217 éve született Táncsics Mihály – április 21., csütörtök

A Nap kel: 5 óra 42 perckor, nyugszik: 19 óra 43 perckor.
A Hold kel: 18 óra 57 perckor, nyugszik: 5 óra 39 perckor.

ÜNNEP:
A BÖLCSŐDÉK NAPJA MAGYARORSZÁGON - Annak emlékére tartják 2010 óta, hogy Pesten Forrayné Brunszvik Júlia kezdeményezésére 1852-ben ezen a napon nyílt meg az ország első bölcsődéje.

NÉVNAPOK: Abelárd, Adolár, Anasztáz, Anzelm, Anzelma, Konrád, Simeon, Simon, Zelma, Zelmira, Zsombor
Katolikus naptár: Anzelm, Konrád
Református naptár: Konrád
Evangélikus naptár: Konrád
Zsidó naptár: niszán hónap 13. napja

ÁPRILIS 21-ÉN SZÜLETETT:
1856. SZEMERE MIKLÓS író, politikus, Krúdy: A vörös postakocsi című művének ihletője (160 éve)
1886. GROSSCHMID LAJOS matematikus (130 éve)
1911. KOMÁROMI JÓZSEF SÁNDOR vajdasági magyar író (105 éve)
1936. PÜNKÖSTI ÁRPÁD író, újságíró (80 éve)
1941. HOLLÓSI FRIGYES Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész (75 éve)
1941. BÍRÓ ZOLTÁN irodalomtörténész, politikus, a Magyar Demokrata Fórum első elnöke (75 éves)

ÁPRILIS 21-ÉN HALT MEG:
1861. BALOGH MELANIE költőnő (155 éve)
1871. NYÁRY PÁL politikus (145 éve)
1936. BADITZ OTTÓ festőművész (80 éve)
2001. LÜKŐ GÁBOR Kossuth-díjas néprajzkutató, szociálpszichológus (15 éve)

Táncsics Mihály író, politikus 217 éve, 1799. április 21-én született Ácsteszéren.

Horvát és szlovák származású szülei telkes jobbágyok voltak, tizenkilenc éves koráig maga is zsellérként, pásztorként, uradalmi cselédként robotolt. A jobbágysorból takácsinasként került ki, majd beállt tanítónak szülőfalujába. A gimnáziumot szolgadiákként, házitanítóként járta ki, majdBudán tanítóképzőt végzett, jogot tanult, de érdeklődése inkább a filozófia, az irodalom és a nyelvészet felé fordította. Ekkor már írogatott is, és egyre gyakrabban került összetűzésbe a cenzorokkal. Egyik könyvét a példamondatok miatt elkobozták, kéziratai meg sem jelenhettek, "veszedelmes" politikai nézetei miatt minden házitanítói állásából kipenderítették.

1841-től a cenzúra miatt javarészt külföldön megjelent röpirataiban és népkönyveiben a reformellenzék programja mellé állt. A Sajtószabadságról nézetei egy rabnak című hírhedté vált röpiratát 1843-ban Lipcsében jelentette meg. Irányregényeiben (Rényképek, Pazardi) és cikkeiben a polgári átalakulás Széchenyi-féle programját hirdette, később Kossuth híve lett.
1846-ban öt hónapig vándorolt Nyugat-Európában, bejárta a német városokat, majd Párizst és Londont. Amikor hazatérte után egy külföldön megjelent műve miatt le akarták tartóztatni, reformszellemű barátai Horvátországba menekítették, itt írott röpiratában azt fejtegette: a földesurakat nem illeti meg kárpótlás a jobbágyfelszabadításért. 1847-ben elfogták, és sajtóvétség miatt bírói ítélet nélkül bebörtönözték.

A börtönből 1848. március 15-én a pesti nép szabadította ki. Áprilisban elindított Munkások Újsága című hetilapjában a teljes jogegyenlőséget, minden kiváltság, így a nemesi címek eltörlését, általános választójogot követelt, ezért az "alkotmányos kerékvágást" szem előtt tartó vezetés 1848 végén betiltotta lapját. A siklósi kerület képviselőjeként tagja lett az 1848 júliusában megalakult első népképviseleti országgyűlésnek.

A szabadságharc bukása után halálra ítélték és jelképesen kivégezték, miközben ő a régi pesti háza alatt kialakított titkos rejtekhelyen bujkált nyolc évig. Az 1857-es általános amnesztia kevés könnyebbséget hozott számára, rendőri felügyelet alá helyezték, a fővárost engedély nélkül nem hagyhatta el. Az 1860. március 15-i tüntetések szervezése miatt 15 évi börtönbüntetésre ítélték, csak a kiegyezéskor szabadult, már majdnem teljesen vakon. Sikeres orvosi kezelés után visszanyerte látását.

1869-1872 között az orosházi választókerület képviselője volt, Arany trombita címmel lapot indított, és bekapcsolódott a munkásság szerveződésébe. Az Általános Munkásegylet elnöki tisztségéről egy év után, 1870-ben leköszönt, képviselői mandátumának lejárta után visszavonult a közélettől, de kapcsolatát a szocialista mozgalommal élete végéig fenntartotta. Élesen szemben állt a dualizmus rendszerével.

Hátralévő évei nélkülözések közepette teltek, házát elárverezték, huszonöt forint segélyből tengődött, amelyet könyveinek árusításából egészített ki. Idős korában megpróbálta bizonyítani, hogy a magyar a legrégibb nyelv, sajtó alá rendezte műveit, befejezte önéletrajzát. 1884. június 28-án halt meg Budapesten. Emlékét számos közterület és szobor őrzi, közintézményeket neveztek el róla, szülőházában múzeum működik. 1990 óta március 15-én ünnepeljük a Magyar Sajtó Napját, amikor a Táncsics Mihályról elnevezett díjjal újságírókat ismernek el.

IDŐJÁRÁS

Szinte országszerte zavartalanul napos, csapadékmentes idő várható, leginkább a Tiszántúlon képződhet csak kevés gomolyfelhő napközben. A Nyugat-Dunántúlon, illetve északkeleten megélénkül helyenként a délnyugati, déli szél. A hőmérséklet délután 15 és 20 fok között várható. Késő estére 11 és 15 fok közé hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26707/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?