Az emberi jogok napja – december 10., csütörtök

A Nap kel: 7 óra 18 perckor, nyugszik: 15 óra 54 perckor.
A Hold kel: 5 óra 52 perckor, nyugszik: 15 óra 40 perckor.

NÉVNAPOK: Eulália, Judit, Loretta, Miron
Katolikus naptár: Judit, Lívia
Református naptár: Judit, Loretta
Evangélikus naptár: Judit, Loretta
Zsidó naptár: kiszlév hónap 28. napja

DECEMBER 10-ÉN SZÜLETETT:

1890. BÁRDOSSY LÁSZLÓ miniszterelnök, háborús bűnösként halálra ítélték (125 éve)
1895. TÖRÖK SOPHIE (Tanner Ilona) költőnő, Babits Mihály felesége (120 éve)
1935. SZÉKELYHIDI ÁGOSTON író, újságíró, kritikus, politikus (80 éve)

DECEMBER 10-ÉN HALT MEG:

1875. TOLDY FERENC irodalomtörténész, kritikus, akadémikus (140 éve)
1990. KOVÁCS KÁROLY színész, érdemes művész (25 éve)
1995. BENEDEK ANDRÁS író, műfordító, dramaturg, érdemes művész (20 éve)

Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata egy, az ENSZ által elfogadott nyilatkozat, mely összefoglalja a világszervezet álláspontját a minden embert megillető alapvető jogokról. A nyilatkozatot a második világháború borzalmai ihlették és 1948. december 10-én fogadták el. Az ENSZ-közgyűlés 1950-ben hozott döntése értelmében a nyilatkozat elfogadásának napját minden évben az emberi jogok napjaként ünneplik.

A nyilatkozatot John Peters Humphrey kanadai jogász és emberjogi aktivista szövegezte meg az ENSZ kérésére, többek között Eleanor Roosevelt egyesült államokbeli First Lady, René Cassinfrancia bíró, Charles Malik libanoni diplomata és P. C. Chang kínai professzor segítségével. Az ENSZ Közgyűlése egyhangúlag megszavazta, de nyolc ország – a szovjet blokk és Szaúd-Arábiatartózkodott a szavazástól.

A nyilatkozat egy bevezetőből és 30 cikkből áll. Ebben a 30 cikkben fogalmazza meg az emberi jogokat (az alapvető polgári, kulturális, gazdasági, politikai és szociális jogokat), amelyek megilletnek minden embert, fajra, színre, nemre, nyelvre, vallásra vagy politikai meggyőződésre való tekintet nélkül. Nem törvényerejű és így nem kötelez, de hatásosan lehet vele diplomáciai és erkölcsi nyomást gyakorolni kormányzatokra, és gyakran hivatkoznak is rá. A nyilatkozat az alapját képezi két, kötelező erejű ENSZ-egyezménynek (Polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya; Gazdasági, szociális és kulturális jogok nemzetközi egyezségokmánya), melyeket 1966. december 16-án fogadott el a Közgyűlés. Akadémikusok, ügyvédek és alkotmánybírák gyakran hivatkoznak rá.

A harminc cikk legfontosabb elemei:

  • jog az élethez, szabadsághoz és biztonsághoz;
  • jog a művelődéshez;
  • jog a kulturális életben való részvételhez;
  • jog a magántulajdonhoz;
  • védelem a kínzás, a kegyetlen, embertelen bánásmód és büntetés elől;
  • a gondolat, lelkiismeret és vallás szabadsága;
  • a vélemény és kifejezése szabadsága.

IDŐJÁRÁS

Eleinte erősen felhős vagy borult, néhol párás idő lesz, majd északnyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet. Legtovább a déli, délkeleti országrészben és a Duna-Tisza közén maradhat erősen felhős az ég. Délelőtt még többfelé lehet eső, záporeső, majd a nap második felében előbb a Dunántúl nyugati részén, később a déli, délkeleti országrészben is csökken a csapadékhajlam. A hegyvidéki területeken reggelig az eső mellett átmenetileg ónos szitálás, havas eső, hó, esetleg ónos eső is lehet. Az északi, északnyugati szél több helyen megélénkül, a Dunántúlon megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 9 fok között várható. Késő estére -1 és +5 fok közé hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23044/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?