Sztálin szobra miatt robbantottak templomot Budapesten – szeptember 23., péntek

65 évvel ezelőtt, 1951. szeptember 23-án Rákosi Mátyás utasítására felrobbantották a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot.

A Regnum Marianum fogadalmi templom volt, s 1919 után annak emlékére építették, hogy Magyarország megszabadult a tanácsköztársaságtól. Hivatalos neve Magna Domina Hungarorum, azaz Magyarok Nagyasszonya volt, népszerűbb nevét az építést kezdeményező szervezetről kapta. A szervezetet 1896-ban kilenc fővárosi hitoktató kezdeményezésére, mint az egyházmegyei világi papok és hitoktatók közösségét alapították.

1919-ben az Esztergomi Fõegyházmegyei Hatóság az erzsébetvárosi plébániától leválasztva alapította meg a Magyarok Nagyasszonya plébániát. Átmenetileg a Damjanich utca 50. alatt mûködött, de plébánosa, Shvoy Lajos 1921-ben Templomépítõ Bizottságot alakított. Az építkezés a Városliget szélén, a Damjanich utca tengelyében kezdõdött meg, Kotsis Iván tervei alapján. A munka a késõbbi gazdasági válság ellenére is hatalmas lendülettel és lelkesedéssel folyt, majd gróf Mailáth Gusztáv támogatásával 1931-re készült el. Felszentelésére 1931. június 14-én került sor Serédi Jusztinián hercegprímás közreműködésével. A plébániatemplomot ezután a köznyelvben Nagy Regnumnak és a Damjanich utca 50-et pedig Kis Regnumnak hívták. Az 1820 négyzetméteres, kupolás templom formájában a jeruzsálemi Szent Sír templomot idézte, tornyát pedig a Szent Korona másolata díszítette.

1951-ben Sztálin monumentális szobrának építésekor az ún. Felvonulási tér kialakítására hivatkozva elrendelték a templom megsemmisítését. Az épület már az 1944-es bombázások során is súlyosan megsérült, így 1951-ben a félig romos templomot robbantották fel. Ugyancsak 1951-ben (egy évvel a szerzetesrendek feloszlatása után) szüntették meg a Regnum Marianum szervezetet. A templom körül kialakult hittanári-papi közösség azonban a vallásüldözés idején - templom és székház nélkül is - tovább tevékenykedett, gyakran szigorú börtönbüntetés terhe mellett.

1969-ben a templom helyén állították fel a tanácsköztársasági emlékművét, amelyet az 1990-es évek elején távolítottak el. Az eredeti helyszínen jelenleg a rendszerváltás után felállított kereszt és emléktábla emlékeztet a rombolásra.

SZEPTEMBER 23.

A Nap kel: 6 óra 31 perckor, nyugszik: 18 óra 40 perckor.
A Hold kel: 23 óra 37 perckor, nyugszik: 14 óra 7 perckor.

NÉVNAPOK: Ila, Ilona, Lina, Líviusz, Őszike, Tekla, Telma
Katolikus naptár: Tekla és Lívia névnapja
Református naptár: Tekla, Lina
Evangélikus naptár: Tekla, Lina
Zsidó naptár: elul hónap 20. napja

SZEPTEMBER 23-ÁN SZÜLETETT:

1891. MÁNDI ANDOR Kossuth-díjas gépészmérnök (125 éve)

SZEPTEMBER 23-ÁN HALT MEG:

1801. PRAY GYÖRGY jezsuita szerzetes, történetíró; elsőként adta ki a legrégibb összefüggő magyar nyelvemléket, a Halotti beszédet. Az ezt őrző kódexet róla nevezték el. (215 éve)
1861. BRUNSZVIK TERÉZ (Brunswick Teréz) gyermekpedagógus, az első magyarországi óvoda alapítója, a kisdedóvás úttörője és a nőnevelés jelentőségének hirdetője Magyarországon (155 éve)
1996. KÁRPÁTI KÁROLY olimpiai bajnok birkózó, a szabadfogású birkózás magyar úttörője (20 éve)
2006. PEGE ALADÁR Kossuth-díjas dzsesszmuzsikus (nagybőgő), zeneszerző, érdemes művész (10 éve)

IDŐJÁRÁS

Fátyol- és gomolyfelhők zavarják majd a többórás napsütést, jelentéktelen záporok legfeljebb az északkeleti határszél közelében alakulhatnak ki. Napközben is általában mérsékelt lesz a légmozgás, élénk lökések a középső területeken lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható. Késő estére általában 8 és 15 fok közé hűl le a levegő, fagyzugos helyeken már ekkor is néhány fokkal hidegebb lehet.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30432/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?