A legtehetségesebb tábornokok egyikére emlékezünk – január 30., szombat

A Nap kel: 7 óra 12 perckor, nyugszik: 16 óra 42 perckor.
A Hold kel: 23 óra 24 perckor, nyugszik: 10 óra 3 perckor.

NÉVNAPOK: Adelgunda, Gellért, Gerda, Jácinta, Martina
Katolikus naptár: Martina, Jácinta
Református naptár: Martina, Gerda
Evangélikus naptár: Martina, Gerda
Zsidó naptár: svát hónap 20. napja

JANUÁR 30-ÁN SZÜLETETT:

1621. II. RÁKÓCZI GYÖRGY erdélyi fejedelem (395 éve)
1741. BATTHYÁNY IGNÁC püspök, egyháztörténész (275 éve)
1901. KERESZTY ALFONZ / Herzum - sportorvos, a magyar sportorvosi kutatások úttörője (115 éve)
1921. EGYÜD ÁRPÁD etnográfus, folklórkutató, koreográfus (95 éve)
1921. BOZÓKY ISTVÁN színész, színigazgató, rendező, érdemes művész (95 éve)
1926. LUKIN LÁSZLÓ zenepedagógus, karnagy, műfordító, előadóművész (90 éve)
1926. BENEDEK FERENC Széchenyi-díjas jogász, professor emeritus (90 éve)
1926. FÁBIÁN ZOLTÁN József Attila-díjas író (90 éve)
1971. GONZÁLEZ MÓNIKA Liszt Ferenc-díjas operaénekes, szoprán (45 éves)

JANUÁR 30-ÁN HALT MEG:

1556. TINÓDI LANTOS SEBESTYÉN költő, énekmondó, zeneszerző (460 éve)
1976. RENNER JÁNOS - Kossuth-díjas fizikus, geofizikus (40 éve)
1976. CZÓBEL BÉLA - Kossuth-díjas festő, érdemes és kiváló művész, a 20. századi magyar festészet kimagasló képviselője (40 éve)
1986. SEBES GUSZTÁV / Scharenpeck - labdarúgóedző, sportvezető, az Aranycsapat mesteredzője (30 éve)

Szepes vármegye egyik legrégibb nemesi családjának sarjaként 1818. január 30-án Toporcon (ma Toporec, Szlovákia) született Görgey Artúr. Iskoláit Késmárkon és Lőcsén végezte, s bár tanár szeretett volna lenni, apja a katonatiszti pályára kényszerítette. 1832-től a tulni utásziskolában tanult, 1837-ben hadnagy lett a magyar nemesi testőrségnél, főhadnagyi kinevezését 1842-ben a Nádor-huszárezredben kapta meg. Az egyhangú szolgálatot apja halála után otthagyta, s régi vágyának engedve Prágába ment vegyészhallgatónak. Redtenbacher professzor tanársegédjeként komoly tudományos munkát végzett: megoldotta a zsírsavak homológ elválasztását, fölfedezte a laurilsavat és több komoly folyóiratban is megjelent a kókuszdió olajának zsírsavairól írott dolgozata.

1848 márciusa után szeretett volna képzettségének megfelelő állást kapni Magyarországon, de hiába pályázott a műegyetem kémiai tanszékére. Görgey felajánlotta szolgálatait a magyar kormánynak, a forradalommal rokonszenvezve ekkor hagyta el családnevéből a nemesi y-t, s bár az utókor mindmáig így írja nevét, ő maga élete végéig következetesen a Görgei aláírást választotta. 1848 júniusában századosi rangban belépett az alakuló magyar hadseregbe, nemsokára már őrnagyként Szolnokon szervezte a Tiszán inneni mozgó nemzetőrséget. Jellacic horvát bán betörése után a Csepel-szigetre rendelték, a dél-dunántúli népfelkelés parancsnokaként.

Nevét országszerte ismertté tette, amikor a pákozdi csatát követő napon, szeptember 30-án a Jellacic megbízásából az osztrákokhoz igyekvő Zichy Ödön grófot rögtönítélő bíróság elé állíttatta és hazaárulóként felakasztatta, s neki volt köszönhető, hogy Jellacic horvát bán tartalék hadosztálya Ozoránál fegyverletételre kényszerült.

Kossuth felfigyelt rá: határozott magatartását elismerve tábornokká léptette elő, s az osztrák határon táborozó magyar sereg előőrsét bízta rá. Részt vett a schwechati csatában, ennek elvesztése után november 1-jén a feldunai hadsereg főparancsnoka lett. Görgey új posztján is kiemelkedő katonai képességeket árult el: "összerázta" seregét, gyorsan és kiválóan manőverezett, hatékonyan használta a tüzérséget, mindig megőrizte higgadtságát és számtalanszor mutatott példát személyes bátorságával. A Windischgrätz herceg vezette, túlerőben lévő osztrák csapatok elől kénytelen volt visszavonulni, s feladta a védhetetlen fővárost. Vác felé hátrált, itt tette közzé proklamációját (váci nyilatkozat), amelyben leszögezte: a fel-dunai hadtest ragaszkodik a királyra és az alkotmányra tett esküjéhez, gyakorlatilag kivonva magát a honvédelmi bizottmány közvetlen rendelkezése alól.

Az osztrák főerőt a Tisza elleni támadástól elvonva az északi bányavárosok felé indult. Szüntelen harcok közepette eljutott a Szepességbe és a Branyiszkói-hágón áttörve egyesült a többi magyar sereggel. Görgey nem értett egyet Dembinszky fővezérségével, s a vesztes kápolnai ütközet után a tiszafüredi haditanácsban a tisztek nagy részét maga mögött tudva elérte annak felmentését.

A magyar fősereg vezéreként a betegsége miatt helyettesítendő Vetter után (aki április második felében ismét át akarta venni a fõvezérséget) 1849. március 30-tól a tavaszi hadjáratban győzelemről győzelemre haladva felszabadította a Duna-Tisza közét és a Felvidéket, a komáromi csata után az országhatárra szorította vissza az ellenséget, majd háromhetes ostrom után, május 21-én visszafoglalta Buda várát

A Szemere-kormány hadügyminiszterévé Kossuth nevezte ki igen rossz személyes viszonyuk ellenére. Áprilisban képviselővé is megválasztották, bár Görgey nem helyeselte a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Karrierje csúcsára éppen akkor ért, amikor a szabadságharcban a politikai és a katonai helyzet egyaránt rosszra fordult. A katonai szempontokat előtérbe helyező Görgey és a politikus Kossuth ellentétei nyílt viszálykodássá fajultak, Görgey még Kossuth debreceni ellenzékével is tárgyalt a Függetlenségi Nyilatkozat esetleges visszavonásáról. Az orosz-osztrák erők ellen vívott nyári hadjáratban, július 2-án Komáromnál megütközött az orosz csapatokkal megerősített császári fősereggel. A csata válságos pillanatában személyesen vezette a huszárok rohamát, egy gránátszilánktól súlyos fejsebet kapott, de feleakkora erővel is visszaverte az osztrák főerők támadását. Július 1-jén a Szegedre történõ azonnali levonulás vélelmezett megtagadása miatt Kossuth leváltotta a fővezérségről, július 4-én pedig ő maga a hadügyminiszterségről is lemondott. Ezután saját felelősségére együtt tartotta seregét s elindult a Szegedre, illetve Aradra költözött parlament és kormány után. A több száz kilométeres menet során saját erői négyszeresét kötötte le, de bravúros taktikai hadmozdulataival sem tudott változtatni a kialakult hadihelyzeten, - a magyar hadak minden fronton vereséget szenvedtek.

Kossuth teljhatalommal ruházta fel és diktátorrá nevezte ki Görgeyt a magyar fősereg temesvári veresége után, augusztus 11-én. Görgey más lehetőséget nem látva, tiszttársaival egyetértésben, két nappal később Szőlősnél (Világosnál) letette a fegyvert Paszkevics tábornok orosz csapatai előtt. A közvélemény e cselekedetéért - Kossuth vidini levele következtében is - árulónak bélyegezte, a szörnyű vádat életének hátralévő 67 évében méltóságteljes nyugalommal viselte.

A cár személyes közbenjárására végül elkerülte az aradi tizenhármak sorsát, de száműzetésre ítélték, Klagenfurtban tartották házi őrizetben családjával együtt. 1867-ben, a kiegyezés után engedték szabadon. Hazatérve egy ideig a Lánchíd Részvénytársaságnál volt alkalmazva, ezután Visegrádon élt visszavonultan. Életének 99. évében, legnagyobb győzelmének, Buda visszavételének 67. évfordulóján, 1916. május 21-én a budapesti Mária Valéria utcai lakásában érte a halál.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

IDŐJÁRÁS

Az Északi-középhegység vidékén, az Észak-Alföldön, majd Pest-megye tágabb környezetében is nagyrészt borult, párás, több helyen tartósan ködös időre kell számítani szitálással, késő délutántól, estétől északkeleten helyenként már kisebb esővel. Az ország többi részén az éjszaka képződött, illetve a még reggel is képződő köd a nap folyamán fokozatosan megszűnik, javulnak a látási viszonyok, legkésőbb a Dél-Alföldön. Időközben délnyugat felől növekedni kezd a felhőzet, ezért napsütés ezeken a tájakon is csak eleinte várható. A szél egyre többfelé délnyugatira fordul és délutántól a Dunántúlon már egy-egy erős széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult északi, északkeleti országrészben 0 és +5, másutt 6 és 13 fok között valószínű úgy, hogy nyugaton, délnyugaton lesz az enyhébb idő. Késő estére 1 és 8 fok közé hűl a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/24366/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?