Zsiborás, a legnépszerűbb kapus – november 12., csütörtök

A Nap kel: 6 óra 42 perckor, nyugszik: 16 óra 13 perckor.
A Hold kel: 7 óra 2 perckor, nyugszik: 17 óra 3 perckor.

NÉVNAPOK: Aba, Abád, Abbás, Abod, Asztrid, Bács, Emánuel, Emil, Emilián, Hamilkár, Hümér, Jónás, Jozafát, Keresztély, Levente, Márton, Martos, Renáta, Renátó, Szilvánusz, Tihamér
Katolikus naptár: Szent Jozafát emléknapja, Asztrik és Jónás névnapja
Református naptár: Jónás, Renátó
Evangélikus naptár: Jónás, Renátó
Zsidó naptár: hesván hónap 30. napja

NOVEMBER 12-ÉN SZÜLETETT:

1890. KRONBERGER LILI négyszeres műkorcsolyázó világbajnok, az első magyar világbajnok (125 éve)
1930. TÖRÖK ISTVÁN az 1956-os forradalom mártírja, katona (85 éve)

NOVEMBER 12-ÉN HALT MEG:

1855. ROMBAUER TIVADAR kohómérnök, 1846-ban nagy része volt az ózdi vasgyár létrehozásában (160 éve)
1955. HAJÓS ALFRÉD úszó, az első magyar olimpiai bajnok, posztumusz Ybl Miklós-díjas építész (60 éve)
1995. MAKAI IMRE kétszeres József Attila-díjas író, szerkesztő (20 éve)

Zsiborás Gábor (Budapest1957november 12. – Budapest1993szeptember 7.) magyar válogatott labdarúgó. 

Az FTC saját nevelésű kapusa 1957. november 12-én született Budapesten. Tíz évesen lett a Fradi igazolt játékosa, az ifiből kiöregedve nem kisebb nevek mellett lehetett a felnőtt keret tagja, mint Hajdú József és Géczi István. Az 1977/78-as bajnokságban, húsz évesen kapta élete első NB1-es szerepét. Az ellenfél a Bp. Honvéd volt, a Fradi nyert 2:1-re, a kispestiek gólját maga Zsiborás szerezte – öngólként, egy kapufáról a hátára pattant labda csorgott be a kapuba. Ettől függetlenül parádésra sikeredett a bemutatkozás. Olyannyira, hogy még abban a bajnokságban sikerült Hajdút végleg kiszorítania a kezdőből. Az 1980/81-es szezon nagy részét egy sérülés miatt kihagyja, a következő bajnokságban felváltva véd Kakas Lászlóval. 1983-tól 1988-ig viszont több mint 5 szezonon át megint övé az 1-es számú mez.

244 alkalommal szerepelt az FTC színeiben. 1988-ban megsérült a szöuli előolimpiai tornán az olimpiai válogatott kapusaként. Addigi helyettese, Józsa Miklós pedig szenzációs formába lendült. Így mire felépült sérüléséből, kiszorította a kezdőcsapatból. A Ferencváros vezetősége megbecsülve a Fradiban tett szolgálatait, hogy ne kelljen a fradista ikonnak a kispadot koptatnia, inkább elengedte a nagy rivális MTK-ba. Az átigazolásának pikantériája az volt, hogy új csapatában az első mérkőzése az Üllői úton volt. A Fradi 4:0-ra nyert, ennek ellenére Zsiborás hetes osztályzatot kapott a Népsporttól. Zsiborást huszonnyolcezer ember vastapsa fogadta, és minden megmozdulását hangos ováció kísérte. Az MTK-ban négy éven át védett 117 mérkőzésen, és szenzációs formája miatt innen került vissza a válogatott keretbe is első számú kapusként. 4 alkalommal védett a magyar válogatottban.

Az oroszok elleni világbajnoki selejtezőre készülő labdarúgó-válogatott első számú kapusa, Zsiborás Gábor, egykori sikerei helyszínén, az Üllői úti stadionban az egyik edzés végén összeesett és kómába került. Majd szűk egyheti kóma után pont azon a napon távozott el végleg, amikor a nemzeti mezben játszott négy mérkőzése közül a legnagyobb sikert hozó meccsnek volt a tízéves évfordulója. A halálának pontos okát sosem sikerült kideríteni.

IDŐJÁRÁS

A délelőtti órákban a ködfoltok általában gyorsan feloszlanak, ám északkeleten lassabban javulnak a látási viszonyok. Ezt követően csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Csapadék nem valószínű. Az északi országrészben ismét kísérhetik erős lökések a nyugati szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között valószínű, a tartósabban ködös, párás területeken azonban csak 12 és 15 fok közé melegedhet fel a levegő. Késő este 6, 12 fok valószínű.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/22305/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?