114 éve focizik a válogatott – október 12., szerda

Lettországban hétfőn lejátszotta 912. hivatalos mérkőzését a válogatott, amely 114 éve lépett pályára először. 1902. október 12-én Ausztria volt az ellenfél, amely 5:0-ra győzött.  A magyar labdarúgó-válogatott már többször megmérkőzött Európában túrázó klubcsapatokkal, de azok nem számítottak hivatalos mérkőzéseknek. Az első ellenfél az osztrák labdarúgó-válogatott volt. Maga a labdarúgás gyerekcipőben járt még az Osztrák–Magyar Monarchia ezen részén így nem váltott ki nagy sajtóvisszhangot a két csapat mérkőzése. Bécsben rendezték meg a találkozót és úgy reklámozták, mint a Bécs–Budapest összecsapást. E miatt is mondta le jó pár magyar labdarúgó az utazást mivel komolytalannak érezték (Ordódy, Gilly, Gorszky és Linder). 1908-ban a két szövetség hivatalos válogatott mérkőzésnek ismerte el. Az osztrák közönséget sem villanyozta fel az esemény. Félezren voltak kíváncsiak a WAC (Wiener Athletiksport Club)stadionjában, a Práterben. A mérkőzés előtt Bécs utcáin furikázták körbe a magyar játékosokat, így is reklámozva az összecsapást. Az angol Roland Shires volt a bíró, aki Vienna Cricket and Football-Club tagjaként balösszekötőt játszott Budapesten.

A hazaiak kezdő-tizenegyében 7 WAC játékos kapott helyett, benne négy játékos az öttagú csatársorban, míg a magyaroknál 7 klub adta a játékosokat. A sógorok már a 10. percben 2:0-ra vezettek. Johann „Jan" Studnicka 3 gólig jutott. Az osztrákok könnyed játékkal 5:0-ás győzelmet arattak. A magyarok inkább durvaságukkal próbálták teljesítményüket javítani, amire a vendéglátók egy jelzővel kedveskedtek, "lekutyamagyarozták" ellenfelüket, majd a díszvacsorán is az öt osztrák elszivárgása után magukban búsnótákat daloltak a magyarok. A mérkőzés követően megállapodás született miszerint a két csapat évente két alakalommal Bécsben és Budapesten megmérkőzik egymással.

Hajós Alfréd csapatkapitány elemzést írt az akkori sportlapban, a Sport Világ-ban. Az osztrákok összeszokottak és egységesebbek voltak, mivel a WAC csapatára épültek. A magyaroknak pont ez volt az Achilles-pontjuk, mivel az összeszavazott csapat tagjai egyénileg jó játékosok voltak, de sosem játszottak egymás mellett vagy előtt és így nem érezték egymást.

A Nap kel: 6 óra 57 perckor, nyugszik: 18 óra 2 perckor.
A Hold kel: 16 óra 12 perckor, nyugszik: 2 óra 3 perckor.

ÜNNEP:

JÓM KIPÚR, AZ ENGESZTELÉS ÜNNEPE - A zsidó vallásban tisri hónap 10. napja jóm kipúr, a zsidó vallás legszentebb és legnagyobb ünnepe, azaz az engesztelés ünnepe, vagy népies nevén a hosszú nap.

NÉVNAPOK: Maximilián, Miksa, Rezső, Szemere, Szerafina, Tirzusz
Katolikus naptár: Mikes, Miksa névnapja
Református naptár: Miksa, Szerafina
Evangélikus naptár: Miksa, Szerafina
Zsidó naptár: tisri hónap 10. napja

OKTÓBER 12-ÉN SZÜLETETT:

1911. BARÓTI DEZSŐ irodalomtörténész, a szegedi egyetem rektora, az 1956-os forradalom és szabadságharc elítéltje (105 éve)
1936. PÓS SÁNDOR Jászai Mari-díjas rádiórendező (80 éve)
1941. VAYER TAMÁS Balázs Béla-díjas díszlettervező, kiváló művész (75 éve)
1946. BALANYI KÁROLY Ferenczy Noémi-díjas zománcművész, grafikus (70 éves)
1946. SÁROSI LÁSZLÓ olimpiai bajnok vízilabdázó (70 éves)

OKTÓBER 12-ÉN HALT MEG:

1576. I. MIKSA Habsburg-házi magyar király, II. Miksa néven német-római császár (440 éve)
1856. GUYON RICHÁRD angol születésű gróf, az 1848-49-es magyar szabadságharc honvéd tábornoka, forradalmi érzelmű katonai vezetője (160 éve)
1986. FÉNYES SZABOLCS Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, érdemes és kiváló művész, a magyar könnyűzene egyik legnépszerűbb alakja (30 éve)
2011. HERSKÓ JÁNOS Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész, a magyar mozgókép mestere (5 éve)

IDŐJÁRÁS

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd délután, estefelé a Dunántúlon felszakadozhat, sőt nagyobb területen csökkenhet is a felhőzet. Több helyen várható újabb eső, de délutántól már egyre inkább csak a Dunától keletre eshet. Helyenként párás lesz a levegő. Az északi, északnyugati szél sokfelé élénk, a Dunántúlon erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul. Késő estére 5, 10 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/30907/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?