Megszületett a magyar rajzfilmek királya – június 20., hétfő

A Nap kel: 4 óra 45 perckor, nyugszik: 20 óra 46 perckor.
A Hold kel: 20 óra 26 perckor, nyugszik: 5 óra 4 perckor.

NÉVNAPOK: Dea, Deodát, Dina, Florencia, Florentina, Gemma, Koppány, Lujza, Margit, Özséb, Polett, Rafael, Rafaella
Katolikus naptár: Magdeburgi Szent Adalbert püspök emléknapja, Rafael, Florencia
Református naptár: Rafael, Dina
Evangélikus naptár: Rafael, Dina, Polett
Zsidó naptár: sziván hónap 14. napja

JÚNIUS 20-ÁN SZÜLETETT:

1886. PETTKÓ-SZANDTNER TIBOR Bábolna ménesparancsnoka (130 éve)
1951. OROSZ PÉTER Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész (65 éves)
1961. ZSÓTÉR SÁNDOR Kossuth-díjas színész, rendező (55 éves)

JÚNIUS 20-ÁN HALT MEG:

2001. SZECSŐDI IRÉN Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, érdemes művész, az Operaház örökös tagja (15 éve)

2006. SÁROSI IMRE minden idők egyik legeredményesebb magyar úszóedzője (10 éve)

Dargay Attila 1927. június 20-án született Mezőnyéken. A Képzőművészeti Főiskolára járt, ahonnan azonban politikai okokból kirúgták. 1951-től a Nemzeti Színház díszletfestőjeként, illetve a rajzfilmgyártásban gyakornokként dolgozott. 1957-től kezdve rendezett, első önálló rajzfilmje az 1959-es, nagy sikert aratott Ne hagyd magad, emberke! volt.

Az 1957-ben alakult Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Itt született meg Gusztáv legendás figurája is, melyet kollégájával és jó barátjával, Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel együtt talált ki, de névadója Dargay volt. Az ő keze alól került ki többek közt a Pom Pom meséi és A nagy ho-ho-ho horgász is.

Dargay nem csak rajfilmeket csinált, hanem képeskönyvek és képregények alkotója is volt. Képregényei megjelentek többek közt a Pajtás magazinban, a Hahotában és a Fülesben.

Utolsó rendezése az 1994-es A préri pacsirtája című rövid animációs film, utolsó forgatókönyvírói munkája az 1995-ös A hetedik testvér volt.

2008-ban rendezte meg Gát György a Kis Vuk című egész estés rajzfilmet, amely Fekete István fiának, ifjabb Fekete Istvánnak a Vuk és a Simabőrűek című kisregényén alapul. Dargay Attila saját karaktereinek felhasználásához az új film szellemiségével kapcsolatos nézeteltérések miatt nem járult hozzá.

A Balázs Béla-díjas, érdemes és kiváló művésznek 2007-ben a Fővárosi Közgyűlés díszpolgári címet adományozott.

Időjárás:

Kezdetben a Dunántúl nyugati felén még sok lesz a felhő, és ott több helyen eső, zápor, helyenként zivatar is várható, majd ott is csökken a felhőzet, és napközben már csak elszórtan lehet csapadék. Másutt a nappali gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés valószínű, és főként az Északi-középhegység térségében és délkeleten, keleten a határ mentén elszórtan szintén lehet zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A keleti határvidéken este egy-egy heves zivatar is kipattanhat felhőszakadással, jégesővel! Az Alpokalján az északi, Borsodban a délies szelet kísérik délutánig erős széllökések. Emellett zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 30 fok között várható, keleten lesz a melegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé csökken a hőmérséklet.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/28061/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?