99 éve született Maléter Pál – szeptember 4., vasárnap

1917. szeptember 4-én látta meg a napvilágot Maléter Pál. Eleinte orvosnak tanult, majd katonai pályára lépett. A második világháború után a forradalom kitöréséig a néphadseregben teljesített szolgálatot. 1956. november 3-án Nagy Imre honvédelmi miniszterré nevezte ki, majd a felkelés leverése után egy koncepciós per keretében 1958. június 16-án több társával együtt kivégezték.

Maléter a gimnáziumi érettségi után négy szemesztert hallgatott a prágai orvosi egyetemen. A német csapatok bevonulását megelőzően Kassára, majd onnan Budapestre költözött, ahol folytatta orvosi tanulmányait, melyeket végül anyagi okok miatt kénytelen volt abbahagyni.

A magyar állampolgárság megszerzése érdekében önként jelentkezett katonai szolgálatra. 1940 őszén fölvették a Ludovika Akadémiára. Ennek befejezése után Kassán szolgált, majd 1944-ben a keleti frontra vezényelték, ahol fogságba esett, majd partizánként harcolt. 1944 őszén Erdélybe került egységével bevetésre.

1945 januárjában az Ideiglenes Kormány védelmére szervezett zászlóalj parancsnoka lett, tavasztól a HM őrzászlóalját vezette. A forradalom kitöréséig a néphadseregben teljesített szolgálatot, 1956-ban ezredesi rangban. 1956. október 24-én déltől a Honvédelmi Minisztériumban ő látta el a főügyeleti szolgálatot. Másnap a vezérkari főnök parancsára öt harckocsival és az azokat kísérő tisztiiskolásokkal a Kilián laktanyában tartózkodó egyik egységének segítségére indult. Mivel csak az ő parancsnoki harckocsija jutott el az épületig, felsőbb jóváhagyással tűzszünetet kötött a környéken harcoló civil egységekkel.

Ennek lejárta után 27-28-án katonáival ellenőrzése alá vonta a laktanyát közrefogó épületszárnyakat, majd értesülve a kormány által elrendelt tűzszünetről, beszüntette a felkelők elleni harcot. A Corvin közben részt vett a fegyverletételi tárgyalásokon. Nagy Imre kérésére jelen volt a munkástanácsok küldötteivel folytatott megbeszélésen, majd 31-én a Nemzetőrség megszervezéséről folytatott tárgyaláson.

November 1-jén Nagy Imre kinevezte a honvédelmi miniszter első helyettesévé, majd november 3-án honvédelmi miniszter lett. November 3-án este a tököli szovjet bázison a tárgyalás folytatására érkezett magyar küldöttség többi tagjával együtt Szerov tábornok a KGB vezetője letartóztatta. 1958. június 15-én Budapesten a Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Vida Ferenc elnökletével, koncepciós perben: szervezkedés kezdeményezése és vezetése, zendülés, valamint hazaárulás hamis vádjaival halálra ítélte a fellebbezés lehetősége nélkül.

Másnap hajnalban, 1958. június 16-án több társával együtt kivégezték. Teljes rehabilitálása és ünnepélyes újratemetése csak a rendszerváltás küszöbén, 1989. június 16-án, sok tízezer ember jelenlétében zajlott le. 1989. július 6-án a Legfelsőbb Bíróság felmentette a törvénysértő vád alól. 1990. július 5-én vezérezredessé léptették elő.

SZEPTEMBER 4.

A Nap kel: 6 óra 5 perckor, nyugszik: 19 óra 18 perckor.
A Hold kel: 9 óra 3 perckor, nyugszik: 20 óra 47 perckor.

ÜNNEP:

BÁNYÁSZNAP MAGYARORSZÁGON - A magyar bányászok 1950 óta szeptember első vasárnapján (is) ünneplik, bár a rendszerváltás óta december 4-e a hivatalos bányásznap.

NÉVNAPOK: Ida, Mór, Móric, Mózes, Muriel, Regina, Róza, Rozália, Ruszalka, Tódor
Katolikus naptár: Szent Rozália ünnepe, Rozália, Róza, Ida
Református naptár: Rozália, Mór
Evangélikus naptár: Rozália, Mór
Zsidó naptár: elul hónap 1. napja

SZEPTEMBER 4-ÉN SZÜLETETT:

1931. WITZ ÉVA Balázs Béla-díjas jelmeztervező (85 éve)
1961. KELEMEN JÓZSEF Jászai Mari-díjas színész, rendező (55 éves)

SZEPTEMBER 4-ÉN HALT MEG:

1991. NÉMETH LAJOS Széchenyi- és Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész, akadémikus (25 éve)
2001. SIMÓ SÁNDOR Balázs Béla-díjas filmrendező, kiváló művész (15 éve)
2006. FEJÉR TAMÁS Balázs Béla-díjas filmrendező, A Tenkes kapitánya rendezője (10 éve)
2006. VARNAY, Astrid magyar származású amerikai operaénekesnő, a XX. század kiemelkedő szopránja (10 éve)

IDŐJÁRÁS

Napközben egy vastagabb fátyol-, illetve lepelfelhőkből álló sáv vonul át nyugatról kelet felé, de emellett több-kevesebb szűrt napsütés mindenütt várható. Késő délután, este északnyugaton már megvastagszik a felhőzet, arrafelé zápor, zivatar is kialakulhat. Napközben néhol megélénkül a déli, délnyugati szél, a kialakuló zivatarokat legfeljebb átmeneti szélerősödés kísérheti. A csúcshőmérséklet 27 és 31 fok között alakul. Késő estére 18 és 24 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/29989/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?