Al Capone halálának évfordulója – január 25., hétfő

A Nap kel: 7 óra 18 perckor, nyugszik: 16 óra 34 perckor.
A Hold kel: 18 óra 20 perckor, nyugszik: 7 óra 46 perckor.

NÉVNAPOK: Bottyán, Henrik, Pál, Péter, Pető, Saul
Katolikus naptár: Saul és Henrik névnapja
Református naptár: Pál
Evangélikus naptár: Pál
Zsidó naptár: svát hónap 15. napja

JANUÁR 25-ÉN SZÜLETETT:

1826. GYULAI PÁL író, költő, irodalomtörténész, a magyar irodalom egyik legjelentősebb kritikusa, akadémikus (190 éve)
1881. PINTÉR JENŐ irodalomtörténész, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság egyik alapítója (135 éve)
1891. KEHRLING BÉLA teniszező, a francia, illetve az angol nemzetközi bajnokságon párosban többször is dobogós helyezést ért el; asztaliteniszben csapatvilágbajnok (125 éve)
1931. SCHÄFFER JUDIT Kossuth- és Jászai-díjas jelmeztervező, érdemes és kiváló művész (85 éve)
1931. GERZSON PÁL Munkácsy Mihály-díjas festő, érdemes művész (85 éve)
1931. NÉMETH ALADÁR Munkácsy Mihály-díjas formatervező, érdemes művész (85 éve)
1946. BEREMÉNYI GÉZA Kossuth- és József Attila-díjas író, dalszövegíró, Balázs Béla-díjas filmrendező, színházvezető (70 éves)
1961. GALAMBOS LAJOS / Lagzi Lajcsi - zenész, az ún. mulatós zene jeles képviselője (55 éves) 
1966. NAGY-KÁLÓZY ESZTER Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész (50 éves)

JANUÁR 25-ÉN HALT MEG:

1816. DECSY SÁMUEL író, szerkesztő, orvos (200 éve)
1936. KRECSÁNYI KÁLMÁN rendőrtiszt, a hazai tudományos bűnügyi nyomozástan létrehozója (80 éve) 

Alphonse Gabriel Capone alvilági nevén „Al” Capone vagy „Sebhelyesarcú” (angolul: Scarface), (Nevének kiejtése: [kö-póun], vagy a magyaros-olaszos ejtés szerint: [ka-pó-ne].) (USA, New York, Brooklyn, 1899. január 17. – Florida, 1947. január 25.) amerikai gengszter, az életéről készített filmeknek és a sajtónak köszönhetően világszerte ismertté vált, hírhedt bűnöző. A mai szervezett bűnözés alapjait tulajdonképpen Al Capone fektette le. Ennek fő motorja a korrupcióban rejlett, aminek ő a mestere volt.

Nevét a „chicagói gengszter” kifejezés szinonimájaként ismerik az egész világon és egyben ő a történelem egyik leghíresebb bűnözője. Már 26 éves korára ravasz és éleselméjű gonosztevővé vált, aki hatalmas pénz felett uralkodott. Minden idők egyik leghatalmasabb amerikai maffiafőnökekéntmarkában tartotta egész Chicagót. A Capone-bűnszervezet körülbelül ezer tagot számlált, az alvilági tevékenységek közül érdekeltek voltak a szeszcsempészetben, a szerencsejátékban és a prostitúcióban. Capone az 1920-as évek végén az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének (Most Wanted) listájára került.

Egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, de adócsalás miatt végül 1931-ben sikerült börtönbe zárni. Az atlantai szövetségi börtönben kezdte büntetésének letöltését, de 1934-ben (biztonsági okokból) átszállították az Alcatraz-szigetre. Rabsága éveiben egészsége megromlott, elméje kezdett elborulni, szifilisze részleges bénulást okozott szervezetében. 1939 novemberében, 8 év börtönbüntetés letöltése után, a félig roncs Caponét szabadlábra helyezték. Már nem volt a régi, hatalmát soha többé nem tudta visszaszerezni, visszavonultan élt, 1947 januárjában agyvérzést, majd tüdőgyulladást kapott, melyből már nem épült fel. Nem sokkal 48. születésnapja után, 1947. január 25-én halt meg.

Tíz tény róla:

1. A chicagói bandavezér, a prostitúcióból, szerencsejátékból és illegális szeszcsempészetből meggazdagodó Al Capone az amerikai alkoholtilalom időszakának leghírhedtebb gengsztere, a szervezett bűnözés történetének meghatározó alakja volt.

2. A fiatal Capone katolikus iskolába járt, de miután 14 éves korában megütötte egyik tanárnőjét, kirúgták.

3. Hatalma csúcspontján mintegy ezer rendőr dolgozott Al Caponénak.

4. A hírhedt gengszter névjegykártyája szerint használtbútor-kereskedőként dolgozott.

5. Al Capone egy kocsmai verekedés közben szerezte az arcán azokat a vágásokat, amelyek miatt a Sebhelyesarcú becenevet kapta.

6. Al Capone a nagy gazdasági világválság alatt ingyenkonyhát létesített, amely sokak számára az egyetlen napi étkezést biztosította.

7. A hatóságok az 1930-as évek elején elkobozták Al Capone egyik golyóálló Cadillac-jét, amelyet a Pearl Harbor-i tragédiát követően Franklin Delano Roosevelt használt szolgálati kocsiként.

8. Miután adócsalásért lecsukták, Al Capone az atlantai szövetségi börtönbe került, mivel azonban lefizette az őröket, és szinte luxuskörülményeket alakított ki a cellájában, 1934-ben átszállították az Alcatrazba.

9. Az Alcatrazban egy idő után engedélyezték, hogy bendzsón játsszon a börtönzenekarban, amely vasárnaponként rendszeresen adott koncertet a többi elítéltnek.

10. Mivel Al Capone vagyona jelentős részét jótékonysági célokra használta fel, sokan a modern kori Robin Hoodnak tartották.

(mult-kor.hu)

IDŐJÁRÁS

Általában erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, csak késő délután, estefelé kezd nyugat felől szakadozottá válni a felhőzet. Az éjszaka képződő köd délelőtt nagy valószínűséggel mindenhol feloszlik. Reggeltől egyre többfelé várható csapadék: az Észak- és Közép-Dunántúlon eső, a középső országrészben eső, ónos eső, míg az ország keleti harmadán hó, havas eső, ónos eső egyaránt előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon és az Alföldön helyenként megélénkülhet a déli, délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és -7 fok között várható, amely már az éjszaka első felében beáll, reggelre mindenhol enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között valószínű.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/24216/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?