A Föld napja – április 22., péntek

A Nap kel: 5 óra 41 perckor, nyugszik: 19 óra 44 perckor.
A Hold kel: 19 óra 56 perckor, nyugszik: 6 óra 6 perckor.

NÉVNAPOK: Atilla, Attila, Csilla, Kájusz, Kál, Kelemen, Kelen, Leonidász, Noé, Noémi, Sándor, Tácia, Tatjána, Vadim
Katolikus naptár: Csilla, Noémi
Református naptár: Csilla, Noémi
Evangélikus naptár: Csilla, Noémi
Zsidó naptár: niszán hónap 14. napja

ÁPRILIS 22-ÉN SZÜLETETT:

1861. TISZA ISTVÁN gróf, 1903-1905-ben, majd 1913-1917-ben miniszterelnök (155 éve)
1876. BÁRÁNY RÓBERT Nobel-díjas magyar származású svéd orvos (140 éve)
1891. JÁNOS VIKTOR magyar származású olasz sportautó-konstruktőr, Fiat, Alfa Romeo, Lancia autók tervezője (125 éve)
1891. LAJTA ANDOR író, újságíró, filmtörténész, kritikus (125 éve)
1901. THURY ZSUZSA József Attila-díjas író, újságíró (115 éve)

ÁPRILIS 22-ÉN HALT MEG:

1586. TELEGDI MIKLÓS püspök, hitvitázó, az ellenreformáció vitairodalmának kezdeményezője (430 éve)
1756. CSEREI MIHÁLY erdélyi történetíró, író, a 18. század első felének egyik legjelentősebb emlékírója (260 éve)
1916. MALONYAY DEZSŐ író, művészettörténész, néprajzkutató (100 éve)
1961. HORVÁTH JÓZSEF Munkácsy Mihály-díjas festőművész, az akvarelltechnika kiváló magyar képviselője (55 éve)
2006. KÁVÁSSY SÁNDOR történész, volt kisgazda országgyűlési képviselő (10 éve)
2011. CSICSERY-RÓNAY ISTVÁN író, publicista, kiadó és politikus, az amerikai magyar emigráció, majd a honi közélet jelentős alakja (5 éve)

Az Egyesült Államokból 1970-ben társadalmi kezdeményezésként indult, mára világméretűvé bővült Föld napján figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében, s ezeken több mint egymilliárd ember vesz részt. A környezetvédelmi világnapon 1970-ben Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a talajt és a vizeket mérgező hulladéklerakók, a szennyező ipari üzemek, a levegőt szennyező gépjárműforgalom, a természeti értékek fokozatos eltűnése ellen. A Harvardon éppen végzett diák - Gaylord Nelson szenátor felkérésére - kétezer főiskolával és egyetemmel, mintegy tízezer általános és középiskolával, illetve száz településsel vette fel a kapcsolatot.

Az eltelt évtizedekben a mozgalom világméretűvé szélesedett. Ilyenkor minden évben több százmillió ember mozdul meg: különféle figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében. Az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat stb. - tapasztalva a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

A Föld Napja alkalmat ad arra, hogy mindenki mérlegelje: kíméletesen bánik-e környezetével, és mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen. S persze nemcsak egy kitüntetett napon, hanem egész évben (a Föld napja mozgalom egyik jelszava szerint is: Egyetlen nap kevés...). A Földért, saját jövőjéért minden ember tehet valamit otthon vagy munkahelyén, szűkebb vagy tágabb környezetében. Kímélheti a környezetet fogyasztási szokásainak megváltoztatásával, energiatakarékosabb életmód kialakításával, mégpedig anélkül, hogy életminőségéből bármit fel kellene adnia.

Magyarországon a Föld napja alkalmából 1990 óta civil szervezetek, önkormányzatok kezdeményezésére évről évre egyre többen vesznek részt szemétgyűjtési akciókon: kitakarítják az erdőket, vízpartokat, mezőket és a települések környékét, fát ültetnek, környezeti vetélkedőt tartanak.

A Magyar Közút Kht. a Föld Napján rendezi meg immár hagyományossá váló szemétgyűjtési akcióját, tavaly több mint 50 ezer ember csatlakozott a felhíváshoz, és gyűjtötte a szemetet az utak környékéről, a parkolókból, s vitte el a kijelölt hulladéklerakó telepekre.
A Föld napja alkalmából április 16-tól május 11-ig tárlat látogatható Budapesten az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központban. A Tükörben a Világ című kiállítás témája az emberi természet és a fenntartható fejlődés. Április 20-22-én a nemzeti parkok bemutatóhelyei ingyenes ismeretterjesztő programokkal, szakvezetéses túrákkal várják a kirándulókat.

IDŐJÁRÁS

Hajnalig derült idő várható, majd nyugat, délnyugat felől egyre több fátyolfelhő sodródik az ország fölé. Délelőtt még általában napos idő valószínű, a déli óráktól már gomoly- és párnafelhők zavarják a mind nagyobb területre jellemző szűrt napsütést. Késő délutánig csapadék nem valószínű, napnyugta környékén az Északi-középhegység országhatárhoz közel eső részén a megjelenő vastagabb felhőzetből egy-egy gyenge zápor is kialakulhat. A déli, délnyugati szél az éjszakai órákban gyenge mérsékelt marad. Napközben a Dunántúlon a nyugati, északnyugati, a Dunától keletre pedig a délnyugati szél erősödhet meg időnként. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul, de a fagyzugos völgyekben és egyes, hidegre érzékeny alföldi pusztákon fagypont alá is süllyedhet a hőmérséklet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 24 fok között várható.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/26730/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?