970 éve halt meg Szent Gellért – szeptember 24., szombat

A Vata vezette pogánylázadás során a feldühödött néptömeg a pesti révnél meggyilkolja Gellért püspököt és a kíséretében lévő többi egyházi férfiút. Gellért püspök 980-ban született előkelő velencei családban. A fiú kolostorba került, ahol egyre erősödött az a késztetése, hogy személyesen járja be a Szentföldet. Apja ezt megtette, azonban ott meggyilkolták. Gellért eközben Bolognában folytatta tanulmányait. Fiatalon választották apáttá, de hivataláról lemondott, mivel szentföldi küldetését akarta teljesíteni. 

1015-ben indult útnak, de egy vihar a dalmát partvidékre sodorta, ahol a pannonhalmi apát rábeszélésére inkább Magyarországra jött. Itt találkozott I. (Szent) István királlyal, aki azonnal bizalmas feladatokkal látta el. Reábízta Imre hercegnek a nevelését, majd diplomáciai küldetéseket is teljesített. Gellértnek hamar elege lett a mozgalmas életből, ezért 1023-ban a bakonybéli remeteséget választotta. 

1030-ban a magyar király még nehezebb pozícióval látta el: ő lett Marosvár (Csanád) első püspöke. A terület korábban Ajtonyé volt, és Gellértre hárult az a feladat, hogy itt élő népeket megtérítse. Gellért nagyon jelentős egyházszervező tevékenységet végzett: templomokat alapított, megszervezte a papok képzését, keresztelt. 

István király halála után újabb kihívások vártak rá. Péter bizonytalan uralmát, majd Aba Sámuel kegyetlenségeit nehéz szívvel szemlélte. Péter másodszori király a magyarok nem tűrték, ezért Vazul fiainak visszahívása mellett döntöttek. Ekkor pogánylázadás is kirobbant. Gellért éppen András herceg üdvözlésére indult püspöktársaival Pest felé, amikor a pogányok rávetették magukat, letaszították a Kelen-hegyről, és mivel ekkor még élt, mellkasába dárdát döftek, és fejét egy kövön szétverték. Maradványait először a pesti plébániatemplomban helyezték el, majd ünnepélyes körülmények között átszállították Marosvárra. Mivel sok csoda fűződött ereklyéihez, 1083-ban őt is szentté avatták.

SZEPTEMBER 24.

A Nap kel: 6 óra 32 perckor, nyugszik: 18 óra 38 perckor.
A Hold nyugszik: 15 óra 1 perckor.

NÉVNAPOK: Gellért, Gerda, Giszmunda, Grizelda, Grizeldisz, Mária, Mercédesz
Katolikus naptár: Szent Gellért püspök emléknapja, Mercédesz és Gerda névnapja
Református naptár: Gellért, Mercédesz
Evangélikus naptár: Gellért, Mercédesz
Zsidó naptár: elul hónap 21. napja

SZEPTEMBER 24-ÉN SZÜLETETT:

1866. ifj. KERPELY ANTAL kohómérnök, feltaláló, iparszervező, nevét a világ legnagyobb kohászai között emlegetik (150 éve)
1936. PÁSZTOR ERZSI Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművész, érdemes művész (80 éves)
1941. JANÁKY GYÖRGY Ybl Miklós-díjas építész (75 éves)
1956. DETTRE GÁBOR Balázs Béla-díjas filmrendező, producer (60 éves)

SZEPTEMBER 24-ÉN HALT MEG:

1046. SZENT GELLÉRT olasz származású szerzetes, Magyarországon csanádi püspök. (970 éve)
1941. ZIMÁNYI KÁROLY geofizikus, mineralógus, akadémikus (75 éve)
1986. KELLÉR DEZSŐ író, konferanszié, kiváló művész, a Vidám Színpad örökös tagja (30 éve)

IDŐJÁRÁS

A fátyol- és gomolyfelhők mellett mindenütt számíthatunk több-kevesebb napsütésre. A késő délutáni, esti órákban északkeleten, keleten lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, és ott alakulhat ki elvétve kisebb zápor. Általában mérsékelt marad a légmozgás, legfeljebb a középső területeken élénkülhet meg időnként az északnyugati, északi szél. A hőmérséklet délután 19 és 23 fok között alakul, az északkeleti megyékben lesz a leghűvösebb. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30452/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?