Megszületett Walt Disney – december 5., szombat

A Nap kel: 7 óra 13 perckor, nyugszik: 15 óra 54 perckor.
A Nap nyugszik: 0 óra 52 perckor, nyugszik 13 óra 5 perckor.

NÉVNAPOK: Anasztáz, Bács, Bacsó, Csaba, Csanád, Csobád, Dalma, Herkules, Krisztina, Mór, Péter, Reginald, Sebő, Vilma
Katolikus naptár: Vilma, Csaba, Sába, Sebő
Református naptár: Vilma
Evangélikus naptár: Vilma
Zsidó naptár: kiszlév hónap 23. napja

DECEMBER 5-ÉN SZÜLETETT:

1905. SZABÓ VLADIMIR (Szabó Vladimír) - Munkácsy Mihály-díjas festő, grafikus, kiváló művész (110 éve)
1915. BENJÁMIN LÁSZLÓ kétszeres Kossuth- és József Attila-díjas költő (100 éve)
1915. FODOR GÁBOR BÉLA kétszeres Kossuth-díjas kémikus (100 éve)
1925. SZILVÁSY MIKLÓS olimpiai bajnok birkózó, edző (90 éve)
1935. PÁJER EMÍLIA - Ferenczy Noémi-díjas textilművész (80 éves)

DECEMBER 5-ÉN HALT MEG:

1950. PAJTÁS ERNŐ katonatiszt, a Koronaőrség utolsó parancsnoka (65 éve)
2000. GOMBOS GYULA Széchenyi-díjas irodalomtörténész, író, újságíró (15 éve)

Walter Elias „Walt” Disney (Chicago, 1901. december 5. – Los Angeles, 1966. december 15.) amerikai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, szinkronszínész és rajzfilmgyáros. A világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Companyt. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Miki egeret.

A trükk- és rajzfilm műfaj megteremtője és klasszikus mestere volt. Alkotásait könnyedség, az ötletek gazdagsága, valamint magával ragadó humor jellemezte. Népszerűségét a rajzfilmjeiben szereplő állat- és gyermekfigurák sajátos bájának köszönhette, de sikereihez hozzájárult a filmtechnika megújítása is. A hollywoodi stúdiókban az elsők között vezette be a hangosfilmet (1928), a színes filmet (1932), majd pedig a teljes estét betöltő rajzfilmet (1937). Rajzfilmjei máig a legnépszerűbb filmek a világon, mesehőseit: Mickey egeret, Donald kacsát és a többieket a Föld szinte minden gyereke ismeri és szereti. Az ő nevéhez fűződött a világ leghatalmasabb szórakoztató központja, a Disneyland létrehozása is. Természetfilmeket is forgatott (A sivatag él, 1953). A természet világa című könyve magyar nyelven 1966-ban jelent meg. Az Oscar-díj történetében Walt Disney viszi a pálmát: 64 jelölésből 26 alkalommal kapta meg az aranyszobrocskát. Híres filmjei: Hófehérke és a hét törpe (1937), Pinocchio (1939), Hamupipőke (1949), 101 kiskutya (1961).

IDŐJÁRÁS

Az ország jelentős részén erősen felhős vagy borult, párás, és főként a keleti országrészben néhol tartósan ködös lesz az idő, csak nagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon lehet átmenetileg szakadozottabb a felhőtakaró, és süt ki rövid időre a nap. Néhol ugyan szitálás előfordulhat, de számottevő csapadék sehol sem lesz. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csak az Alpokalján élénkül meg napközben a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/22825/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?