Turay Ida mindenki kedvence volt – szeptember 28., szerda

Turay Ida (született: Turmayer IdaRákospalota1907szeptember 28. – Budapest1997június 2.) magyar színésznő, érdemes művész.

Turmayer Sándor Márton rajztanár, festő és Szabadkay Lilly Klára gyermekeként született, református vallású. Kilenc éves korában elvesztette édesanyját, apja ekkor olasz hadifogságban volt, így zárdában nevelték, majd gimnáziumba került. Még érettségi előtt jelentkezett az Országos Színművészeti Akadémiára, ahová fel is vették, de csak egy évet töltött itt el - a felsősök vizsgaelőadásán statisztálva fedezte fel a nagyhatalmú színházi szakember, Bárdos Artúr. Első sikerét 16 évesen (1924) aratta a Darázsfészek című darabban, ezt követően megfordult szinte valamennyi fővárosi színházban. Derűs megjelenésével, kellemes énekhangjával, kedves humorával kezdetben naivaként, később bölcs, idős hölgyek megformálásával aratott sikereket.

1945-ben eltiltották a szerepléstől, de hamarosan újra játszhatott. Az 1956-os forradalom idején férjével, a neves színműíró Békeffi Istvánnalelhagyták az országot, nem politikai okokból, hanem mert kilátástalannak érezték helyzetüket. Férje külföldön is jól boldogult, feleségét azonban nem hagyta a színpadon érvényesülni, holott alkalom lett volna rá. Tizennyolc év távollét után tértek végleg haza, a színésznő 1977-től közel másfél évtizeden át a Thália Színház társulatának volt a tagja.

A kezdetben naiva szerepekben sütkérező Turay Ida olyan filmsikereknek volt részese, mint az Ez a villa eladó, a Pesti meseA kölcsönkért kastély, az Egy szoknya, egy nadrág, a Janika (amit férje kifejezetten az ő számára írt), a Déryné, a Csínom Palkó, az Állami Áruház vagy éppen a Te rongyos élet.

A közönségkedvenc művésznő, akit mindenki csak Dusikának szólított, 1987-ben érdemes művész kitüntetést kapott. 1997. június 2-án egy budapestikórházban halt meg.

Temetésén a Magyar Színészkamarai Egyesület nevében búcsúbeszédet mondó Bánffy György így fogalmazott: "Turay Ida hivatalos kitüntetéseken kívül birtokosa volt a legfontosabb és legrangosabb jutalomnak: a közönség szeretetének." Dusika - ahogy mindenki hívta - a magánéletben is mindig mosolygós volt és udvarias, soha senki nem látta sem udvariatlannak, sem érdektelennek. Emlékét a nevét viselő budapesti kőszínház és a színház igazgatója által alapított Turay Ida-vándordíj őrzi.

SZEPTEMBER 28.

A Nap kel: 6 óra 38 perckor, nyugszik: 18 óra 30 perckor.
A Hold kel: 3 óra 45 perckor, nyugszik: 17 óra 30 perckor.

NÉVNAPOK: Bernát, Jusztina, Pelbárt, Salamon, Szelim, Tárkány, Vencel
Katolikus naptár: Szent Vencel, valamint Ruiz Szent Lőrinc és társai emléknapja, Salamon névnapja
Református naptár: Vencel
Evangélikus naptár: Vencel
Zsidó naptár: elul hónap 25. napja

SZEPTEMBER 28-ÁN SZÜLETETT:

1926. VÁRKONYI ENDRE Aranytollas újságíró, szerkesztő (90 éves)
1946. BENEDEK MIKLÓS - Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes és kiváló művész (70 éves)
1946. CS. NAGY IBOLYA - József Attila-díjas irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő (70 éves)
1956. BORBÉLY MIHÁLY - Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas jazzművész, a modern mainstream és az etno jazz képviselője, a Vujicsics együttes tagja (60 éves)

SZEPTEMBER 28-ÁN HALT MEG:

1961. JÁVORKA SÁNDOR - Kossuth-díjas flórakutató, geobotanikus, akadémikus (55 éve)
1971. KOMOR VILMOS Kossuth-díjas karmester, érdemes művész (45 éve)
1991. REISMANN MARIAN fotóművész, illusztrátor, többek között a gyermekfényképezés úttörője (25 éve)

IDŐJÁRÁS

Több órára kisüt a nap, majd a délután második felétől észak felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, de csapadék továbbra sem várható. A délnyugati szél napközben helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 24 fok között valószínű. Késő estére 11 és 17 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30541/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?