Szent Péter székfoglalásának napja – február 22., hétfő

A Nap kel: 6 óra 37 perckor, nyugszik: 17 óra 18 perckor.
A Hold kel: 17 óra 10 perckor, nyugszik: 6 óra 18 perckor.

NÉVNAPOK: Gerzson, Leander, Margit, Margó, Pál, Péter, Zétény
Katolikus naptár: Cortonai Szent Margit és Péter apostol székfoglalásának emléknapja
Református naptár: Gerzson, Zétény
Evangélikus naptár: Gerzson, Zétény
Zsidó naptár: I. ádár hónap 13. napja

FEBRUÁR 22-ÉN SZÜLETETT:

1861. AMBRUS ZOLTÁN író, esztéta, műfordító, 1917-22-ben a Nemzeti Színház igazgatója (155 éve)
1866. KALLÓS EDE szobrászművész (150 éve)
1901. ORGONISTA OLGA Európa-bajnok műkorcsolyázó (115 éve)
1936. BODOR ÁDÁM Kossuth-díjas író (80 éves)
1936. MÉHES KÁROLY Széchenyi-díjas gyermekgyógyász professzor (80 éve)

FEBRUÁR 22-ÉN HALT MEG:

1976. POLÁNYI MIHÁLY magyar születésű angol vegyész, szociológus, filozófus (40 éve)
2006. KONDOR LAJOS Munkácsy Mihály-díjas grafikus, könyvillusztrátor (10 éve)

Péter apostol szíriai Antiochiában történt székfoglalásra emlékezünk február 22-én.

Szent Péter a tizenkét apostol egyike, Jézus tanítványa, Róma első püspöke Krisztus után 33-tól haláláig. Kezdettől fogva ő az Egyház egységének jelképe. Eredeti nevén Simonnak - figyelés, hallgatás, figyelem - nevezték, Jézus adta neki a Péter nevet, amely a kőszikla szóból ered: "Péter vagy, erre a sziklára építem egyházamat, s az alvilág kapui sem vesznek rajta erőt. Neked adom a mennyek országa kulcsait. Amit megkötsz a földön, a mennyben is meg lesz kötve, s amit feloldasz a földön, a mennyben is fel lesz oldva" (Mt 16,18-19). Az apostolok között a legjelentősebb alak, nevét minden írás először említi a tizenkét tanítvány közül, így nem véletlen, hogy Krisztus halála után ő került a kereszténység, az új vallás élére.

Péter apostol, miután az angyal segítségével csodálatos módon megszabadult Heródes király börtönéből, megerősítette a jeruzsálemi híveket, és "más helyre" távozott. A szíriai Antiochiában akkor már sok hívő volt, az ő első püspökük lett. Antiochiai székfoglalását ünnepeljük február 22-én. Ott nevezték először a Krisztus-hívőket keresztényeknek. Innen küldte Márkot, kedves munkatársát Egyiptomba. A hagyomány szerint az első század derekán, 60 körül telepedett le Rómában, ott teljesedett be térítő munkája. Itt alapította meg a pápaság intézményét, jelezve ezzel a legfőbb pásztori címet. Sok követőre talált a hatalmas városban.

Halálával kapcsolatban két fajta elgondolás uralkodik. Mind a kettő vértanúként ismeri el. Az is közös a két forrásban, hogy Szent Pétert, Nero császár uralkodása alatt végezték ki tanai miatt. Az első történet alapján Pétert fejjel lefelé feszítették keresztre, mert nem akarta magát Jézussal egyenrangúvá tenni a halálban. A vesztőhelyre vezető úton a legendák szerint találkozott mesterével, és megkérdezte tőle: "Quo vadis, Domine?" vagyis "Hová mész, Uram?". A másik változat szerint Péter menekült Rómából, a császár kegyetlen keresztényüldözése elől, amikor megjelent előtte Jézus, és a következőt mondta neki: "Visszamegyek Rómába, hogy ismét megfeszítsenek". Erre Péter visszatért a városba, és így vállalta a vértanúságot. Az írások alapján Pétert a mai Szent Péter-bazilika helyén temették el. A bazilika fő oltára alatt találtak egy másik oltárt, amelyet a legenda szerint Szent Péter halálának helyén állítottak.

A IV. századtól kezdve ünneplik Szent Péter apostol székfogalalását, az Egyház egységének kifejezésére.

IDŐJÁRÁS

Éjszaka nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Egyre kevesebb helyen várható eső, legtovább északkeleten valószínű csapadék. Napközben már túlnyomóan napos időben lesz részünk, legfeljebb eleinte lehetnek felhősebb, északnyugaton foltokban ködös tájak, illetve a délután megnövekvő fátyolfelhőzet szűrheti néhol a napsütést. Csapadék már nem valószínű. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 fok között valószínű.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25254/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?