Farkas Bertalan visszatért az űrből – június 3., péntek

A Nap kel: 4 óra 48 perckor, nyugszik: 20 óra 36 perckor.
A Hold kel: 3 óra 54 perckor, nyugszik: 18 óra 26 perckor.

NÉVNAPOK: Cecília, Célia, Cicelle, Klotild, Sejla, Zília
Katolikus naptár: Lwanga Szent Károlynak és társainak emléknapja, Klotild névnapja
Református naptár: Klotild, Kevin
Evangélikus naptár: Klotild, Kevin
Zsidó naptár: ijjár hónap 26. napja

JÚNIUS 3-ÁN SZÜLETETT:

1676. APOR PÉTER, báró - erdélyi főnemes, író, költő, jelentős emlékiratíró (340 éve)
1921. PALÁNKAY KLÁRA operaénekes (mezzoszoprán), érdemes művész (95 éve)
1946. HARASZTI ZSOLT Balázs Béla-díjas filmoperatőr (70 éve)
1961. HÁGAI KATALIN / Hágelmayer - Kossuth- és Liszt Ferenc díjas balettművész, kiváló művész (55 éves)

JÚNIUS 3-ÁN HALT MEG:

1946. MASSÁNY ERNŐ meteorológus, csillagász (70 éve)
1991. ANNA MARGIT festő, kiváló művész (25 éve)
2006. STAROSOLSZKY ÖDÖN Széchenyi-díjas építőmérnök (10 éve)

1980. június 3-án tért vissza a Szaljut–6 űrállomásról Farkas Bertalan, az első és mindez idáig egyetlen magyar űrhajós, aki eljutott a kozmoszba.  Történelmi utazásával Magyarország –  hetedikként – belépett azon nemzetek sorába, melyek embert juttattak a világűrbe.

Az 1949-es születésű Farkas Bertalan focistából lett űrhajóssá, ugyanis kisvárdai majd nyíregyházi iskolaévei idején elsősorban ehhez a sporthoz vonzódott. A későbbi asztronauta tizenhét esztendősen döntötte el, hogy pilótaként szeretne szolgálni, ezért 1967-ben jelentkezett a Kilián Györgyről elnevezett szolnoki Repülőműszaki Főiskolára. Mivel itt kiemelkedő eredménnyel végzett, 1970–71 során a Szovjetunióban tanulhatott tovább, majd hazatérése után – hat éven keresztül – Pápán teljesített szolgálatot. Farkas Bertalant 1976-ban első osztályú vadászpilótává léptették elő, így nyílt később esélye arra, hogy 1978-ban, az Interkozmosz-program magyar űrhajósa lehessen.

Az Interkozmoszt, a szocialista blokk közös űrprogramját felölelő szervezetet a Szovjetunió még 1967-ben alapította, hogy kutatásaihoz szövetségesei szellemi tőkéje is hozzájárulhasson. Ennek keretein belül a tudományos együttműködés mellett arra is lehetőség nyílt, hogy a szervezet tagjai egy-egy űrhajóst is felküldjenek a világűrbe. Magyarország a tervek szerint ötödikként, 1980-ban valósíthatta meg ezt az utazást, és ennek érdekében Kecskeméten már 1977-ben megkezdték az asztronauták kiválasztását. Végül Farkas Bertalan és Magyari Béla utazhatott Csillagvárosba, ahol kétéves kiképzés után eldőlt, hogy Farkas lehet az első magyar asztronauta, és Magyari lesz majd a tartalékos űrhajós.

Az első magyar űrutazó 1980. május 26-án este, a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén hagyta el a Földet, és Valerij Kubaszov társaságában összesen nyolc napot töltött a Szaljut–6 űrállomáson. Ez idő alatt Farkas Bertalan és parancsnoka a szovjet és magyar kutatóintézetek új fejlesztéseit tesztelték, kísérleteztek például egy űrben használható sugárzásmérővel, kristályok, félvezetők szerkezetét kutatták, illetve műholdképeket készítettek Magyarországról, melyeket későbbi talajjavító tervekhez kívántak alkalmazni. A két asztronauta június 3-án a Szojuz–35-tel tért vissza a planétára.

Farkas Bertalan a sikeres utazást követően rengeteg elismerést kapott, tartalékosával, Magyari Bélával együtt a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetés tulajdonosa lett.

IDŐJÁRÁS

A fátyolfelhők mellett országszerte erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell számítani, amelyből főként délután alakul ki szórványosan zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás kíséretében. A mérsékelt, változó irányú szél csupán zivatarok környékén erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 16 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21, 27 fok között alakul, de északkeleten ennél kissé hűvösebb is lehet.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/27710/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?