15 éves a legnagyobb weblexikon – január 15., péntek

A Nap kel: 7 óra 26 perckor, nyugszik: 16 óra 20 perckor.
A Hold kel: 10 óra 19 perckor, nyugszik: 23 óra 2 perckor.

NÉVNAPOK: Alfréd, Aurél, Gujdó, Imbert, Klarissza, Kolos, Loránd, Lóránt, Mike, Mikeás, Mór, Móric, Pál, Sándor, Szigfrid, Vitus
Katolikus naptár: Remete Szent Pál ünnepe, Lóránt és Mór
Református naptár: Lóránt, Loránd
Evangélikus naptár: Lóránt, Loránd
Zsidó naptár: svát hónap 5. napja

Lóránt férfinév a germán eredetű Roland magyar alakváltozata, az r és az l betűk felcserélődésével képződött. Jelentése: dicsőség.

JANUÁR 15-ÉN SZÜLETETT:

1821. HERBICH FERENC geológus, az Erdélyi Múzeum Egyesület alapító tagja (195 éve)
1906. KÓKAI REZSŐ háromszoros Erkel Ferenc-díjas zeneszerző (110 éve)
1951. TAKÁCS KATALIN Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész (65 éves)
1951. ERDEI ANNA Széchenyi-díjas immunológus, akadémikus (65 éves)

JANUÁR 15-ÉN HALT MEG:

1986. DÖMÖTÖR SÁNDOR néprajzkutató, nyelvész, múzeumigazgató (30 éve)
2001. KERESZTESI BÉLA erdőmérnök, akadémikus (15 éve)

2016. január 15-én ünnepli 15. születésnapját a Wikipédia, a mindenki által szabadon szerkeszthető enciklopédia. 

Tizenöt évvel ezelőtt, 2001 januárjában indult útjára az internetezők által szerkesztett webes enciklopédia egy olyan világ víziójával, melyben minden ember szabadon osztozhat a tudásban. Ekkor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az emberek a Föld minden pontján együttműködjenek egymással, méghozzá ingyen, annak érdekében, hogy létrehozzanak egy enciklopédiát. Mára a Wikipédia a világ egyik leglátogatottabb weboldalává és az emberiség legnagyobb, leggyakrabban használt információforrásává nőtte ki magát. Több mint 35 millió szócikkét 290 nyelven több százmillió ember használja a világ minden tájáról, nap mint nap.

A ma élő emberek 28 százaléka soha nem ismerte a Wikipédia nélküli világot, és bár mára az internetes tartalmak jelentős része privát célok elérését szolgálja, a Wikipédia a Földön mindenki számára elérhető kortól, földrajzi helytől és társadalmi háttértől függetlenül.

Az oldalt a kezdetektől fogva önkéntesek szerkesztik szerte a világon: minden egyes hónapban több mint 80 000 szerkesztő járul hozzá munkájával a szabad tudás gyarapításához. Január 15-én nem csupán az enciklopédia, de egy mozgalom születését is ünnepelhetjük. A Wikipédia sokkal több, mint egy egyszerű weboldal. Az enciklopédia és a Wikimédia társprojektjei egy globális, folyamatosan bővülő szabad tudás közösségét képviselik, amely az elmúlt 15 év során jelentős sikereket ért el.

  • A Wikipédia 2001 januárjában indult angol nyelven. Az első év végére már 18 nyelven volt elérhető, mely 2016-ra 290-re bővült.
  • Az önkéntesek folyamatosan szerkesztik és javítják az enciklopédia tartalmát. Minden órában körülbelül 15 000 szerkesztést végeznek, és naponta 7000 új szócikket hoznak létre.
  • A magyar nyelvű változat 2003. július 8-án indult és ma közel 380 000 magyar nyelvű szócikket tartalmaz, ezzel szócikkszámát tekintve 23. a nyelvi változatok között.
  • 2004. szeptember 7-én indult el a Wikimédia Alapítvány médiatára, a Wikimédia Commons. A feltöltött fájlok száma 2016. január 13-án túllépte a 30 milliós határt, ezzel az oldal egyike a világ legnagyobb szabad médiatárainak.
  • 2007-ben a Wikipédia bekerült a világ 10 leglátogatottabb weboldala közé, egyedüliként a nonprofit honlapok közül.
  • 2010-ben Wiki Loves Monuments néven a Wikimédia-önkéntesek globális fotópályázatot indítottak a Föld kulturális örökségének dokumentálásának érdekében. A verseny 2011-es kiadása bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb fotópályázata, és olyan újabb pályázatokat inspirált, mint a francia sajtokat feldolgozó Wiki Loves Cheese, a természeti kincseket bemutató Wiki Loves Earth vagy a déli kontinenst célzó Wiki Loves Africa.
  • A Wikipédiát többször ismerték el díjakkal. 2015 őszén megkapta a holland király által adományozott Erasmus-díjat, amit olyan személyeknek vagy intézményeknek ítélnek oda, amelyek kiemelkedő kulturális tevékenységet fejtettek ki, és a spanyol királyi család kitüntetését, az Asztúria Hercegnője-díjat is, a nemzetközi együttműködés kategóriában.

„A Wikipédia arra késztetett minket, hogy újragondoljuk a tudás összegyűjtésének és megosztásának módját” - mondta Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. „A tudást többé nem a magasból nyújtják az arra érdemeseknek, hanem azt mindenki szabadon megosztja online. A Wikipédia lehetetlen ötletnek tűnt elsőre - egy online enciklopédia, amit bárki szerkeszthet. De az elmúlt 15 évben felülmúlta mindenki várakozását, köszönhetően annak a több százezer önkéntesnek a világon, akik lehetővé tették a Wikipédia létrejöttét.”

(wikipedia.hu)

IDŐJÁRÁS

Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, az északnyugati megyék kivételével többfelé valószínű csapadék: északon, északkeleten hó, délen, délkeleten a kezdeti esőt többfelé hó válthatja fel. A déli óráktól nyugat felől szakadozik a felhőzet, egyre inkább keleten lehet csapadék, estefelé északnyugaton azonban néhol hózápor kialakulhat. A megélénkülő északnyugati szelet főleg a Dunántúl északi részein kísérik erős lökések. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 0 és +5 fok között alakul. Késő estére -4, + 1 fok közé hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/23939/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?