30 éve gyilkolták meg Olof Palmét – február 28., vasárnap

A Nap kel: 6 óra 26 perckor, nyugszik 17 óra 27 perckor.
A Hold kel: 23 óra 11 perckor, nyugszik: 9 óra 0 perckor.

NÉVNAPOK: Akács, Ákos, Balambér, Balda, Baldó, Bátor, Gábor, Gábriel, Lantos, László, Leander, Orfeusz, Valdemár, Veronika.
Katolikus naptár: Gábor, Ákos és Bátor névnapja
Református naptár: Ákos, Bátor
Evangélikus naptár: Ákos, Bátor
Zsidó naptár: I. ádár hónap 19. napja

FEBRUÁR 28-ÁN SZÜLETETT:
1886. RÁCZ ALADÁR Kossuth-díjas cimbalomművész, kiváló művész, hangszerének egyik legnagyobb mestere (130 éve)
1901. ARANY BÁLINT kisgazdapárti politikus, gépészmérnök, 1947-ben koncepciós per vádlottja (115 éve)
1901. VADÁSZ ENDRE festő, grafikus (115 éve)
1926. VÍGH TAMÁS Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész, kiváló művész (90 éve)
1941. PAUER GYULA Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas szobrász, díszlet- és jelmeztervező, performer (75 éve)
1961. MERTZ TIBOR Jászai Mari-díjas színész (55 éve)

FEBRUÁR 28-ÁN HALT MEG:
1866. GAÁL JÓZSEF költő, író, a reformkori magyar irodalom sokoldalú egyénisége (150 éve)
1906. ZICHY MIHÁLY festő, grafikus, az illusztrálás és a magyar romantikus festészet kiemelkedő alakja (110 éve)
1946. IMRÉDY BÉLA politikus, 1938-39-ben miniszterelnök (70 éve)
1956. RIESZ FRIGYES Kossuth-díjas és Kossuth-nagydíjas matematikus, akadémikus, a világhírű magyar matematikai iskola kiemelkedő alakja (60 éve)
2006. LUSSA VINCE Balázs Béla-díjas fotóművész, az európai aktfényképezés jelentős egyénisége (10 éve)
2006. KALÓ FLÓRIÁN Jászai Mari-díjas színész, színműíró, érdemes művész (10 éve)

Tagadta az egykori jugoszláv titkosszolgálat illetékese, hogy a szolgálat bízott volna meg valakit Olof Palme svéd miniszterelnök megölésével. A politikussal 1986 február 28-án végzett egy orgyilkos a svéd főváros központjában.

A Focus című müncheni hírmagazin azt írja legfrissebb számában a jugoszláv titkosszolgálat egy volt - horvát nemzetiségű - alkalmazottjára, Vinko Sindicicre hivatkozva, hogy Belgrád egy horvát férfit bérelt föl Olof Palme meggyilkolására. Az illető, Ivo D. a gyilkosság idején Hamburgban élt, ma állítólag Zágrábban tölti nyugdíjas éveit.

Az üggyel a Blic és a Danas című belgrádi lap is foglalkozott szerdai számában. Mindkét újság megszólaltatta Bozo Spasicot, aki a jugoszláv titkosszolgálat külföldi műveleteiért felelős csoportjának vezetője volt a 80-as években. Spasic sületlenségnek nevezte a Sindicic által elmondottakat. Elmondta, a jugoszláv szakszolgálatnak soha nem dolgozott Ivo D. nevű ember.

"Különösnek" nevezte, hogy az illető ma állítólag Zágrábban él. Mint mondta, ha valóban Belgrád bérelte volna föl, az lenne logikus, ha Szerbiában telepedett volna le. Hozzátette, a szolgálat "napi 24 órás" megfigyelés alatt tartotta a horvát jobboldali szeparatistákat, nem volt rá szüksége, hogy egy miniszterelnök meggyilkolásával járassa le őket.

Sindicic a Focus szerint azt mondta a bajor nyomozó hatóságoknak - akik egy zsarolási ügyben hallgatták ki -, hogy a jugoszláv titkosszolgálat azért ölette meg Palmét, hogy lejárassa Nikola Stedult, a jugoszláv kommunista párt ádáz ellenfelét, az emigrációban élő horvátok akkori vezetőjét.

A ma 67 éves Sindicic volt az a bérgyilkos, aki a jugoszláv titkosszolgálat megbízásából megpróbálta megölni a horvát politikai vezetőt 1988 októberében Skóciában; két lövést adott le Stedulra közvetlen közelről, de a politikus túlélte a merényletet. Sindicicet nem sokkal később elfogták, és 15 év fegyházbüntetésre ítélték a gyilkossági kísérlet miatt, amiből tíz évet le is töltött egy skóciai börtönben.

IDŐJÁRÁS

Többnyire erősen felhős lesz az ég, némi szűrt napsütés előfordulhat. Napközben nem valószínű csapadék, késő este azonban délnyugaton már elszórtan számítani lehet esőre. A többfelé élénk délkeleti szelet elsősorban Szeged térségében erős széllökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között valószínű, de délkeleten hajnaltól már ennél kissé melegebb idő várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 16 fok között alakul, délen lesz a melegebb.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25418/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?