127 éve született az első magyar futballsztár – október 11., kedd

127 éve született Schlosser Imre, az egyetlen tizenháromszoros magyar bajnok labdarúgó, sokszoros gólkirály.

A karikalábú Slózi, ahogy a szurkolók becézték, a magyar futball hőskorának legendája, az első világszerte ismert és elismert magyar labdarúgó volt. 1889. október 11-én született, tizenhat évesen lett a Ferencváros második csapatának igazolt játékosa. Három mérkőzés után már az első csapatban játszott - igaz csak egy mérkőzésen, egy sérült csatár helyén. Három hónap után került vissza a kezdőbe a balszélső posztján, s abban az évben már bajnokságot is nyert. A következő nyolc évben hatszor volt bajnokcsapat tagja, a drukkerek ekkoriban a Fradi-pálya és a teniszpálya közti kis közt Slózi utcának nevezték.

Nyolc év után a nagy vetélytárs MTK játékosa lett - a legenda szerint a szokásoson felül még két tiszteletjegyet kért, de nem kapott a Fradi -klubelnöktől, az ezt követő vitában taknyosnak nevezték, amin úgy megsértődött, hogy azonnal bekopogtatott a Hungária körúti csapathoz. Mindez a világháború idején történt, s annyira nagy hírnek számított, hogy még a háborús jelentéseket is háttérbe szorította a címlapokon. A kék-fehéreknél az első évben 16 mérkőzésen 38 gólt rúgott, ennél jobb eredményességi mutatója magyar játékosnak azóta sincs. Az MTK-val szintén hatszor lett bajnok, ezután a Wiener AC-ben is megfordult, aktív pályafutását 1926-ban a Ferencvárosnál fejezte be, az első professzionalista magyar bajnokcsapat tagjaként. Aktív labdarúgóként 318 bajnoki mérkőzésén 417 gólt rúgott, hétszeres gólkirály és tizenháromszoros bajnok volt, utóbbi vélhetőleg megdönthetetlen rekord.

A válogatottban húsz évig, 1906 és 1926 között játszott, 68 alkalommal lépett pályára a címeres mezben és 58 gólt rúgott. 1911-ben Svájcnak hat gólt rámolt be, 1912-ben Oroszországnak ötöt lőtt, mesterhármast háromszor ért el. 1955-ben a centenáriumi magyar-osztrák mérkőzésen, a Népstadionban telt ház, 104 ezer fős közönség előtt búcsúztatták. Slózi, aki görbe lábaival a karikaturisták kedvence is volt, négy évvel később, 1959. július 19-én hunyt el.

Népszerűsége a mai filmsztárokéval vetekedett. Sokan vidékről csak azért utaztak fel Budapestre, hogy Schlossert játszani lássák, az emberek nem egyszer vállukon vitték haza a csatárt vagy a kocsiból kifogták a lovakat és maguk húzták városszerte. "Nemzeti kincsnek" tekintették, verseket írtak róla és hozzá, neveztek el róla cipőpasztát és versenylovat is, könyveket írtak és filmet forgattak róla. Ő maga szerény, kedves ember maradt, mindenki szerette és tisztelte - jellemző, hogy halála után két kőfaragó rajongója ingyen készítette el sírkövét.

OKTÓBER 11.

A Nap kel: 6 óra 56 perckor, nyugszik: 18 óra 4 perckor.
A Hold kel: 15 óra 37 perckor, nyugszik: 0 óra 57 perckor.

NÉVNAPOK: Brigitta, Brúnó, Celina, Csák, Csanád, Germán, Gitta, Jakab, Lajos, Mária, Placida, Sándor, Szelina, Tódor
Katolikus naptár: Brigitta, Gitta és Etel
Református naptár: Brigitta, Gitta
Evangélikus naptár: Brigitta, Gitta
Zsidó naptár: tisri hónap 9. napja

OKTÓBER 11-ÉN SZÜLETETT:

1941. APAGYI MÁRIA Erkel Ferenc-díjas zenetanár, kidolgozta az improvizáció tantárgy 12 évre szóló tantervét (75 éves)
1961. GELENCSÉR GÁBOR Balázs Béla-díjas filmkritikus, filmelméleti szakember (55 éves)
1966. RÁTGÉBER LÁSZLÓ kosárlabda mesteredző (50 éves)

OKTÓBER 11-ÉN HALT MEG:

1971. SÁRKÖZY GYÖRGY Kossuth-díjas mérnök (45 éve)
2011. MÉSZÖLY DEZSŐ Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, műfordító, irodalomtörténész (5 éve)
2011. MOLNÁR GÉZA József Attila-díjas író, újságíró (5 éve)

IDŐJÁRÁS

Általában borult lesz az ég, de főleg délután nagyobb eséllyel az ország déli felében kisebb elvékonyodások, felszakadozások lehetnek a felhőzetben. A nap elején még nagy területen várható eső, majd napközben keleten a csapadék időszakossá, záporos jellegűvé válik, az ország déli felén - harmadán pedig többfelé meg is szűnik. Az északi, északkeleti szél nagy területen élénk, főként az Alföld középső területein erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul, nyugatról kelet felé növekvő értékekkel. Késő estére 5 és 9 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30872/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?