Kaszás Attilára emlékezünk – március 23., szerda

A Nap kel: 5 óra 39 perckor, nyugszik: 18 óra 2 perckor.
A Hold kel: 18 óra 5 perckor, nyugszik: 5 óra 43 perckor.

ÜNNEPEK:

A MAGYAR KATONAI ÉS POLGÁRI EJTŐERNYŐSÖK NAPJA - A Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége kezdeményezésére március 23-át a katonai és polgári ejtőernyősök napjává nyilvánították, s 2004 óta ünneplik.
A MAGYAR-LENGYEL BARÁTSÁG NAPJA - 2007-ben az Országgyűlés határozatot hozott a magyar-lengyel barátság napjának megünnepléséről.
PURIM ELŐESTÉJE - A zsidó naptár szerint ádár hónap 14. napján, az előző napnyugtától az aznapi első három csillag megjelenéséig ünneplik a Purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet, a "zsidó farsangot"

NÉVNAPOK: Adelmár, Alpár, Ella, Gábor, Gábriel, Gabriella, Jella, Kapolcs, Karina, Katalin, Kolumbán, Miléna, Olivér, Simeon
Katolikus naptár: Svédországi Szent Katalin (Karin Ulfsdotter) emléknapja, Gábor és Karina névnapja
Református naptár: Gábor, Karina
Evangélikus naptár: Gábor, Karina, Miléna
Zsidó naptár: II. ádár hónap 13. napja

MÁRCIUS 23-ÁN SZÜLETETT:

1891. VÖRÖS JÁNOS katona-politikus, 1944-45-ben honvédelmi miniszter (125 éve)
1901. ESTERHÁZY PÁL herceg földbirtokos, jogász, a 20. században az örökös elsőszülött hercegi rang birtokosa (115 éve)
1941. UTASSY JÓZSEF Kossuth-, József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, műfordító (75 éve)
1941. RICHLY ZSOLT / Richly Zsolt Gábor - Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes és kiváló művész (75 éves)
1951. MOLNÁR LÁSZLÓ JÓZSEF Munkácsy Mihály-díjas grafikusművész (65 éves)

MÁRCIUS 23-ÁN HALT MEG:

1931. DÉKÁNI ÁRPÁD iparművész, rajztanár, a halasi csipke feltalálója, a háziipari mozgalom egyik elindítója (85 éve)
1996. ERDŐDY JÁNOS Aranytollas újságíró, műfordító, a MÚOSZ örökös tagja (20 éve)
2006. KOVÁCS MIHÁLY piarista szerzetes, középiskolai tanár, a magyar kibernetika egyik úttörője (10 éve)

Kaszás Attila az egykori Csehszlovákiában, Vágsellyén született, de gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. A komáromi Selye János Gimnáziumban végzett, majd 1979-ben került Budapestre a Színház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész volt. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden.

Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta a legjobb férfialakítás díját. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott.

Eszenyi Enikővel kötött első házassága, majd Balázsovits Edittel való kapcsolata után másodszor is megnősült. 2005-ben megszületett kisfia, Jancsi, halála után, 2007 decemberében pedig kislánya, Luca.

Színésztársa, Trokán Péter elmondása szerint már napokkal kórházba kerülése előtt erős fejfájásra panaszkodott. 2007. március 19-én a Tizenkét dühös ember című darab kezdete előtt hirtelen összeesett. A mentőben újraélesztették, és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet intenzív osztályára szállították, ahol agyvérzést állapítottak meg nála. Négy napon keresztül kómában feküdt, életét a március 22-én éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtét sem tudta már megmenteni, március 23-án 19 óra 40 perckor meghalt.

2007. április 18-án pályatársak és barátok vettek végső búcsút tőle. A temetési szertartást szűk családi körben tartották, a hamvasztás utáni búcsúztatásra azonban több százan elmentek. Tóth Tibor, Lukács Sándor, Jordán Tamás, Szarvas József és Rudolf Péter tartotta a búcsúbeszédet és ezután hamvait Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát szentelte meg, a Dunába szórásuk előtt.

IDŐJÁRÁS

Éjszaka szinte mindenütt derült illetve gyengén felhős időre számíthatunk, majd hajnaltól dél felől fokozatosan egyre több és vastagabb felhő érkezik. Emiatt napközben az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, de az északi területeken szakadozottabb illetve vékonyabb lehet a felhőzet. Az ország déli harmadán várható tartósabb, de összességében nem jelentős csapadék, míg északabbra csak elszórtan van esély kisebb esőre, záporra. Hajnalra az Alföld keleti részén ködfoltok képződhetnek, melyek azonban délelőtt gyorsan feloszlanak. Az északkeleti szél napközben sokfelé élénk, főként a nyugati határsávban és az Alföldön időnként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +3 fok között valószínű, főként az északi területeken számíthatunk fagyra, sőt az Északi-középhegységtől északra fekvő területeken néhol ennél is hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között várható.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26046/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?