Ali Agca 35 éve lőtt rá a pápára – május 13., péntek

A Nap kel: 5 óra 8 perckor, nyugszik: 20 óra 13 perckor.
A Hold kel: 11 óra 45 perckor, nyugszik: 1 óra 24 perckor.

NÉVNAPOK: Bartos, Belián, Gellért, Gerda, Glória, Gyöngyi, Imelda, Imola, Ofélia, Róbert, Roberta, Solt, Szervác, a második "fagyosszent" nap.
Katolikus naptár: a Fatimai Boldogságos Szűz Mária, valamint Hallgatag Szent János és Fournet Szent András-Hubert emléknapja, Szervác, Imelda és Imola
Református naptár: Szervác, Imola
Evangélikus naptár: Szervác, Imola, Imelda
Zsidó naptár: ijjár hónap 5. napja

MÁJUS 13-ÁN SZÜLETETT:

1931. HAJNAL ANDRÁS állami díjas matematikus, akadémikus (85 éves)
1941. TÖRÖK LÁSZLÓ Széchenyi-díjas régész, egyiptológus, akadémikus (75 éves)

MÁJUS 13-ÁN HALT MEG:

1971. BÁNYAI JÁNOS romániai magyar geológus, pedagógus, muzeológus (45 éve)

Mehmet Ali Agca 1981. május 13-án a Szent Péter téren sikertelen kísérletet tett II. János Pál pápa meggyilkolására, miközben az egyházfő szokásos heti audienciáját tartotta.

A merénylet idején 23 esztendős Agca Malatya tartományból, Belső-Törökországból származott, egy szegény család gyermekeként már fiatalon bűnözésre adta a fejét. A fiatalember kezdetben bankrablásokban, bolti tolvajlásokban vett részt, majd belépett a szélsőjobboldali Szürke Farkasok nevű szervezetbe, mely Törökországban számos robbantásért és merényletért volt felelős. Egyes feltételezések szerint Agca idővel a Palesztin Népi Felszabadítási Szervezet ügynöke is lett, de ezt ő fogságba esése után végig tagadta. A török férfi részt vett abban a merényletben, mely során a Szürke Farkasok megölték Abdi Ipekci baloldali újságírót Isztambul közeli otthonában. A gyilkosságot követően Agca 1979 februárjában rendőrkézre került, az év novemberében azonban megszökött börtönéből és Bulgáriába menekült, majd két éven keresztül utazgatott a Mediterráneumban. A terrorista 1981. május 10-én érkezett egy Milánóból induló vonattal Rómába, azzal a céllal, hogy meggyilkolja II. János Pál pápát, akit már törökországi börtönében készített feljegyzéseiben is az iszlám testvériség ellenségeként és a kapitalizmus egyik jelképes alakjaként írt le.

Agca Rómában állítólag egy török maffiózó és a bolgár katonai attasé segítségével tervezte meg merényletét, melyet egy segítőtársával akart végrehajtani. Az volt a terv, hogy Ali Agca lő a pápára, miközben társa egy kisebb robbantássalzűrzavart kelt a Szent Péter téren, hogy a támadók a bolgár nagykövetségre menekülhessenek. 1981. május 13-án végül csak Ali Agca hajtotta végre a terv ráeső részét, egy 9 milliméteres Browning pisztolyból négy lövést adott le az audienciát tartó egyházfőre, melyek közül kettő a tömeget, kettő pedig II. János Pál testét találta el, súlyos belső sérüléseket okozva a pápának. Agcát az egyházfőt körülvevő hívők és Camillo Cibin, a Vatikán biztonsági főnöke könnyűszerrel lefegyverezte, a sérült egyházfőt pedig a Gemelli Kórházba szállították, ahol hetekig ápolták. II. János Pál a merénylet ellenére későbbi működése során sem riadt vissza a nyilvános megjelenésektől, még kórházi ágyán megbocsátott merénylőjének, akit 1981 júliusában életfogytiglani börtönre ítéltek. Agca a börtönévek során számos, egymásnak ellentmondó vallomást adott a pápa ellen tervezett merénylettel kapcsolatban, első – feljebb olvasható – vallomása alapján a bolgár titkosszolgálat és a KGB támogatta a török terroristát.

Mivel Karol Wojtyla, a történelem első lengyel pápája közismerten antikommunista és hazája ellenzéki mozgalmának, a Szolidaritásnak nyílt támogatója volt, a merénylet moszkvai szála egyáltalán nem elképzelhetetlen. A lengyel származású pápa komoly ellenfél volt a szocialista blokk ateizmusa számára, II. János Pál lengyelországi látogatásai valamennyi kelet-európai országban a kereszténység pozícióit erősítették. 1985-re Agca vallomásai alapján sikerült is négy férfit bíróság elé állítani, ám a terrorista váratlanul visszavonta vallomását és magát Jézus Krisztusnak nevezve kijelentette, hogy tettét isteni parancsra hajtotta végre. Agca gyilkossági kísérlete mind a mai napig foglalkoztatja a közvéleményt, más merényletekhez hasonlóan számos összeesküvést és szervezetet sejtenek – pl. a NATO-hoz közel álló Gladio, Stasi, SISMI (olasz titkosszolgálat), KGB, CIA – az események hátterében, a tettes 2010-ben azzal botránkoztatta meg a közvéleményt, hogy Agostino Casaroli bíborost nevezte meg értelmi szerzőként.

II. János Pál később meglepően jó kapcsolatot ápolt Agcával, 1983-ban meg is látogatta börtönében támadóját, aki hamarosan katolizált. A pápa kérésére a török férfi 2000-ben kegyelmet kapott Carolo Ciampi köztársasági elnöktől, balszerencséjére azonban Törökországban ismét börtönbe vetették egykori bűntettei miatt. Innen 2010-ben szabadult, fogsága alatt számos – alaptalan – figyelmeztető levelet írt XVI. Benedek pápának, hogy visszatartsa őt az országba tervezett látogatásától.

IDŐJÁRÁS

Az éjszaka második felében jelentősen csökken a csapadék területi kiterjedése, délnyugat felől átmenetileg nagy területen felszakadozik a felhőzet. Délelőttre az északkeleti határvidéket is elhagyja az összefüggő csapadékzóna, ott lesz legtovább borult az ég. Hajnalban, reggel a szélcsendes, csapadékmentes helyeken erősen párássá válik a levegő, foltokban köd is képződhet. Reggel, délelőtt országszerte gyorsan gomolyfelhőssé válik az ég, de ekkor még csak kevés helyen, délután már sokfelé valószínű zápor, zivatar, néhol kisebb jég is hullhat. A délnyugatira forduló szél hajnalig csak a Dél-Dunántúlon élénkül meg, napközben azonban sokfelé megerősödik, főként déli országrészben és zivatarban viharos lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 16 és 22 fok között valószínű.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27220/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?