Nagy király lehetett volna Szent Imre herceg – november 5., szombat

1031. szeptember 2-án, egy vadkanvadászat során vesztette életét Imre herceg, Szent István király (ur. 1000-1038) egyetlen felnőttkort megélt fiúgyermeke. A trónörökös halála után rövid idővel a szűzi tisztaság mintaképe lett, 1083-ban pedig – apjával együtt – beiktatták a szentek sorába.

Imre herceg rövid életéről viszonylag kevés forrással rendelkezünk, tetteiről elsősorban a Képes Krónika és a szentek legendáriuma szolgáltat némi információt. Nem tudjuk, Istvánnak hány fiúgyermeke született, mindenesetre az biztos, hogy Imrét a sorban megelőzte egy másik herceg, akit – III. Ottó német-római császár (ur. 983-1002) nyomán – Ottónak neveztek, de ő még fiatalon elhunyt. Miután a szent életű herceg – a Képes Krónika szerint – 24 esztendősen halt meg, születését az 1007-es esztendőre teszik. Imre – bátyjához hasonlóan – Gizella királyné rokonai, a Szász-dinasztia császárai után kapta nevét, mely a Henricus – vö. II. Henrik német-római császár (ur. 1002-1024) – egyik változata volt. 

A herceg minden bizonnyal gondos nevelésben részesült; tanulmányairól 1015-től vannak biztos információink, ugyanis ekkor érkezett Magyarországra Szent Gergely, aki – eredeti tervével, a szentföldi zarándoklattal ellentétben – végül a király udvarában telepedett le, és István szolgálatába állt. Imre taníttatása a későbbi csanádi püspök feladata lett, neki köszönhetően aztán a trónörökös a hét szabad művészetek (trivium és quadrivium) mindegyikében komoly ismereteket szerzett; a herceg vélhetően elérte a kor legmagasabb iskolai fokozatait, emellett pedig a szerzetesi élethez is közel került. Ha hinni lehet a forrásoknak, Imre a veszprémi Szent György-kápolnában szüzességi fogadalmat tett, melyet élete végéig meg is tartott. Sokan azonban úgy vélik, ezt a történetet csak a későbbi legendaszerzők találták ki, hogy megalkothassák a szent életű, tiszta herceg máig elevenen élő imágóját.

Imrének mindenesetre a trónörökösi pozícióval házasodnia kellett, és bár az esküvőt megakadályozta korai halála, menyasszonyáról így is tudomásunk van. Kijelölt felesége – a király diplomáciai kapcsolataival összefüggésben – egy ismeretlen nevű bizánci hercegnő volt, feltehetően az ő taníttatására alapította meg Szent István a veszprémvölgyi görög apácakolostort. Mint a trón örököse, Imre a húszas évek végén megkapta apjától a bihari dukátust – az ország közel egyharmadát –, majd később a „Dux Ruizorum” címet is, ami valószínűleg a királyi testőrség parancsnokságát jelentette (a ruizorum szót sokan orosznak fordítják, a király biztonságát pedig arról a vidékről származó varég harcosok felügyelték). Imre emellett katonai erényeit is megcsillantotta, II. Konrád (ur. 1024-1039) 1030. évi támadása során a Győr mellett kivívott győzelem ugyanis feltehetően az ő érdeme volt. Később a herceg képviselte apját a Német-Római Birodalommal kötött béketárgyaláson is, ahol a fiatal királyság megszerezte a Lajta és Fischa folyó között fekvő területet. 

Imre herceg közeli trónra lépése tehát pozitív érzésekkel tölthette el az akkori Magyarországot, ám végül a gondos nevelés és oktatás, a trónörökös okulására összeállított Intelmek mind-mind hiábavalónak bizonyultak. Imre 1031. szeptember 2-án egy vadászaton vett részt a birtokán fekvő Igfán – vagy Igfon – erdejében, ahol a Krónika szerint egy feldühödött vadkan halálra sebezte őt. A szerencsétlen – és a történelem során még visszatérő – baleset gyászba borította az esztergomi királyi udvart, ráadásul igen nehéz helyzetbe hozta Istvánt, hiszen egyetlen gyermeke sem maradt életben. A trónt Imre halála után az uralkodó nővérének fia, a velencei Orseolo Péter (ur. 1038-1041/1044-1046) örökölte, később pedig a Vazul-ági hercegek szerezték meg a koronát.

A szerencsétlen sorsú herceg aztán idővel tagja lett annak a családi panteonnak, melyet a keresztény magyar népi emlékezet a 11. század végére alkotott meg: az államalapító Szent István király és a hűséges feleség – a boldoggá avatott Gizella királyné – mellett Imre az engedelmes és tiszta életű gyermek mintaképe lett, akire rövid élete miatt amúgy is szeretettel emlékeztek. A herceget – édesapja, Szent Gellért püspök és két szerzetes után – 1083 novemberében avatták szentté, halála színhelyén pedig később apátságot is emeltek; Szent Imre életével az elmúlt 900 esztendőben elsősorban a fiatalok számára igyekeztek követendő példát állítani, főként „kemény tisztaságát” emelve ki erényei közül.

NOVEMBER 5.

A Nap kel: 6 óra 33 perckor, nyugszik: 16 óra 21 perckor.
A Hold kel: 11 óra 14 perckor, nyugszik: 20 óra 46 perckor.

NÉVNAPOK: Avarka, Bertolda, Erzsébet, Filotea, Imre, Tétény, Töhötöm, Zakariás
Katolikus naptár: Árpád-házi Szent Imre herceg ünnepe, Filotea és Tétény
Református naptár: Imre, Tétény
Evangélikus naptár: Imre, Tétény
Zsidó naptár: hesván hónap 4. napja

NOVEMBER 5-ÉN SZÜLETETT:

1906. KABOS ENDRE háromszoros olimpiai bajnok kardvívó (110 éve)
1921. CZIFFRA GYÖRGY zongoraművész (95 éve)
1941. ROMSICS LÁSZLÓNÉ hímző, a Népművészet Mestere (75 éves)
1956. FISCHER GYÖRGY Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész (60 éve)

NOVEMBER 5-ÉN HALT MEG:

1806. MINDSZENTHY SÁMUEL református lelkész, az ismeretterjesztés úttörője (210 éve)
1881. LUKÁCS MÓRIC politikus, író, műfordító, akadémikus, a Kisfaludy Társaság elnöke (135 éve)
1971. UPOR PÉTER Jászai Mari-díjas színész (45 éve)

IDŐJÁRÁS

Éjjel alapvetően változó lesz az égkép, de éjfél után már egyre felhősebb idő lesz a jellemző, az északkeleti tájakon és a Dráva mentén reggelre foltokban köd is képződhet. Délelőtt az ország legnagyobb részén már erősen felhős lesz az ég, kezdetben némi napsütés elsősorban a Dunántúlon lehet még, majd délután ott is megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Eleinte csak elvétve fordulhat elő gyenge eső, majd a délután második felétől előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, legkésőbb pedig északkeleten egyre többfelé várható csapadék. A déli szél sokfelé megerősödik, délutántól főként a Dunántúlon viharossá is fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 16 fok között alakul, de a fővárosban és északkeleten napközben 4 és 10 fok között valószínű, majd az esti óráktól ott is emelkedik a hőmérséklet.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/31501/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?