7 éve hunyt el Bujtor István – szeptember 25., vasárnap

Bujtor István (szül: Frenreisz István, Budapest, 1942. május 5. – Budapest, 2009. szeptember 25.) Balázs Béla-díjas magyar színművész, filmrendező és forgatókönyvíró. Édesanyja Gundel Károlynak, a neves budapesti vendéglősnek legidősebb gyermeke, Gundel Katalin volt, akinek első házasságából született féltestvére, Latinovits Zoltán. Édesapja id. Frenreisz István orvos volt, testvére Frenreisz Károly, az ismert rockzenész. Keleti Márton filmrendező tanácsára első filmszerepe idején apai nagyapai dédanyja után a Bujtor nevet vette fel.

Három évig a budapesti Piarista Gimnáziumba járt, majd a József Attila Gimnáziumban érettségizett kitűnő eredménnyel, mégsem vették fel az orvosi egyetemre. Egy évig segédmunkás, pincér volt, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakára iratkozott be, ahol többek között Medgyessy Péter későbbi miniszterelnök is évfolyamtársa volt. 1966-ban szerzett diplomát, de nem dolgozott ebben a szakmában. Már másodéves egyetemistaként szerepet kapott Máriássy Félix Karambol című filmjében. Diplomaszerzése után a Győri Kisfaludy Színházhoz került, majd 1968-ban a fővárosi József Attila Színház kötött vele szerződést. 1971-től a Pécsi Nemzeti Színház, majd 1976-tól a budapesti Vígszínház tagja lett. 1978-ban került a Mafilmhez. 1989-től kilenc éven át a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja volt, majd 1993-tól a Mahir Film Kft. vezetője. 2007 végén öt évre megválasztották a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójává, mellette Eperjes Károly lett a művészeti vezető. Négy évtizedes pályafutása alatt volt Petrucchio (Shakespeare: A makrancos hölgy), Stanley Kowalski (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Bromden, az indián (Kesey: Száll a kakukk fészkére) (illetve a Száll a kakukk fészkére film ugyanezen karakterének is ő volt a szinkronhangja), Lennie (Steinbeck: Egerek és emberek), e darabok egy részét később meg is rendezte. Filmekben is gyakran szerepelt: A kőszívű ember fiai (1965), Fiúk a térről (1967), Egri csillagok (1968), Az oroszlán ugrani készül (1969), Fekete gyémántok (1976). Ő kapta Sándor Mátyás szerepét a Verne-regényből készült tévésorozatban, majd egy másik Verne-figura, Striga, a rablóvezér szerepét játszotta A dunai hajósban. 1996-ban megrendezte Rejtő Jenő művei alapján A három testőr Afrikában című vígjátékot. 1979-ben Balázs Béla-díjat kapott, majd még abban az évben a filmkritikusok díját is.

1980-ban álmodta meg és játszotta el Ötvös Csöpi rendőrnyomozó alakját A Pogány Madonna című filmben. Ez a figura a műfajban magyar specialitás: e történetekben a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi küzd meg mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével, Kardos doktorral (Kern András). Igazi közönségfilmek voltak ezek: itthon több mint egymillió nézőt vonzottak, és bemutatták őket Nyugat-Európa csaknem valamennyi televíziójában is. A krimisorozat második filmje a Csak semmi pánik volt. 1985-ben Az elvarázsolt dollár forgatására (a filmet rendezte is) már céget alapított, és szponzoroktól szerezte meg a szükséges pénzt. A sorozat negyedik darabja a Hamis a baba, majd a 2000-es évek elején készült Zsaruvér és csigavér volt.

Ő volt a legtöbbször a szinkronhangja Bud Spencernek. Az alkati hasonlóság adta ehhez és a később általa készített magyar filmekhez az ötletet. Rómában, a Sándor Mátyás felvételei alkalmával személyesen is találkozott a „két Piedone”.

Fiatal korában kosarazott, az ifiválogatottal országos bajnokságot is nyert, emellett teniszezett is. Életre szóló szenvedélye a vitorlázás volt, hatszoros magyar bajnok lett. Az 1990-es évektől művészi munkája során is inkább a stúdióvezetéssel foglalkozott, mert - mint mondta – jobban tetszik neki a csapatszervezés és a kormányosság – nem csak a vitorláson. Legnagyobb vitorlás sikereit az 1936-ban épített Rabonbán kapitányaként érte el. Saját hajója a Tamangó.

Bujtor fordul a Rabonbánon – szobor Balatonfüreden, a Tagore sétányon

2009. július 31-én a Veszprém Megyei Kórházba kellett szállítani, a család által kiadott közlemények szerint a színészdirektort hosszú ideig mesterségesen tartották kómában.

2009. szeptember 24-én mentővel szállították a veszprémi kórházból a budapesti Állami Egészségügyi Központba, hogy rehabilitációját itt folytathassák, egy nappal később azonban meghalt. Bujtor István halálát az Állami Népegészségügyi Központ igazgatójának 2009. szeptember 29-ei közlése szerint tüdőembólia, keringési és légzési problémák okozták.

2009. október 1-jén temették el Balatonszemesen.

SZEPTEMBER 25.

A Nap kel: 6 óra 34 perckor, nyugszik: 18 óra 36 perckor.
A Hold kel: 0 óra 36 perckor, nyugszik: 15 óra 47 perckor.

NÉVNAPOK: Cézár, Eufrozina, Gellért, Kende, Kleofás, Kleon, Klió, Mór, Sólyom
Katolikus naptár: Eufrozina, Kleofás
Református naptár: Eufrozina, Kende
Evangélikus naptár: Eufrozina, Kende
Zsidó naptár: elul hónap 22. napja

SZEPTEMBER 25-ÉN SZÜLETETT:

1791. MARKÓ KÁROLY festőművész, korának egyik leghíresebb tájképfestője (225 éve)
1876. ÓDRY ÁRPÁD színész, rendező, színész-pedagógus (140 éve)
1926. FORRAI KATALIN (Vikár Lászlóné) zenepedagógus, a kisgyermekkori zenei nevelés módszertanának kidolgozója (90 éve)
1941. PÁRTAY LILLA Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, koreográfus, kiváló művész, a nemzet művésze (75 éves)
1946. SÜTŐ ANDRÁS Széchenyi-díjas fizikus (70 éves)
1976. NAGY ERVIN Jászai Mari-díjas színész, filmszínész (40 éves)

SZEPTEMBER 25-ÉN HALT MEG:

1971. MÉSZÁROS KÁLMÁN orvos, Afrika-kutató, szakíró, vadász, 1930-38-ban az etióp hadsereg főorvosa (45 éve)
1971. GORKA GÉZA Kossuth- és Munkácsy-díjas keramikus, érdemes művész (45 éve)
1906. BALÁZS SAMU Kossuth-díjas színész, érdemes művész (35 éve)
2006. SZENTGYÖRGYI KORNÉL Munkácsy Mihály-díjas festő (10 éve)
2011. BÓDY IRÉN Munkácsy Mihály-díjas textiltervező, érdemes művész (5 éve)

IDŐJÁRÁS

A változó felhőzet mellett több órás napsütés valószínű. Futó zápor legfeljebb néhol alakulhat ki. Késő délutántól, estétől északkelet felől egyre nagyobb területen csökken a felhőzet. A Dunától keletre megélénkül az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 5 és 10 fok között alakul, de a gyengén felhős, mélyebben fekvő helyeken 2, 3 fok is lehet, néhol talajmenti fagyra is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30465/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?