugárzás lehet az oka a fotólemezen megjelenő képnek. Kéthetes kísérletezés során bizonyította ezeknek a rejtélyes sugaraknak a létezését, melyeket X-sugaraknak nevezett el (a számításokban az x általában az ismeretlent jelöli). (A világ számtalan helyén ezt a sugárzást ma is X-ray néven ismerik). Megállapította, hogy a sugárzás áthatol fán, papíron, ruhán, sőt, a legtöbb fémen is, kivéve az ólmot.

Kísérleteiben Röntgen bárium-platina-cianid sóval (ez egy fajta fluoreszkáló só) átitatott papírt függesztett a labor falára. Amikor bekapcsolta a Crookes-csövet és a papírra irányította, a papír halvány zölden világítani kezdett (a megfigyeléshez valószínűleg teljes sötétség kellett). Amikor egy vaslemezt tartott a papír elé, a papír fekete maradt a vaslemez helyén és csak a többi helyen világított. Röntgent meglepte, hogy a vaslemezt tartó kezének csontjai is meglátszódtak a képen. Amikor ujjait mozgatta, az azokat körülvevő zöld körvonal ugyanúgy mozgott. Röntgen felesége felsikoltott, amikor ezt meglátta, és azt mondta, hogy a sugarak a halál előhírnökei (hiszen addig csak a holtak csontjai voltak láthatók). Röntgen azonban még hat hétig intenzíven kísérletezett, mielőtt megjelentette volna eredményeit a később röntgensugaraknak nevezett jelenség természetéről és lehetséges felhasználásáról.

Egy hónapon belül az egész világ a röntgensugarakról beszélt. A szkeptikusok halálsugárnak tartották, ami majd elpusztítja az emberi fajt. Az álmodozók csodának tekintették, aminek a segítségével a vakok látni fognak és amivel bonyolult ábrákat és rajzokat lehet majd a tanulók fejébe sugározni. Az orvosok úgy vélték, egy ima meghallgatásra talált.

1895. december 28-án írt egy cikket „Egy újfajta sugárzásról: előzetes közlemény” címmel, és beküldte a Würzburgi Fizikai-Orvosi Folyóirathoz. Ez volt az első hivatalos közlemény a röntgensugárzás kategorizálásáról. Röntgen kapta a legelső fizikai Nobel-díjat ezért a felfedezéséért.

IDŐJÁRÁS

Eleinte sok lesz a felhő, majd nyugat felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet, az éjszaka képződött köd fokozatosan feloszlik, legtovább a Tiszántúlon és a Duna-Tisza-köze északi részén marad párás, ködös a levegő. Délután keleti, északkeleti tájakat kivéve gyengén felhős, napos idő várható. Számottevő csapadék sehol sem valószínű, legfeljebb eleinte lehet néhol kisebb eső, a ködös területeken szitálás. A Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet a tartósabban ködös, borús tájakon 6, 10, másutt 14 és 18 fok között valószínű, de az Alpokalján ennél is melegebb lehet. Késő estére 4 és 14 fok közé hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/22226/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?