166 éve született a nemzet csalogánya – szeptember 8., csütörtök

166 éve, 1850. szeptember 8-án született Blaha Lujza, magyar színésznő, „a nemzet csalogánya”.

Édesapja, Reindl Sándor huszártiszt volt a császári és királyi hadseregben. Vándorszínésznek állt, majd felvette a Várai nevet. 1856-ban a kolerasújtotta Kassán játszott, előadás közben vesztette életét. Édesanyja, Dé Ponty Alojzia társalgási színésznő ezután újból férjhez ment: 1857-ben kötött házasságot Kölesi Antal színpadi festővel.

Első férjével, a 37 éves Blaha János karmesterrel 16 évesen esküdött 1865-ben Szabadkán. Tőle kapta zenei képzését. Férje nevét – bár még két házasságot kötött – élete végéig viselte. Második férje Soldos Sándor, Heves megyei földbirtokos volt. Harmadik házasságát báró Splényi Ödön rendőrtanácsossal kötötte 1881. február 27-én.

Blaha Lujza egyik férjébe sem volt szerelmes. Verő György Blaha Lujza és a Népszínház című könyvében arról ír, hogy "föllelte, de meg el is veszítette az Ideálját", azonban arról nem esik szó, hogy ki volt ez az Ideál, a színésznő naplójából sem derül ki. Szoboszlai Zoltán Ugrai mozaikcímű könyvében Bölöny Józsefre, a színész nagyváradi lovaglópartnerére tippel. Blaha Lujza törvénytelen szerelemgyerekének, Sándornak keresztelésénél a Pest-belvárosi főplébánia születési anyakönyvi bejegyzésében (1874. szept. 25.) az "Észrevételek" rovatban Máday Sándor országgyűlési képviselő, köz- és váltóügyvéd neve szerepel, aki természetes atyaként jelent meg és íratta be nevét, ezt utólag kihúzták. Más források szerint Soldos Sándor az édesapja.

Szülei vándor színházi társulattal járták az országot, mikor is Losoncról tartottak Rimaszombat felé, s várandós édesanyja Rimaszombat első lakóházában, Marczel József csizmadia-mester házában, hozta világra leányát, Reindl Ludovikát. Gyermekkorában vidéki társulatokban ismerkedett a színészmesterséggel. Alig négyévesen már statisztaként szerepelt, Klizsnik majomszínész mellől kellett a hordóból kiugrania a színre. Először 1856. április 22-én, hat évesen lépett színpadra az esztergomi Fürdő Szállóban. Játszott Szabadkán és Debrecenben is, de főként a fővárosi színházakban szerepelt.

1865-ben kötött házasságot Blaha János (Jan Blaha) cseh származású osztrák katonával, aki felismerte az ifjú színésznő tehetségét és a későbbiekben karrierjét egyengette. Hálából neje élete végéig viselte nevét. Blaha János ugyan nem tudott magyarul, Lujza pedig németül nem beszélt, de egy leckeóra végén énektanára szerelmet vallott a meglepett színésznőnek és egyben a kezét is megkérte.

1866-ban Szabó József Debrecenbe szerződtette, 100 ezüstforintos fizetéssel. Bécsi vendégjátéka ismertté tette őt az osztrák operettvilág körében. A Carltheater szerződtetni szeretett volna, ám Blaháné visszautasította az ajánlatot, azzal az indokkal, hogy ő magyar magyar színésznő akar maradni. 19 éves volt, amikor férje elhunyt. Két évvel később Szigligeti Ede szerződtette a Nemzeti Színházhoz.

1875 nyarán Egerbe ment, három napra rá már runyai Soldos Sándor menyasszonya volt, aki két héttel később feleségül vette.

1896. május 6-án ünnepelte Nemzeti Színház-beli első fellépésének 25 éves jubileumát, a Tündérlak című népszínműben.

1901-ben indította útjára a Nemzeti Színház az örökös tagság intézményét, ezt elsőként Blaha Lujza kapta meg, akit 1901. március 2-án Széll Kálmán miniszterelnök tüntetett ki a címmel.

1901 júniusában Kassán, és augusztusban Balatonfüreden játszotta utolsó vendégszerepeit, továbbiakban a nyári vendégjátékoktól visszavonult.

1905-ben Kada Elek: Helyre asszony című darabjában játszott a Királyszínház színpadán, nagy sikert hozva a darabnak. 1906 novemberében Vidor Pál partnere volt, aki menet közben átvette a válságba került Népszínház igazgatását, később öngyilkos lett a kusza színházi viszonyok miatt. Hosszas vajúdást követően a Népszínházat összevonták a Nemzetivel, ami gyakorlatilag a népopera műfajának elhalását eredményezte. Blaha, aki a népopera műfajában mozgott a legotthonosabban, ettől kezdve prózai szerepekben is kénytelen volt bizonyítani. 1909-ben Móricz Sári bírójában, vagy a Lányomban tündöklő alakítását a kritika és a nézők is egyaránt dicsérték. Férjének 1909-ben bekövetkezett halála azonban visszavonulásra késztette. Sokáig nem lépett fel, majd 1912-ben néhányszor közkívánatra játszott A piros bugyellárisban. Utoljára Garamszeghy Sándor Matyólakodalom című darabjában lépett fel, amit Blaha visszavonulása miatt kellett levenni a műsorról.

Az első világháború alatt néhányszor eljátszotta a Nagymamát, színházba azonban leginkább a Magyar Színházba járt, ahol unokája Blaha Gitta szereplését követte nyomon. (Mikszáth: Szent Péter esernyője - női főszerep.)

Utoljára 1923-ban lépett színpadra a Városi Színházban, a Népszínház nyugdíjasai tiszteletére rendezett ünnepségen, de itt nem énekelt. A filmezéstől idegenkedett, zavarta a hangnélküliség, az erőteljes maszkírozás, a mozdulatok groteszksége. Visszavonulását követően egyszer mégis kamera elé állt. 73 éves korában az Országos Színészegyesület örökös tagjává avatta. Tulajdonképpen 1914-től visszavonultan élt, nővérével, majdan Manci nevű kis unokájával, balatonfüredi házát eladva, az ún. "Szelényi"-házban levő lakásában. Agyára húzódó betegsége egyre erősödött, szervezete legyengült, többnyire a lakásában élt. 1925. szeptember 25-én ünnepelte meg a 75. születésnapját, cigányzenekar adott szerenádot, ám a nagyasszony hamar elfáradt, s visszavonult. Ablakából hosszan nézte egykori színházát. Egy végzetes tüdőgyulladás vette le végleg a lábáról, amiből fölépült ugyan, de ágyhoz kötötten élt attól fogva haláláig. 1926. január 18-án, 76 éves korában hunyt el a színész "Nagyasszony" tüdőgyulladásban. Örök nyugalomra helyezték 1926. január 20-án délután 3 órakor a Kerepesi temetőben.

SZEPTEMBER 8.

A Nap kel: 6 óra 11 perckor, nyugszik: 19 óra 10 perckor.
A Hold kel: 12 óra 59 perckor, nyugszik: 22 óra 50 perckor.

ÜNNEP:

A BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁS NAPJA MAGYARORSZÁGON - 1996 óta Szent Adorján napján tartják.

NÉVNAPOK: Adorján, Adrián, Adriána, Adrienn, Csobán, Engelbert, Enna, Ibolya, Irma, Kilián, Mária, Nesztor
Katolikus naptár: Kisboldogasszony, Szent Adorján ünnepe; Mária, Adrienn
Református naptár: Mária, Adrienn
Evangélikus naptár: Mária, Adrienn
Zsidó naptár: elul hónap 5. napja

SZEPTEMBER 8-ÁN SZÜLETETT:

1896. GYÖMRŐI EDIT pszichoanalitikus, költő, író, József Attila kezelőorvosa (120 éve)
1906. ROTTER EMÍLIA műkorcsolyázó, a magyar páros műkorcsolyázás első világbajnoki aranyérmese (110 éve)
1936. BENES JÓZSEF Munkácsy Mihály-díjas grafikus (80 éves)
1936. CSURGAY ÁRPÁD Széchenyi-díjas villamosmérnök, akadémikus (80 éves)
1951. RÁNKI DEZSŐ kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, kiváló művész (65 éves)
1951. MARKÓ BÉLA József Attila-díjas romániai magyar költő, 1993-2011 között az RMDSZ elnöke, szenátor (65 éves)

SZEPTEMBER 8-ÁN HALT MEG:

1566. ZRÍNYI MIKLÓS gróf, nagybirtokos, főnemes, horvát bán (450 éve)
1906. HŐGYES ENDRE orvos, akadémikus, a kísérleti orvostudomány kiemelkedő kutatója (110 éve)

IDŐJÁRÁS

Sok lesz a napsütés. Ezt leginkább a Dunántúlon és a Dél-Alföldön zavarja felhőzet, az ország északkeleti harmadán pedig túlnyomóan derült égre számíthatunk. Csapadék nem valószínű. A keleti, északkeleti szél napközben többfelé megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között várható. Késő estére 14, 22 fokra hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30097/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?