Az első magyar futballsztárra emlékezünk – július 18., hétfő

A Nap kel: 5 óra 4 perckor, nyugszik: 20 óra 35 perckor.
A Hold kel: 19 óra 9 perckor, nyugszik: 3 óra 46 perckor.

ÜNNEP:

CIGÁNY SZOLIDARITÁSI NAP - 1989-ben rendezték meg először Budapesten a cigányok szolidaritási napját.

NÉVNAPOK: Arnó, Arnold, Arnót, Frigyes, Kámea, Kamill, Kamilla, Kamilló, Milla, Mirkó, Róbert, Simon, Szabolcs, Zomilla
Katolikus naptár: Szent Hedvig emléknapja, Frigyes, Arnold és Milán névnapja
Református naptár: Frigyes, Kamill
Evangélikus naptár: Frigyes, Kamill
Zsidó naptár: tamuz hónap 12. napja

JÚLIUS 18-ÁN SZÜLETETT:

1811. WAGNER JÁNOS belgyógyász, a magyar klinikum egyik megteremtője (205 éve)
1936. LEHOCZKY ZSUZSA Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, operetténekes, érdemes és kiváló művész (80 éves)
1961. BAÁN LÁSZLÓ közgazdász, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója, miniszteri biztos (55 éves)

JÚLIUS 18-ÁN HALT MEG:

1961. DEÉSY ALFRÉD színész, filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész (55 éve)

Schlosser Imre, az egyetlen tizenháromszoros magyar bajnok labdarúgó, sokszoros gólkirály 1959. július 19-én halt meg.

A karikalábú Slózi, ahogy a szurkolók becézték, a magyar futball hőskorának legendája, az első világszerte ismert és elismert magyar labdarúgó volt. 1889. október 11-én született, tizenhat évesen lett a Ferencváros második csapatának igazolt játékosa. Három mérkőzés után már az első csapatban játszott - igaz csak egy mérkőzésen, egy sérült csatár helyén. Három hónap után került vissza a kezdőbe a balszélső posztján, s abban az évben már bajnokságot is nyert. A következő nyolc évben hatszor volt bajnokcsapat tagja, a drukkerek ekkoriban a Fradi-pálya és a teniszpálya közti kis közt Slózi utcának nevezték.

Nyolc év után a nagy vetélytárs MTK játékosa lett - a legenda szerint a szokásoson felül még két tiszteletjegyet kért, de nem kapott a Fradi -klubelnöktől, az ezt követő vitában taknyosnak nevezték, amin úgy megsértődött, hogy azonnal bekopogtatott a Hungária körúti csapathoz.

Mindez a világháború idején történt, s annyira nagy hírnek számított, hogy még a háborús jelentéseket is háttérbe szorította a címlapokon. A kék-fehéreknél az első évben 16 mérkőzésen 38 gólt rúgott, ennél jobb eredményességi mutatója magyar játékosnak azóta sincs. Az MTK-val szintén hatszor lett bajnok, ezután a Wiener AC-ben is megfordult, aktív pályafutását 1926-ban a Ferencvárosnál fejezte be, az első professzionalista magyar bajnokcsapat tagjaként. Aktív labdarúgóként 318 bajnoki mérkőzésén 417 gólt rúgott, hétszeres gólkirály és tizenháromszoros bajnok volt, utóbbi vélhetőleg megdönthetetlen rekord.

A válogatottban húsz évig, 1906 és 1926 között játszott, 68 alkalommal lépett pályára a címeres mezben és 58 gólt rúgott. 1911-ben Svájcnak hat gólt rámolt be, 1912-ben Oroszországnak ötöt lőtt, mesterhármast háromszor ért el. 1955-ben a centenáriumi magyar-osztrák mérkőzésen, a Népstadionban telt ház, 104 ezer fős közönség előtt búcsúztatták. Slózi, aki görbe lábaival a karikaturisták kedvence is volt, négy évvel később, 1959. július 19-én hunyt el.

Népszerűsége a mai filmsztárokéval vetekedett. Sokan vidékről csak azért utaztak fel Budapestre, hogy Schlossert játszani lássák, az emberek nem egyszer vállukon vitték haza a csatárt vagy a kocsiból kifogták a lovakat és maguk húzták városszerte. "Nemzeti kincsnek" tekintették, verseket írtak róla és hozzá, neveztek el róla cipőpasztát és versenylovat is, könyveket írtak és filmet forgattak róla. Ő maga szerény, kedves ember maradt, mindenki szerette és tisztelte - jellemző, hogy halála után két kőfaragó rajongója ingyen készítette el sírkövét.

IDŐJÁRÁS

A több órás napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés is, de az ország északkeleti részében többnyire erősen felhős marad az ég. Északkeleten és délnyugaton elszórtan, másutt csak néhol alakulhat ki zápor esetleg zivatar. Az északnyugati szelet többfelé erős, zivatarok környezetében néhol esetleg viharos széllökések kísérik. A csúcshőmérséklet általában 24 és 28 fok között várható, de a tartósan felhős északkeleti tájakon csak kevéssel 20 fok felett valószínű. Késő estére 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.
http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/28696/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?