Vízkereszt napja – január 6., szerda

A Nap kel: 7 óra 31 perckor, nyugszik: 16 óra 8 perckor.
A Hold kel: 3 óra 40 perckor, nyugszik: 13 óra 35 perckor.

ÜNNEPEK:
FARSANG KEZDETE - A keresztény egyházi évben a farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap), a nagyböjt kezdetéig tart, ezért a hossza változó. 2016-ban február 9-én ér véget.
SOMOGY NAPJA - 1498. január 6-án - a magyarországi vármegyék közül elsőként - Somogynak címer- és pecséthasználati jogot adományozott II. Ulászló király.
VÍZKERESZT ÜNNEPE - Vízkereszt, a római katolikus naptár szerint Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenésének napja, a karácsonyi ünnepek zárónapja.

NÉVNAPOK: Anasztáz, Baltazár, Boldizsár, Gáspár, Menyhért
Katolikus naptár: Gáspár, Menyhért, Boldizsár
Református naptár: Boldizsár
Evangélikus naptár: Boldizsár, Menyhért
Zsidó naptár: tévét hónap 25. napja

A Boldizsár asszír-babilóniai-német-magyar eredetű; jelentése: Baal isten óvja életét.

JANUÁR 6-ÁN SZÜLETETT:
1766. FAZEKAS MIHÁLY költő, botanikus, a Lúdas Matyi szerzője (250 éve)
1906. VÁZSONYI ENDRE író, műfordító, újságíró (110 éve)
1951. OSGYÁNYI VILMOS Munkácsy Mihály-díjas restaurátor, szobrász (65 éves)
1961. BABOS PÁLMA Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész (55 éves)

JANUÁR 6-ÁN HALT MEG:
1961. PETTKÓ-SZANDTNER TIBOR - Bábolna ménesparancsnoka, a bábolnai arab lótenyésztés világszínvonalra fejlesztője (55 éve)

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a katolikus egyház parancsolt ünnepként. Az epifánia néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető.

Vízkereszt napja a IV. század elején kezdett a keresztények körében terjedni, mint Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepe. Később az ünnep elsődleges témája keleten Jézus keresztsége lett (erre emlékeztet a vízszentelés); nyugaton viszont a háromkirályok látogatása került előtérbe, mindamellett itt is megmaradt a vízszentelés szertartása. 

A II. Vatikáni Zsinat óta, a zsinati rendelkezések értelmében a római katolikus egyház január 6-án a háromkirályok látogatását ünnepli vízszenteléssel egybekötve.  Jézus megkeresztelkedésének ünnepét a rákövetkező vasárnapon tartják. A kánai menyegzőről, amelyen Jézus első csodáját vitte végbe a vizet borrá változtatva, egy közbeeső hétköznapon emlékezik meg az egyház.

A vízkereszt amiatt is kiemelt ünnep a katolikus egyház életében, mert ekkor kezdődik meg a házszentelések időszaka. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat.

Ma kezdődik a farsangi időszak is. A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes-álarcos alakoskodás. Farsang (Vízkereszttől - Hamvazószerdáig) A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes-álarcos alakoskodás. A XV. század óta szólnak az adatok a férfi-női ruhacseréről, álarcviselésről, az állatalakoskodások különböző formáiról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. A XVI. századtól említik Cibere és Konc, vagyis a Böjti Ételek és a Húsételek tréfás küzdelmét is. Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása a Mohácson lakó délszlávok csoportos busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva. A busóálarcot eredetileg csak a felnőtt sokác férfiaknak volt szabad felölteniük, a legények másfajta álarcot viseltek. Az farsangi alakoskodók általában kis párbeszédes jeleneteket is előadnak, ilyenkor kerül színre a tréfás halottasjáték vagy lakodalom is. A farsangi lakodalmas játékok közül leglátványosabb a nyugatdunántúli rönkhúzással összekötött mókaházasság. A kidöntött fát húzták végig az úton a leányokból, legényekből álló párok. A menet közben bohókás esküvő játszódott le. A rönkhúzást olyankor rendezték meg, mikor a községben abban az évben nem volt lakodalom. Régebben az ország sok részén szokás volt húshagyókedden a pártában maradt leányokkal tuskót húzatni. Szokásos volt a farsang idején a lányok, asszonyok külön farsangolása is. A farsang gondolatköre elsősorban a házasság témája körül forgott. Azokat a lányokat, akik pártában maradtak, farsang végén szokás volt kicsúfolni. Szatmárban pl. kongóztak: húshagyókedden a pártában maradt lányok ablaka alatt pléhdarabokat ütögettek a fiúk. Zoborvidéken a farsang utolsó előtti vasárnapját Talalaj-vasárnapnak (talalaj-vasárnapi énekek), míg farsang vasárnapját Sardó-vasárnapnak nevezték (sardózás).

IDŐJÁRÁS

Mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délnyugat felől több hullámban érkezik csapadék: eleinte a déli megyékben és a keleti országrészben, majd délutántól a Dunántúl felől várható újabb nagyobb mennyiségű, vegyes halmazállapotú csapadék. A nap első felében az ország déli, majd egyre inkább keleti felén ónos esőre, néhol fagyott esőre számíthatunk, az északi területeken hószállingózás, kisebb havazás várható. Délutántól nyugat felől egyre nagyobb területen havas eső, hó lesz a jellemző halmazállapot. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül valószínű. Késő estére +1 és -3 fok közé hűl le a levegő.
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2016.01.06. szerda éjfélig

ÓNOS ESŐ A DÉL-DUNÁNTÚLON, DÉL-ALFÖLDÖN: 

Délnyugat felől több hullámban érkezik csapadék. A halmazállapot eloszlása meglehetősen szeszélyes lesz: éjszaka a déli megyékben, holnap pedig inkább a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön ónos eső formájában hullhat le. Másutt hó, fagyott eső, esetleg ónos szitálás valószínű. 

Nagyobb mennyiségű csapadék ma éjjel délen (ónos eső, több mm), holnap a nap folyamán előbb a Dunántúlon (hó, akár 5 cm-t elérő vagy meghaladó friss réteg), majd a Dél-Alföldön valószínű (ónos eső és hó vegyesen). Másutt estig a mostani számítások szerint csak kisebb mennyiségű vegyes csapadék fordulhat elő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23670/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?