Húsvét – március 27., vasárnap

A Nap kel: 6 óra 31 perckor, nyugszik: 19 óra 8 perckor.
A Hold kel: 23 óra 1 perckor, nyugszik: 8 óra 33 perckor.
Nyári időszámítás kezdődik.

ÜNNEP:

HÚSVÉT - A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe, a legnagyobb keresztény ünnep.  

NÉVNAPOK: Ágosta, Alpár, Archibáld, Auguszta, Hajnalka, János, Lídia, Marót, Nikodémia, Nikodémusz, Rupert, Ruperta
Katolikus naptár: Hajnalka, Auguszta
Református naptár: Hajnal, Alpár
Evangélikus naptár: Hajnalka, Alpár, Lídia
Zsidó naptár: II. ádár hónap 17. napja

MÁRCIUS 27-ÉN SZÜLETETT:

1676. II. RÁKÓCZI FERENC erdélyi fejedelem, a kuruc szabadságharc vezére (340 éve)
1861. KOSZTA JÓZSEF Kossuth-díjas festő (155 éve)
1891. ZILAHY LAJOS író, publicista, akadémikus (125 éve)
1911. MIKÓ IMRE romániai magyar irodalomtörténész, műfordító, jogász (105 éve)
1931. SZÉCHY TAMÁS tanár, sportvezető, mesteredző, állami díjas úszóedző (85 éve)
1931. NOVÁK FERENC Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, érdemes művész, a nemzet művésze (85 éves)
1941. HARNOS ZSOLT Széchenyi-díjas matematikus, akadémikus (75 éve)
1946. RADNÓTI SÁNDOR Széchenyi- és József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, esztéta (70 éves)
1956. BÉKÉS PÁL József Attila-díjas író, műfordító (60 éve)

MÁRCIUS 27-ÉN HALT MEG:

2006. SOLTÉSZ GYÖRGY Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész (10 éve)
2011. KOÓS OLGA Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész (5 éve)

húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvétnak megfeleltethető, időben korábbi zsidó vallási ünnep (hébernyelven pészah) az egyiptomi fogságból való szabadulás ünnepe volt. A húsvét a pészahhal ritkán esik egybe, mivel a Hold járása szerinti naptár és a két változó ünnep számításától függ. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés.

Húsvét az azt megelőző időszak, Jézus sivatagi böjtjének emlékére tartott negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi. A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. (Erre utal a magyar húsvét szó is: a hús magunkhoz vételének első napja.) A böjt utolsó hetének neve: „nagyhét”, a húsvét utáni hét húsvét hete, egyes magyar vidékeken „fehérhét” – fehérvasárnapig tart.

A húsvéthoz, mint tavaszváráshoz kapcsolható zsidó ünnep héber neve „pészah”. A szó „kikerülés”-t, „elkerülés”-t jelent, utalva arra, hogy a halál angyala elkerülte a zsidóknak bárány vérével megjelölt házait. Innen származik a ritkábban használt angol név, a passover is. A kifejezés az ünnep magyar nevében nem található meg, de Csíkménaságon a húsvéti körmenet neve: „kikerülés”.

Az angol Easter a német Ostern szóval együtt keresendő. Őse egy germán istennő, Ostara a tavasz keleti (v.ö. angol East, német Ost) úrnője, ünnepe a tavaszi nap-éj egyenlőség idején volt. A magyar szó: húsvét, az azt megelőző időszak, a negyvennapos böjt lezárulását jelzi.

A keresztény egyház szertartásaiban a hosszú ünnepi időszak átfogja a kora tavasz és a nyár elejei hónapokat. Az előkészületi idő a nagyböjt, amely Jézus negyvennapos böjtjének emlékére, önmegtartóztatására tanít. Ezt kisebb-nagyobb ünnepek követik s a húsvéti ünnepkör a pünkösddelzárul. A húsvéttól a pünkösd utáni szombatig tartó időszakot → húsvéti időnek is mondják (nagyböjtvirágvasárnapnagyhétnagypénteknagyszombat). A nagyhét a nagyböjt utolsó hete virágvasárnaptól nagyszombatig. Napjai a nagyhétfőnagykeddnagyszerda és a húsvéti szent háromnap. Húsvét napjától a fehérvasárnapot megelőző szombatig tartó napokat húsvét hetének nevezik. A ciklus a karácsonyi ünnepi szakasz párja, de jóval régebbi annál. Latin neve: Septuagesima – hetvened, mert hetven napig tart.

IDŐJÁRÁS

Változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, estétől nyugat felől fátyolfelhők is érkeznek. A Tiszántúlon lehet még elvétve zápor a nap első felében. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26047/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?