Hősök napja – május 29., vasárnap

A Nap kel: 4 óra 51 perckor, nyugszik: 20 óra 32 perckor.
A Hold kel: 1 óra 9 perckor, nyugszik: 12 óra 14 perckor.

ÜNNEPEK:

A SZOBRÁSZAT NAPJA MAGYARORSZÁGON - Az Ybl Egyesület kezdeményezésére tartják.
A MAGYAR HŐSÖK EMLÉKÜNNEPE - Az Országgyűlés 2001-ben döntött megtartásáról.
ÚRNAPJA A KERESZTÉNY VALLÁSBAN - Úrnapja (több más nyelven Corpus Christi) katolikus főünnep az eukarisztia tiszteletére (Jézus Krisztus testének és vérének ünnepe). Magyarországon és több más országban (például Angliában és Walesben) a húsvéti időt lezáró pünkösd vasárnap után két héttel tartják. Jellemzően körmenet kapcsolódik hozzá.

NÉVNAPOK: Aléna, Almira, Almiréna, Káin, Kán, Kund, Kunó, Magdolna, Magdaléna, Mária, Marita, Maxim, Melodi, Melódia, Teodózia
Katolikus naptár: Emil, Bod, Csanád
Református naptár: Emil, Csanád
Evangélikus naptár: Emil, Csanád
Zsidó naptár: ijjár hónap 21. napja

MÁJUS 29-ÉN SZÜLETETT:

1846. APPONYI ALBERT, a dualizmus és a Horthy-rendszer egyik jelentős politikusa (170 éve)
1931. BENCSIK ISTVÁN Kossuth-díjas szobrászművész (85 éves)

MÁJUS 29-ÉN HALT MEG:

1926. VÁZSONYI VILMOS ügyvéd, miniszter, polgári liberális politikus (90 éve)
1941. FUSZEK RUDOLF orvos, trópusi orvosszakértő, Libéria közegészségügyének irányítója (75 éve)
1951. MARÓCZY GÉZA nemzetközi sakknagymester (65 éve)
2001. TEMESSY HÉDI színésznő, érdemes művész (15 éve)
2011. MÁDL FERENC Széchenyi-díjas jogász, akadémikus, politikus, Magyarország rendszerváltás utáni második államfője (5 éve)

magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. Az egyik legismertebb alkotás az összes elesett első világháborús katonára emlékeztető hősök emlékköve, melyet 1929-ben avattak fel a budapesti Hősök terén a Millenniumi emlékmű előtt.

Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg.

A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

A magyar hősök emlékünnepén általában katonai tiszteletadással egybekötött koszorúzási ünnepséget tartanak a rákoskeresztúri Új köztemetőben a magyar katonahősök emlékművénél, valamint a Hősök terén, a hősök emlékkövénél.

IDŐJÁRÁS

A fátyol- és gomolyfelhők mellett mindenütt kisüt több órára a nap, az erőteljesebb felhőképződés estétől valószínű. A nap jelentős részén csapadék nem várható, az esti óráktól viszont a Dunántúlon és a középső területeken szórványosan záporok, zivatarok alakulnak ki. Ezeken a tájakon heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel kísérve. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lesznek. A hőmérséklet délután 27 és 32 fok között alakul. Késő estére 22 és 27 fok közé hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27565/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?