Repülő szállt le a Vörös téren – május 28., szombat

A Nap kel: 4 óra 52 perckor, nyugszik: 20 óra 31 perckor.
A Hold kel: 0 óra 35 perckor, nyugszik: 11 óra 6 perckor.

NÉVNAPOK: Agmánd, Ágost, Ágoston, Csanád, Elmira, Emánuel, Emil, Germán, Irén, Lucián, Vilhelmina, Vilma, Vilmos
Katolikus naptár: Emil, Bod, Csanád
Református naptár: Emil, Csanád
Evangélikus naptár: Emil, Csanád
Zsidó naptár: ijjár hónap 20. napja

MÁJUS 28-ÁN SZÜLETETT:

1871. ÉBER LÁSZLÓ művészeti író, műfordító, akadémikus (145 éve)
1881. DÁVID LAJOS matematikus, a két Bolyai életművének neves kutatója (135 éve)
1906. SVÉD SÁNDOR Kossuth-díjas operaénekes, kiváló művész (110 éve)
1911. MAKAY ÁRPÁD operatőr (105 éve)
1951. GYŐRFI SÁNDOR Munkácsy Mihály- és Szervátiusz Jenő-díjas szobrászművész (65 éves)
1981. TALMÁCSI GÁBOR világbajnok gyorsaságimotor-versenyző (35 éves)

MÁJUS 28-ÁN HALT MEG:

1881. FOLLINUS JÁNOS színész, rendező, színházigazgató (135 éve)
1901. ENGEL JÓZSEF szobrászművész (115 éve)
1981. VARGA JÓZSEF újságíró, TV-bemondó, a magyar televíziózás egyik alapító személyisége (35 éve)
2001. REMÉNYI GYENES ISTVÁN Aranytollas újságíró, költő, író, műfordító, zenész (15 éve)

1987-ben az amerikai-szovjet kapcsolatok a mélyponton voltak: az előző évi, reykjaviki Gorbacsov-Reagan csúcstalálkozó semmilyen eredményt sem hozott. A két vezetőnek már majdnem sikerült áttörést elérnie az atomfegyverek ellenőrzésével kapcsolatban, de a tárgyalások az utolsó pillanatban megszakadtak. "Akkoriban tele voltam álmokkal, és azt hittem, minden lehetséges. A repüléssel azt akartam elérni, hogy valamiféle képzeletbeli híd jöjjön létre kelet és nyugat között" - nyilatkozta Rust az évfordulón a Washington Postnak.

Az amatőr pilóta kalandja Helsinkiben kezdődött. Itt szerzett repülési térképet, majd felszállt, és 20 perc repülés után kikapcsolta a kommunikációs műszereket. A finn repülésirányítók azt hitték, lezuhant. "A repülés egész ideje alatt transzban voltam; olyan volt, mint egy testen kívüli élmény. Emlékszem, az észt tengerpart fölött repültem, és azt mondtam magamban, már a Szovjetunióban vagyok" - emlékszik vissza Rust.

Moszkva azonban még mintegy 650 km-re volt. Hamarosan egy MiG-23-as elfogó-vadászrepülőgép tűnt fel, és olyan közel jött, hogy Rust látta a pilóta sisakját és oxigénmaszkját, valamint a repülőre festett vörös csillagot. "Nagyon megijedtem, mert nem tudtam, mit fognak csinálni. Amikor elindultam, nem gondoltam, hogy lelőhetnek. Azt gondoltam, leszállásra kényszerítenek még Moszkva előtt." A pilóta félelme nem volt alaptalan: 1983-ban a szovjetek gondolkodás nélkül lőtték le a koreai légitársaság Boeing 747-es gépét, amelyen 269 ember utazott.

A szovjet pilóta ugyan jelentette a légvédelemnek, hogy "egy sportrepülőgép" száll mellette. Rust azonban eltűnt a felhők mögött, s a légvédelemnél továbbra is azon vitáztak, hogy a képernyőn felbukkanó pont tényleg repülőgép, vagy csak egy madár, illetve valamilyen időjárási jelenség lehet-e. "Arra jutottunk, hogy vadludakról van szó" - mesélte később egy légvédelmi parancsnok.

Indulása előtt Rust egy Moszkva térképen kitanulta a város nevezetesebb pontjait. Felülről azonban a szovjet főváros teljesen áttekinthetetlennek tűnt. A Cessnával először a Külügyminisztériumhoz repült, onnan már látta a Kreml tornyait, és a közelében található Rosszija szállodát. Az egymotoros repülőgép a föld felett alig 10 méterrel háromszor megkerülte a Vörös teret, mivel a pilóta leszállóhelyet keresett.

Ott azonban a határőrség napja alkalmából sok ember volt azon a májusi délutánon, így a gép újból felemelkedett, a Kreml felett körözött, míg végül a Moszkvoretszkij híd közelében landolt, és a Vaszilij Blazsennij székesegyházhoz gurult, ahol végre megállt. "Amikor kiszálltam a repülőgépből, kb. 200-an vettek körül. Amikor észrevették, hogy nem tudok oroszul, angolul szóltak hozzám, mire elmondtam nekik, hogy békeküldetés miatt jöttem."

Rust több mint egy órát töltött a Vörös téren, mielőtt a KGB megérkezett. A téren lévő katonák és rendőrök nem tudták, mit kezdjenek vele. A KGB-tisztek elkérték az útlevelét, és először teljesen összezavarodtak, mert nem volt vízuma. Azt gondolták, hogy a gépet szovjet területen szerezte. "Azt mondtam, hogy találkozni akarok Gorbacsovval" - emlékszik vissza a férfi, akit a KGB-ügynökök egy rendőrörse vittek további kihallgatásra.

Rust később négy év munkatáborban letöltendő büntetést kapott illegális határátlépésért és huliganizmusért. 14 hónapig ült a moszkvai Lefortovo börtönben, majd ideiglenesen szabadlábra helyezték. Szabadulása után sem élt unalmas életet, folytatta szélmalomharcát, és többször összeütközésbe került a törvénnyel.

1989-ben öt hónapot ült egy német börtönben, mert késsel megsebesített egy nőt, aki visszautasította a közeledését. Később lopásért és csalásért is elítélték. Nem sokkal később egy kutatócsoportot akart létrehozni az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, de terve kudarcba fulladt. Pénzét ingatlanokba és üzletekbe fektette.

1994-ben három hétre visszatért Oroszországba, de minden erőfeszítése ellenére sem sikerült találkoznia Gorbacsovval. A volt szovjet elnök, aki Rust kalandja idején éppen Kelet-Németországban tartózkodott, "a nemzet szégyenének" nevezte az akciót. Gorbacsov gyorsan kihasználta a lehetőséget, és eltávolította Szergej Szokolov védelmi minisztert, valamint Alexander Koldunovot, a légierők parancsnokát. "Ha az ön helyében lennék, azonnal benyújtanám a lemondásomat" - mondta állítólag a párt főtitkára Szokolovnak a politikai bizottság rendkívüli ülésén, amelyet egy nappal Rust megérkezése után tartottak. "Nevetségessé tettem őket a világ előtt, de bizonyos értelemben segítettem Gorbacsovnak. Csak a béke iránti szeretetem vezérelt"- mondja Rust.

IDŐJÁRÁS

A többórás napsütést gomoly- és fátyolfelhőzet zavarja majd. Több felhő és helyenként kialakuló zápor, zivatar az északkeleti országrészben, illetve a Dunántúlon várható. A többnyire mérsékelt déli szél a Dunántúlon időnként megélénkül, emellett átmeneti szélerősödés zivatar környezetében is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 16, 22 fokra hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27551/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?