46 éve oszlott fel a Beatles – április 10., vasárnap

A Nap kel: 6 óra 3 perckor, nyugszik: 19 óra 27 perckor.
A Hold kel: 8 óra 14 perckor, nyugszik: 23 óra 16 perckor.

NÉVNAPOK: Ezékiel, Fulvia, Marianna, Polidor, Radamesz, Zsolt
Katolikus naptár: Zsolt, Ezékiel
Református naptár: Zsolt
Evangélikus naptár: Zsolt
Zsidó naptár: niszán hónap 2. napja

ÁPRILIS 10-ÉN SZÜLETETT:

1871. MARCZELL GYÖRGY meteorológus, a magyar meteorológiai kutatás úttörője (145 éve)
1926. DEMJÉN ATTILA Munkácsy Mihály-díjas festőművész (90 éve)
1936. KOVÁTS ALBERT / AlbArt - Munkácsy Mihály-díjas festőművész, művészeti író (80 éves)
1951. BARNA IMRE - József Attila-díjas műfordító, irodalmi szerkesztő (65 éves)

ÁPRILIS 10-ÉN HALT MEG:

1901. KRESZ GÉZA orvos, a magyar mentőszolgálat megszervezője (115 éve)
1986. MARTYN FERENC Kossuth-díjas festő és grafikus, kiváló művész (30 éve)

1970. április 10-én jelentette be Paul McCartney, a világhírű The Beatles együttes gitárosa és dalszövegírója az együttes feloszlását. 

A brit zenekar négy tagja (Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr, George Harrison) közül hárman már az 1950-es évek végén megismerkedtek, különféle formációkban a szigetországban zenéltek, és mindannyian Liverpool városának szülöttei voltak. A Beatles 1960 táján, Hamburgban született meg, ahol a doboknál még Pete Best ült, ám miután a bandára felfigyelt a világ egyik legnagyobb lemezkiadó cége, az EMI vállalat menedzserei 1962-ben Ringo Starrt ültették Best helyére. A Beatles menedzsere a legendás Brian Epstein lett, aki 1963 októberében szervezett az együttes számára egy koncertet a londoni Palladiumban, elindítva ezzel az együttest övező, máig tartó őrületet.

Nagy-Britanniában a koncert után kitört a „Beatle-mánia”, ami hamarosan az egész világon végigterjedt, meghódítva a könnyűzene fellegvárát, az Egyesült Államokat is. A Beatles stílusát a szakértők a mai napig próbálják behatárolni: zenéjük elsősorban a popzenéhez tartozik, de jelentős hatással volt rájuk Elvis Presley, vagy Chuck Berry munkássága, kísérleteztek a rock műfajában is, de George Harrison révén például megjelent egyes számokban az indiai szitár és a keleti hangzás is. A Beatles indulásától fogva számos botrányt okozott: zenéjük miatt ugyanúgy bírálatban részesültek, mint ahogy hajviseletük is a kritika tárgyává vált, ezt pedig egyes nyilatkozataik és a kábítószerrel való kapcsolatuk tovább fokozták. 

Az együttes 1966-os, Lucy in the sky with diamonds című számát, részben kezdőbetűi, részben szövege miatt a hatóságok az LSD nevű drog fogyasztására való buzdításként értékelték, ezért betiltották. John Lennon még nagyobb botrányt kavart, a kereszténység haláláról tett nyilatkozataival, illetve azzal a kijelentésével, hogy „a Beatles népszerűbb, mint Jézus”. Lennon kereszténységre vonatkozó nézetei egyébként tisztán tükröződnek az Imagine soraiban is („Képzeld el, hogy nincs mennyország…”). A fent említett interjú után az együttes lemezeit az Egyesült Államok déli területein több helyen nyilvánosan elégették, megfenyegette őket például a Ku Klux Klan is.

Brian Epstein 1967-es halálával megszűnt a Beatlest összetartó kohézió: a népszerűséggel jöttek a viták is, a banda tagjai külön utakon akartak járni, azon stílusoknak akartak hódolni, melyekkel korábban közös számaikat színesítették. Természetesen személyes ellentétek is akadtak szép számmal, ezekért az együttes rajongói elsősorban John Lennon szerelmét, a japán Yoko Onót hibáztatták. 1969-ben vették fel a Beatles utolsó két albumát, a Let It Be, illetve az Abbey Road címeket viselő lemezeket, ezalatt a zenekar tagjai számos szólóalbumot megjelentettek. 

1970. április 10-én aztán Paul McCartney, a Beatles gitárosa és dalszövegírója, McCartney című szólólemezének bemutatása kapcsán egy ál-interjút jelentetett meg a sajtóban, ahol kérdezőként és válaszadóként az együttes feloszlásáról beszélt. Bár egyértelműen nem állította, hogy kilép a Beatlesből, és John Lennon is cáfolta a közös munka befejezését, a gyakorlatban ez a nyilatkozat valóban a befejezést jelentette az együttes számára. 

A zenekar sorsát Lennon 1980-as meggyilkolása végleg megpecsételte. A Beatles többi tagja 1995-ben ugyan kiadott egy két számot tartalmazó Beatles antológiát, de a közös munka nyolc év után, 1970-ben véget ért. Az együttes a becslések szerint napjainkig több mint egymilliárd lemezt adott el, zenéjük majdnem fél évszázad után is világszerte ismert és kedvelt, végeredményben a Beatles tekinthető minden idők legsikeresebb együttesének.

(rubicon.hu)

IDŐJÁRÁS

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, főként délutántól több helyen elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Az ország keleti felén helyenként, másutt csak elvétve lehet eső, zápor. A sokfelé élénk északnyugati, északi szelet főként a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 19 fok között alakul, az Észak-Dunántúlon lesz a leghűvösebb. Késő estére 7 és 13 fok közé csökken a hőmérséklet.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26415/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?