A tisztes munka világnapja – október 7., péntek

A tisztes munka koncepcióját a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vezette be és kezdte el terjeszteni 1999-ben. Ez a legáltalánosabb értelmezés szerint olyan fejlődési pályát jelent a munka világában, amely ötvözi a versenyképességet és a társadalmi igazságosságot, azaz a gazdasági és szociális fejlődés kéz a kézben halad, így tudatosan elkerülhető az országokon belüli és országok közötti gazdasági és szociális egyenlőtlenségek további elmélyülése.
Ha sikerül erre a fejlődési pályára térni, az egyének számára azt eredményezi majd, hogy biztonságos munkakörülmények között lesz lehetőségük tisztes jövedelmet biztosító, hasznos munkavégzésre, és a szociális védelmi rendszerek is megfelelő biztonságot nyújtanak. Az ilyen munka esélyt ad a személyes fejlődésre és a társadalmi beilleszkedésre, valamint arra, hogy részt vehessenek a rájuk vonatkozó döntések meghozatalában, továbbá arra, hogy kifejezhessék véleményüket, és szabadon szerveződhessenek érdekeik kifejezésére és megvédésére.

A legtöbb ember számára a tisztes munka hiánya egyenlő a szegénységgel. A tisztességes munka hiányára utal például, ha egy országban magas a munkanélküliség, és a munkalehetőség hiánya miatt különösen nagy a szegénység, tömegesen és ismétlődően megsértik a munkavállalók jogait, hiányzik az alapvető jövedelembiztonság, a munkahelyeken bizonytalanság és félelem uralkodik, akadályokba ütközik a szakszervezeti vagy munkáltatói szervezkedés, a tisztségviselők félnek a retorzióktól.

A Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) kezdeményezésére minden év október 7-én, idén már hetedik alkalommal rendezik meg a világnapot, és hívják fel a szakszervezetek a figyelmet arra, hogy a munkavállalók tízmilliói dolgoznak tisztességtelen munkafeltételek, olykor embertelen körülmények között. Ezen napon Magyarországon is tartanak szakszervezeti rendezvényeket.

OKTÓBER 7.

A Nap kel: 6 óra 50 perckor, nyugszik: 18 óra 12 perckor.
A Hold kel: 12 óra 40 perckor, nyugszik: 22 óra 10 perckor.

NÉVNAPOK: Amália, Baksa, Bekény, Engelbert, Gerold, Girót, Mária, Márk, Márkus, Rodion, Szergiusz, Vendelina
Katolikus naptár: Amália
Református naptár: Amália
Evangélikus naptár: Amália
Zsidó naptár: tisri hónap 5. napja

OKTÓBER 7-ÉN SZÜLETETT:

1886. GÁBOR LAJOS festőművész, múzeumigazgató, a kalocsai népművészet felfedezője, propagálója, terjesztője (130 éve)
1911. HORVÁTH JÁNOS, ifj. - Kossuth-díjas filológus, irodalomtörténész (105 éve)

OKTÓBER 7-ÉN HALT MEG:

1961. HALMOS JÁNOS operaénekes, az Operaház örökös tagja (55 éve)
1996. SKERLETZ IVÁN tájfutó, edző, sportvezető (20 éve)

IDŐJÁRÁS

Eleinte erősen felhős lesz az ég, de egyre hosszabb időszakokra csökken a felhőzet, és süt ki a nap, majd késő délutántól határozottabb felhőzetcsökkenés veszi kezdetét. Már csak kisebb eső fordulhat elő, az is főleg a kora délutáni órákig. A Nyugat-Dunántúlon napközben időnként megélénkül az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul, a Dél-Dunántúlon lesz a legmelegebb, északkeleten a leghűvösebb. Késő estére 2, 9 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30780/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?