Caesar és a Rubicon – január 10., vasárnap

A Nap kel: 7 óra 30 perckor, nyugszik: 16 óra 13 perckor.
A Hold kel: 7 óra 19 perckor, nyugszik: 17 óra 4 perckor.

NÉVNAPOK: Agaton, Aldó, Bács, Melánia, Vilma, Vilmos
Katolikus naptár: Melánia, Vilmos, Urunk megkeresztelkedésének emléknapja
Református naptár: Melánia
Evangélikus naptár: Melánia, Vilma, Vilmos
Zsidó naptár: tévét hónap 29. napja

 JANUÁR 10-ÉN SZÜLETETT:
1881. MEDGYESSY FERENC kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész, kiváló művész (135 éve)
1891. KARÁCSONY SÁNDOR író, pedagógus, filozófus, kultúrpolitikus (125 éve)
1921. ERDÉLYI ZSUZSANNA Kossuth-díjas néprajztudós, folklorista, a néprajztudomány egyik legnagyobb hazai művelője, a nemzet művésze (95 éve)
1936. MÉCS KÁROLY Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész (80 éves)
1941. AMBRUS ÉVA Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész (75 éves)

JANUÁR 10-ÉN HALT MEG:
1946. BÁRDOSSY LÁSZLÓ politikus, 1941-42-ben miniszterelnök (70 éve)
2011. HOFER MIKLÓS Széchenyi- és kétszeres Ybl Miklós-díjas építész (5 éve)

I. e. 49 január 10-én Gaius Iulius Caesar átlépi a Rubicont, és ezzel kirobbantja a polgárháborút a senatusi párt (optimaták) ellen. Döntését a következő szavakkal indokolja: `Ha nem lépek át a folyón, az nekem hoz balszerencsét, ha átlépem, az az egész emberiségnek.` A polgárháború az adott politikai körülmények között - lévén, hogy majdnem az akkori, egész ismert világ a Római Birodalom része - egy világháborúval ér fel. De Caesart ez sem riasztja vissza a harc megkezdésétől. Ha eleget tett volna a senatus január elsejei felhívásának, hogy bocsássa el a csapatait, és visszatér Rómába, akkor az alkotmány többszörös megszegése miatt elítélték és száműzték volna, befejezve ezzel politikai pályafutását is. A senatus és Caesar közti ellenségeskedések még 59-ből, Caesar consulságának évéből erednek. Caesar nem volt hajlandó alávetni magát az érvényes törvényeknek. Azért, hogy mind a saját, mind pedig akkori szövetségese, Pompeius a hatalmát növelni tudja, hogy törvényjavaslatait keresztülvigye, újra és újra megszegi a jogszabályokat, semmibe veszi a néptribunusok tiltakozásait és különösen a különböző vallásos jellegű kifogásokat. Amikor a földtörvényét előterjesztette, azt a senatus úgy akarta visszautasítani, hogy egyetlen tényszerű ellenérvet sem tudott felhozni. Egy senatornak, aki a törvényjavaslat ellen szólalt fel, egy vödör gondosan előkészített szemetet boríttatott a fejére, és kizavarta a senatusból. Az "atyák" porig alázottak voltak, Caesar pedig egyre inkább megszilárdította pozícióját, részben szövetségek kötésével, részben megvesztegetéssel, melyek következtében súlyosan eladósodott.

IDŐJÁRÁS

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, ugyanakkor napközben több helyen átmenetileg elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet; erre legnagyobb esély a Dunántúlon és a Dél-Alföldön van. Késő délelőttől a kora délutáni órákig bezárólag nyugat felől fokozatosan megszűnik az eső. Délen megélénkül, néhol megerősödhet a déli, délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás. A csúcshőmérséklet általában 1 és 6 fok között várható, de délen, délkeleten 7, 10 fok valószínű. Késő estére 0, +6 fok közé csökken a hőmérséklet.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23782/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?