A szőlőművelők védőszentjének napja – május 25., szerda

A Nap kel: 4 óra 54 perckor, nyugszik: 20 óra 27 perckor.
A Hold kel: 23 óra 16 perckor, nyugszik: 8 óra 0 perckor.

NÉVNAPOK: Egon, Ervin, Gergely, György, Madléna, Magda, Magdolna, Márk, Márkus, Orbán, Urbán, Urbána, Zsófia
Katolikus naptár: Szent VII. Gergely pápa, Szent Orbán pápa, Szent Pazzi Mária Magdolna ünnepe, Orbán névnapja 
Református naptár: Orbán
Evangélikus naptár: Orbán
Zsidó naptár: ijjár hónap 17. napja

MÁJUS 25-ÉN SZÜLETETT:

1916. TÉRI ÁRPÁD színész, színházigazgató (100 éve)
1921. TERPLÁN ZÉNÓ Széchenyi-díjas gépészmérnök, akadémikus (95 éve)
1931. WACHA IMRE nyelvész, beszédtanár (85 éves)
1931. MÓZER LÁSZLÓ Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, bútortervező (85 éve)
1936. KÓCZIÁN ÉVA világbajnok és hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszező (80 éves)
1936. KEMÉNY GYÖRGY Munkácsy Mihály-díjas grafikus, képzőművész (80 éves)
1941. VARGA CSABA Széchenyi-díjas történész, jogfilozófus (75 éves)

MÁJUS 25-ÉN HALT MEG:

1956. SUPKA GÉZA újságíró, művészettörténész, régész, akadémikus (60 éve)

A legutolsó fagyosszenthez, Orbán napjához - május 25. - számtalan hiedelem és népi jövendölés kapcsolódik. A szőlősgazdák az Orbán-napi időjárásból évszázadok óta merész következtetéseket vonnak le. Ezeket sokan ma már megmosolyogják, ám a szép népi hagyomány azért tovább él.

A középkori hagyomány szerint Orbán, népiesen Urbán (†230) pápa rendelte el, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját (patena) aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében szokták ábrázolni. Valószínűleg ezért választották a szőlőművesek, kádárok, kocsmárosok patrónusuknak. 

A magyarországi szőlőhegyeken számos helyen találkozhatunk Szent Orbán szobrával, sok templomot, kápolnát is szenteltek tiszteletére. A hagyomány szerint ha Orbán megvédi a termést a fagytól, akkor borral vendégelik meg a szentet, ha viszont fagykáruk van a gazdáknak, akkor megvesszőzik a szobrát. 
"Ha Orbán nevet, a szőlő sír", vagy "savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő." Ezek a "kívánalmak" jelzik, hogy ilyenkor, május végén a szőlőnek elsősorban sok napfényre van szüksége. Az ilyentájt virágzó szőlőben nagy kárt tehet a kései fagy.
Nem kifejezetten a szőlőhöz kötődnek, mégis érdekes népi jövendölés: "amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz." Ahogy a februári Vince napot, évszázadok óta felhasználják ezt a napot a termésbecslésre is: "ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő". 
A hagyomány tehát nem sok jót ígér, hiszen idén az időjárás nem volt kegyes a szőlőhöz Orbán napján. Viharral, jégesővel, heves záporokkal köszöntött be Orbán. Még szerencse, hogy nem fagyott. Ám néha-néhol a Nap is kisütött! Némi remény...
IDŐJÁRÁS
A sok napsütés mellett több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, amelyből elszórtan alakul ki zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, északi szél többfelé erős, helyenként viharos lesz, de zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések. A légmozgás a délután második felében számottevően mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 26 fok között alakul.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27482/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?