Bomba Lockerbie felett – december 21., hétfő

A Nap kel: 7 óra 27 perckor, nyugszik: 15 óra 56 perckor.
A Hold kel: 13 óra 20 perckor, nyugszik: 2 óra 25 perckor.

ÜNNEP:
A DEMOKRATIKUS MAGYARORSZÁG ÜNNEPE - Annak emlékére ünneplik Magyarországon, hogy 1944. december 21-én ült össze Debrecenben az Ideiglenes Nemzetgyűlés, majd december 22-én megalakult az Ideiglenes Nemzeti Kormány.  

NÉVNAPOK: Atanáz, Bodomér, Izidor, Julianna, Tamás, Témizs
Katolikus naptár: Petra, Tamás, Canisius Szent Péter eméknapja
Református naptár: Tamás
Evangélikus naptár: Tamás
Zsidó naptár: tévét hónap 9. napja

DECEMBER 21-ÉN SZÜLETETT:
1755. FÖLDI JÁNOS orvos, természetbúvár, nyelvész és költő (260 éve)
1920. KECSKEMÉTI ISTVÁN Erkel Ferenc-díjas zenetörténész (95 éve)
1925. OLTVÁNYI OTTÓ újságíró, szerkesztő, 1990-93-ban az MTI vezérigazgatója (90 éve)
1930. FÜR LAJOS agrártörténész, MDF-es politikus, 1990-94-ben honvédelmi miniszter (85 éve)
1965. FILLÁR ISTVÁN Jászai Mari-díjas színész (50 éves)
1965. ILYÉS RÓBERT Jászai Mari-díjas színész (50 éves)

DECEMBER 21-ÉN HALT MEG:
1810. MARCZIBÁNYI ISTVÁN a magyar irodalom és a tudomány pártfogója, mecénása (205 éve)

"Clipper 103 óceánrepülési engedélyt kér" - ezek voltak az utolsó szavak, amelyek 1988. december 21-én a Pan Am légitársaság 103-as Frankfurtból New Yorkba tartó járatáról elhangzottak. Másodpercekkel később robbanás tépte darabokra a Boeing 747-est, a fedélzeten lévő 243 utas - köztük 4 magyar - és a 16 fős személyzet életét vesztette, a skóciai Lockerbie-re zuhanó gépdarabok további 11 ember halálát okozták. Mint később kiderült, a merénylet mögött líbiai titkos ügynökök álltak.

19 óra 3 perckor a légiirányító radaron egy helyett immár négy kocka jelezte a Pan Am gépet, amellyel többé már nem tudták felvenni a kapcsolatot. A gép Lockerbie városkára zuhanó darabjai rendkívül nagy területen szóródtak szét, néhol krátereket vájtak a földbe. A tűz a közeli autópályán haladókat is elérte, többen azt hitték, hogy egy erőmű robbant fel. Azt csak a pár nap múlva talált égésnyomok tették egyértelművé, hogy merénylet történt, és ezzel az ügy egészen más megvilágításba került.

Aprólékos, minden részletre kiterjedő nyomozás vette kezdetét, ennek során a földre zuhanó holttesteket egészen addig érintetlenül, a városban fekve hagyták, amíg pontosan nem dokumentáltak mindent. A szőnyegbombázás utáni állapotokat mutató Lockerbie-be hamarosan megérkeztek a hozzátartozók is, bár többen hiába reménykedtek; akadt olyan utas, akinek maradványait soha nem találtak meg.

A szakértői vizsgálatok után ismertté vált: az utasok némelyike keresztet szorított kezében, egy anya kisbabáját ölelte magához, s voltak, akik egymás kezét fogták. A gépen tartózkodók a légnyomás hirtelen megnövésével elvesztették eszméletüket, a szerencsésebbek soha többé nem is tértek magukhoz. Egy utaskísérőről és egy férfiról azonban biztosan tudják, hogy az alacsonyabb légnyomáson magukhoz tértek és túlélték a zuhanást, a mentők megérkezését azonban már nem maradt erejük megvárni.

Az amerikai és a brit hatóságok a merénylet mögött először Iránt, majd palesztin terroristaszervezeteket sejtettek, míg végül a robbanóanyag és a megtalált rádiós szerkezet egy korábbi, szenegáli merényletkísérlet kapcsán Líbiára terelte a gyanút. Sorra gyűltek a bizonyítékok, a nemzetközi jogi csaták azonban hosszasan elhúzódtak. A két gyanúsított, Abdelbaszet Ali Mohamed Al Megrahi és Al Amin Kalifa Fimah 1999-es kiadatásához szankciókon, fenyegetéseken és végül politikai alkukon át vezetett az út.

A bírósági tárgyalásra az ideiglenesen brit felségterületté nyilvánított hollandiai Camp Zeist katonai támaszponton került sor, a 2001-ben meghozott ítéletben Megrahit életfogytiglani börtönnel sújtották, Fimahot viszont felmentették. Megrahi Skóciában tölti büntetését, s a mai napig ártatlannak mondja magát. A Kadhafi vezette Líbia fejenként 10 millió dollár kártérítést ígért az áldozatok hozzátartozóinak, erre a politikai feltételek teljesülésétől függően három lépcsőben kerül(t) sor.

A szörnyű merénylet áldozatainak emlékét több emlékmű is őrzi, a Dryfesdale temetőnél álló hatalmas táblákon a négy magyar utas, Roller János (29 éves), Roller Zsuzsanna (27 éves), ötéves Edina lányuk és Gábor Ibolya (79 éves) neve is megtalálható.

IDŐJÁRÁS

Az ország nagy részén borult lesz az ég, de délelőtt a Dunántúlon, később a Dél-Alföldön is felszakadozik a felhőzet, és várható némi napsütés. Számottevő mennyiségű csapadék továbbra sem várható, legfeljebb szitálás, illetve este északkeleten néhol kisebb eső fordulhat elő. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dél-Dunántúlon időnként megélénkül a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 3 és 8 fok között valószínű, de délnyugaton néhol 9, 11 fok is lehet.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23290/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?