Megszületett Wass Albert – január 8., péntek

A Nap kel: 7 óra 31 perckor, nyugszik: 16 óra 10 perckor.
A Hold kel: 5 óra 36 perckor, nyugszik: 15 óra 5 perckor.

NÉVNAPOK: Anasztáz, Apollinár, Apollinária, Erhard, Ince, Jukundusz, Jutas, Szevér, Szeverin, Szörény, Tas, Virág
Katolikus naptár: Gyöngyvér, Szeverin, Szörény
Református naptár: Gyöngyvér
Evangélikus naptár: Gyöngyvér, Keve
Zsidó naptár: tévét hónap 27. napja

Gyöngyvér magyar eredetű női név, jelentése: gyöngytestvér, Arany János névalkotása a régi magyar Gyöngy névből, a Buda halála című művében.

JANUÁR 8-ÁN SZÜLETETT:
1861. ÁKOS ISTVÁN gyógypedagógus, pszichológus, az első magyar gyógypedagógiai szaklap megindítója (155 éve)
1931. SZILVITZKY MARGIT Munkácsy Mihály-díjas textilművész, érdemes és kiváló művész (85 éves)
1966. ZNAMENÁK ISTVÁN Jászai Mari-díjas színész, rendező (50 éves)

JANUÁR 8-ÁN HALT MEG:
Erre a napra nincs kerek évfordulós magyar elhalálozási adatunk.

1908. január 8-án született Wass Albert. A két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja Válaszúton látta meg a napvilágot. Középiskolai tanulmányait a kolozsvári református kollégiumban végezte, azután a debreceni Mezőgazdasági Akadémia, majd a párizsi Sorbonne hallgatója volt. Pályakezdő verseskötetei 1928-ban (Virágteremtés) és 1930-ban (Fenyő a hegyeken) láttak napvilágot. Ezután egy időre szakított az irodalommal, a földdel viaskodott, a korszerűbb mezőgazdasági módszerekkel kísérletezett. 1934-ben azonban újból irodalmi sikert ért el: az Erdélyi Szépműves Céh kiadta Farkasverem című regényét, amelyért Baumgarten-díjat kapott. Ezt követte több, a korabeli Erdély jelenével és regényes múltjával foglalkozó könyve: A titokzatos őzbak, A tizenhárom almafa. A II. világháború utolsó szakaszát katonatisztként élte át. Nem várta meg Észak-Erdély újbóli román elfoglalását, 1945 húsvétján átlépve a nyugati határt, az emigrációt választotta. 1952-ig Németországban élt, majd nyugdíjaztatásáig Amerikában, a floridai egyetemen európai irodalmat és történelmet tanított. Ugyanakkor vezető szerepet töltött be a magyar szellemi emigráció életében, részt vett több lap (Ahogy lehet, Új Magyar Út, Magyar Könyvbarátok). szerkesztésében. Létrehozta és működtette az Amerikai Magyar Szépműves Céhet. Ceausescu `diplomatái` sokat zaklatták, egy alkalommal floridai kertjében rá is lőttek az íróra. Az emigrációban is több könyve jelent meg Münchenben, Buenos Airesben, Torontóban. Közülük is kiemelkedik a Pásztortűz, Az átoksori kísérlet, az Elvásik a veres csillag, a Magyar örökségünk és a Szemtanúság című önéletrajzi írása. 1997. június 26-ai keltezéssel magyar állampolgársági bizonyítványt állítottak ki részére, amit kézbesítettek neki. 1998. február 17-én a floridai Astor-ban öngyilkosságot követett el. Kívánságának megfelelően hamvait a marosvécsi egykori Kemény-kastély kertjében hantolták el. 1999-ben - posztumusz - Magyar Örökség kitüntető címet kapott, 2003-ban - posztumusz - alternatív Kossuth-díjjal tüntették ki.

IDŐJÁRÁS
Az alacsonyszintű felhőzet napközben zsugorodva ugyan, de keletre mozdul el, így az Alföld keleti felén egész nap jellemzően erősen felhős, párás idő valószínű, és az északkeleti területeken kisebb hó is hullhat. Emellett a Dunántúl déli, délnyugati felén is maradnak felhős, ködös körzetek. Az ország nagyobb részén ugyanakkor már délelőtt kitisztul az idő, feloszlik a felhőzet, és kisüt a nap. Késő délutántól, estétől délnyugat felől ugyanakkor ismét megnövekszik a felhőzet. A délnyugati, nyugati szél főként északon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagyobb részén 2 és 7 fok között alakul, északnyugaton lesz a melegebb, de a tartósabban borult keleti területeken csak 0, -2 fok valószínű. Késő estére +1, -4 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23730/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?