50 éve hunyt el Tamási Áron – május 26., csütörtök

A Nap kel: 4 óra 53 perckor, nyugszik: 20 óra 29 perckor.
A Hold kel: 23 óra 58 perckor, nyugszik: 8 óra 58 perckor.

NÉVNAPOK: Aladár, Berengár, Elektra, Evelin, Evelina, Ervin, Fülöp, Godó, Gyöngyvér, Marianna, Szemere, Tihamér
Katolikus naptár: Néri Szent Fülöp ünnepe, Evelin névnapja
Református naptár: Fülöp, Evelin
Evangélikus naptár: Evelin
Zsidó naptár: ijjár hónap 18. napja

MÁJUS 26-ÁN SZÜLETETT:

1891. LUKÁCS PÁL / LUKAS, Paul az egyetlen magyar születésű Oscar-díjas színész (125 éve)
1911. BERTALAN VILMOS Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész (105 éve)
1921. BÁRDY GYÖRGY Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész (95 éve)
1941. LISSÁK GYÖRGY Munkácsy Mihály-díjas formatervező, művészettörténész (75 éve)
1941. KULLMANN LAJOS Széchenyi-díjas orvos, ortopéd-sebész (75 éves)
1976. VINCZE BALÁZS Harangozó Gyula-díjas táncművész, a Pécsi Balett igazgatója (40 éves)

MÁJUS 26-ÁN HALT MEG:

1946. KERÉKJÁRTÓ BÉLA matematikus, akadémikus (70 éve)
1966. TAMÁSI ÁRON Kossuth-díjas író, akadémikus (50 éve)

Tamási Áron Kossuth-díjas író 50 éve, 1966. május 26-án halt meg.

Az erdélyi Farkaslakán született 1897. szeptember 20-án. 1917-ben hadiérettségit tett, és a gimnáziummal párhuzamosan a tiszti iskolát is elvégezte. 1918-ban részt vett a piavei csatában, helytállásáért vitézségi érmet és némi szabadságot kapott, melynek letelte után már nem is tért vissza a frontra. 1918 novemberében a kolozsvári egyetem jogi karára iratkozott be, de amikor román nyelven kezdtek oktatni, átjelentkezett a kereskedelmi akadémiára. Diplomájának megszerzése után bankoknál dolgozott, ekkor indult írói pályafutása is: 1922-ben a Szász Tamás, a pogány című novellájával megnyerte a Keleti Újság novellapályázatát.

1923-ban a jobb megélhetés reményében vagy csak kalandvágyból az Egyesült Államokba utazott, ahol alkalmi munkákból élt, majd banktisztviselőként dolgozott. Kínzó honvágyát írással enyhítette, hazaküldött novelláiból állt össze az 1925-ös Lélekindulás című kötete. A székely népballadák, népi mókák világát idéző könyvre felfigyelt a közönség és a kritika is. 1926-ban hazatért Kolozsvárra, ahol az Újság munkatársa lett, kapcsolatba került az Erdélyi Helikon és a Korunk körével is. 1932-ben jelent meg legnépszerűbb regénye, az Ábel a rengetegben, amely később az Ábel az országban és az Ábel Amerikában című kötetekkel trilógiává állt össze.

A Hegedűs Géza által "fenyőillatú remekműnek" nevezett regény zárómondata mára szállóigévé vált: "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Tamási későbbi műveit, a Jégtörő Mátyás című regényt, majd színműveit (Énekes madár, Tündöklő Jeromos, Csalóka szivárvány) is az erős költőiség, a népmesék varázslata jellemezte.

1944-től Budapesten élt, 1945-47 között a Nemzetgyűlés, 1943-tól 1949-ig az MTA levelező tagja volt. 1949 után a mellőzöttség lett osztályrésze, ebben az időben jeleneteket, bábjátékokat írt. Csak 1953-ban jelenhetett meg önéletrajzi visszaemlékezéseinek újabb kötete, a Bölcső és bagoly, valamint a Hazai tükör című regénye.

1954-ben Kossuth-díjat kapott, és tagja lett az újjászervezett Hazafias Népfront Országos Tanácsának. Az 1956-os forradalom idején a Magyar fohász című írásában, amelyet a rádióban is felolvasott, hitet tett a forradalom mellett, és a Parasztszövetség újjászervezését szorgalmazta. A forradalom leverése után az Írószövetség decemberi gyűlésén felolvasta a Gond és hitvallás című nyilatkozatot, amelyben kiállt a levert forradalom célkitűzései, eszményei mellett. Egy évvel később, nem kis nyomásra, elhatárolta magát a forradalomtól, de a hatalmat az erkölcsi és esztétikai értékek méltánylására kérte.

1959-ben részt vett az Írószövetség újjáalakításában, 1963-ban a Béketanács elnökségi tagja lett. 1965-től egyre súlyosbodó betegsége miatt kórházi ápolásra szorult, utolsó művét, a Vadrózsa ága című visszaemlékezését betegágyán diktálta le feleségének. 1966. május 26-án halt meg, végrendelete szerint szülőfalujában, Farkaslakán helyezték nyugalomra.
Emlékművét, amelyen műveinek jellegzetes alakjai találhatók, Szervátiusz Jenő és Tibor készítették, sírfeliratát az író maga fogalmazta: "Törzsében székely volt, fia Hunniának /Hűséges szolgája bomlott századának."

IDŐJÁRÁS

Sok napsütésre számíthatunk, a gomolyfelhő-képződésből helyenként, nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben és a középső országrészben valószínű zápor, zivatar. Megélénkül az északi, északnyugati szél, zivatar környékén erős vagy viharos széllökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható. Késő estére 17, 23 fokig hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27508/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?