72 éve szállták meg hazánkat a német seregek – március 19., szombat

A Nap kel: 5 óra 47 perckor, nyugszik: 17 óra 56 perckor.
A Hold kel: 14 óra 0 perckor, nyugszik: 3 óra 46 perckor.

NÉVNAPOK: Bánk, Józsa, József
Katolikus naptár: Szent József, Jézus nevelőapjának emléknapja, Józsa és Bánk
Református naptár: József, Bánk, Józsa
Evangélikus naptár: József, Bánk, Józsa
Zsidó naptár: II. ádár hónap 9. napja

MÁRCIUS 19-ÉN SZÜLETETT:

1846. MÁTRAY BETEGH BÉLA színész, rendező (170 éve)
1856. LŐTE JÓZSEF orvos, kórélettani kutató (160 éve)
1926. TIGYI JÓZSEF biofizikus, akadémikus (90 éves)
1941. ZSUGÁN ISTVÁN Balázs Béla-díjas újságíró, filmkritikus (75 éve)
1971. NAGY JÁNOS Erkel Ferenc-díjas dzsesszzongorista, zeneszerző (45 éves)

MÁRCIUS 19-ÉN HALT MEG:

1986. SZÉKELY JÚLIA író, zongoraművész, Bartók Béla tanítványa (30 éve)

1944. március 19-én szállták meg a náci Németország csapatai Magyarországot, hogy megelőzzék azt a veszélyt, amit a Kállay-kormány béketapogatózásai jelentettek a Harmadik Birodalom számára. 

A „Kállay-kettős” tánchoz híven, a két évig regnáló kormány is kettőt lépett a németek, kettőt a nyugati szövetségesek felé: egyfelől teljesítette a náci követeléseket a hadianyag szállítása és a csapatok frontra vezénylése tekintetében, másfelől viszont béketárgyalásokat próbált kezdeményezni nyugaton, mely tapogatózások 1943 őszén már konkrét ajánlatokat jelentettek. A német csapatok a kurszki vesztes ütközet (1943 júliusa) után fokozatosan szorultak ki a Szovjetunióból, ezért úgy vélték, a fronthoz egyre közelebb szerveződő magyar ellenállás már fenyegeti a biztonságukat. 

Hitler ezért 1944. március 18-án Klessheimbe hívta Horthyt, ahol közölte vele Magyarország megszállását. A kormányzó tehetetlen volt, csak annyi mozgástér jutott számára, hogy államfői tisztségét megtartva lehetősége maradt az események későbbi befolyásolására (így sikerült később megakadályoznia a pesti zsidóság deportálását, megszervezni a sikertelen kiugrási kísérletet, stb.). 

A németek március 19-én, hajnali 4 órai kezdettel megszállták az országot, bevonulásuk után azonnal hajtóvadászatba kezdve azon politikusok és értelmiségiek (pl. újságírók) ellen, akik németellenességükről voltak ismertek. A cenzúra bevezetésével számos lap került betiltásra (pl. Népszava, Magyar Nemzet), szerkesztőiket gyakran kivégezték vagy koncentrációs táborokba vitték. 

Fokozatosan szigorították a zsidóságra vonatkozó törvényeket, a Magyarországra érkező Adolf Eichmann vezetésével pedig megkezdték a zsidó kérdés végső megoldásának előkészületeit (Magyarország, egyedüli német szövetségesként, ezt korábban nem volt hajlandó megtenni). Az ország teljhatalmú biztosa Edmund Veesenmayer lett, aki Kállayék helyett egy Sztójay Döme volt berlini követ által vezetett kormányt állított az ország élére. 

A megszállás eredményeként Magyarország megmaradt önállóságát is elvesztette, a németek korlátlanul érvényesíthették akaratukat, úgy a külpolitikában mint a magyar belügyekben. Március 19-e után fokozódott az ország kirablása is, Németország hadikölcsön címén szinte korlátozás nélkül szállította el a számára szükséges élelmiszert és nyersanyagokat. 

Horthy a megszálláskor kialakult állapoton a román kiugrás (1944. augusztus 23.) okozta zűrzavar közepette, Lakatos Géza miniszterelnökké való kinevezésével próbált később változtatni, de október 15-i kiugrása végül sikertelen maradt. A megszállás következtében Magyarország a háborúban ragadt, az elkövetkező egy évben szenvedve el legnagyobb veszteségeit.

IDŐJÁRÁS

Ma sok lesz a felhő, emellett néhány órára az ország nagy részén kisüthet a nap. A Duna-Tisza közén helyenként zápor, az Északi-középhegységben hózápor is kialakulhat, késő délutántól pedig a Dunántúlon sem zárható ki kisebb csapadék. Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, elsősorban északkeleten átmenetileg meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb, délnyugaton pedig melegebb is lehet. Késő estére -1 és 6 fok közé hűl a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/25941/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?