Ideiglenes kormány alakul – december 22., kedd

A Nap kel: 7 óra 27 perckor, nyugszik: 15 óra 56 perckor.
A Hold kel: 13 óra 59 perckor, nyugszik: 3 óra 38 perckor.

NÉVNAPOK: Anikó, Flavián, Judit, Nina, Teofánia, Zénó
Katolikus naptár: Cabrini Szent Franciska emléknapja; Zénó, Jutta, Xavéria
Református naptár: Zénó, Tifani
Evangélikus naptár: Zénó, Tifani
Zsidó naptár: tévét hónap 10. napja

DECEMBER 22-ÉN SZÜLETETT:
1880. JÓB DÁNIEL rendező, színigazgató, író (135 éve)
1895. PUKÁNSZKY BÉLA irodalomtörténész, akadémikus, egyetemi tanár (120 éve)
1925. MAKK KÁROLY Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, kiváló művész, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze (90 éves)
1950. KERTÉSZ JÁNOS Széchenyi-díjas fizikus, egyetemi tanár, akadémikus (65 éves)

DECEMBER 22-ÉN HALT MEG:
1875. KEMÉNY ZSIGMOND író, publicista, politikus, akadémikus, a reformkor egyik kiemelkedő alakja (140 éve)
1985. LÉDERER LAJOS magyar származású angol újságíró, az Observer munkatársa (30 éve)
1990. PLATTHY JÓZSEF díjugrató lovas, honvédtiszt, a magyar lovassport egyetlen olimpiai érmese (25 éve)
1995. BOJÁR IVÁN festő, grafikus, díszlet- és jelmeztervező, művészettörténész (20 éve)

A magyar Ideiglenes Nemzeti Kormány a második világháború végén, 1944. december 22-én alakult meg Debrecenben, amikor a várost az ország keleti felével együtt már megszállta a Vörös Hadsereg, de az ország nyugati részében még folytak a harcok a szovjetek és a megszálló német hadsereg, illetve a Szálasi-kormány magyar hadserege között.

Megalakulása az Ideiglenes Nemzetgyűlés felállítását követte. Az ideiglenes törvényhozó testület a háborús állapotok és a közigazgatás teljes összeomlása miatt nem szokásos választás útján jött létre, hanem az ország felszabadult területein részben spontán módon, részben a Vörös Hadsereg támogatásával vagy nyomására megalakuló, a helyi közigazgatást szinte mindenütt kezükbe vevő nemzeti bizottságok delegáltjaiból állt. Az ideiglenes kormányt azonban nem is ez a testület, hanem az általa megválasztott Politikai Bizottság választotta meg és alakította át később. A kormány összetételét valójában Moszkvában jóváhagyott pártközi megállapodással határozták meg a Magyar Nemzeti Függetlenségi Frontban részt vevő pártok.

Összeállításánál döntő szempont volt, hogy megossza a Szálasi-kormány vezetése alatt a németek oldalán még harcoló magyar erőket, illetve elfogadható legyen a még német megszállás alatt álló magyar területek lakossága számára. Ennek érdekében a kormány vezetője és két minisztere lett három, a magyar hadsereg legmagasabb, vezérezredesi rendfokozatát viselő tábornoka, akik októberben engedelmeskedtek Horthy Miklóskormányzó fegyverszüneti felhívásának. Dálnoki Miklós Béla az 1. hadsereg parancsnoka, Vörös János a honvéd vezérkar főnöke, Faragho Gábor pedig a csendőrség és a rendőrség felügyelője volt és ő vezette az előzetes fegyverszüneti delegációt. Mindhárman nagy tekintéllyel rendelkeztek a magyar hadseregben, korábban többször kitüntették őket (Adolf Hitler is). A kormányban helyett kapott Teleki Pál volt miniszterelnök fia, Teleki Gézagróf is.

A miniszterelnök dálnoki Miklós Béla vezérezredes lett, a később kulcsfontosságúnak bizonyuló belügyi tárcát a Nemzeti Parasztpárt kommunistákhoz is közel álló politikusa, Erdei Ferenc kapta, a földre áhítozó parasztok számára legfontosabb tárcát, a földművelésügyit pedig a kommunista Nagy Imre.

Az ideiglenes kormány kötötte meg 1945. január 20-án a fegyverszünetet a Szovjetunióval. Az egyezmény értelmében Magyarország hadat üzent Németországnak, és 300 millió dollár hadikárpótlás fizetésére kötelezték – kétharmadát a Szovjetuniónak és egyharmadát Jugoszláviának és Csehszlovákiának –, amit hat éven belül kellett megfizetni, főleg terményekben és árucikkekben. Előírta a fegyverszünet például 200 ezer óra leszállítását, amihez a svájci rugókat külföldről kellett beszerezni; valamint 52 mázsa cukorka átadását a Vörös Hadseregnek, ami a fegyverszünet értelmében ezeken felül bármit leszerelhetett és elszállíthatott az országból hadizsákmányként. A jóvátételt végül 1958-ra sikerült megfizetni, addig mintegy hatvanezer főnyi értékes munkaerőt kötött le ennek előteremtése.

Március 15-én a kormány kiadta a földreformra vonatkozó rendeletet a 100 holdnál nagyobb birtokok felosztásáról, amelynek alapján sok paraszt juthatott földhöz. A kommunisták a következő években gyakran hivatkoztak arra, hogy a földreformra kommunista miniszter, Nagy Imre vezetésével került sor.

Az ideiglenes kormány 1945 tavaszán a februárban felszabadult Budapestre költözött, majd ősszel előkészítette és lebonyolította a nemzetgyűlési választást. Megbízatása 1945. november 15-énszűnt meg, amikor az új Nemzetgyűlés megválasztását követően megalakult az új kormány a kisgazdapárti Tildy Zoltán vezetésével.

IDŐJÁRÁS

A Dunántúlon már reggelre nagyobb területen csökkenhet a felhőzet, és több órára kisüthet a nap, másutt folytatódik a borult, párás, helyenként tartósan ködös idő. Néhol szitálás valószínű. A délnyugati szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23303/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?