A magyar szórvány napja – november 15., kedd

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagyváradi kongresszusa a Hunyad és a Kovászna megyei tisztségviselők javaslatára 2011. február 27-én határozatot fogadott el, amely november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapját a magyar szórvány napjává nyilvánította. A kongresszus azért döntött így, mert az anyaország határain kívül tömbben, kisebbségben és szórványban élő magyarok sajátos gondokkal küszködnek, s közülük a szórványban élők a leginkább veszélyeztetettek.

Az első alkalommal, 2011. november 12-13-án megtartott erdélyi központi ünnepségek helyszíne a Hunyad megyei Dévavolt. Az RMDSZ szórványkonferenciájának állásfoglalása szerint fel kell mérni a szórványban élő romániai magyarság valós helyzetét, hogy megőrizhesse identitását, s fékezni lehessen az asszimilációs folyamatot. A résztvevők megállapították, hogy a szórványkollégiumok létrehozása, működtetésük és fejlesztésük segítése, a magyar diákok ingázását vagy bentlakását lehetővé tevő programok, valamint az ezekhez kapcsolódó, a tanárok ingázását segítő támogatások jelentős mértékben hozzájárulnak az anyanyelvű oktatás beindításához és megerősítéséhez olyan térségekben, ahol a magyar nyelvű oktatás feltételei nem biztosítottak.

A 2012. évi rendezvények során az RMDSZ vezetői emléktáblát avattak Áprily Lajos brassói szülőházán. Az RMDSZ műemlék-örökbefogadási programot is indított az erdélyi magyar kisközösségeknek.

2013-ban a magyar szórvány ünnepe kiterjedt már az egész Kárpát-medencére, amiről a Magyar Állandó Értekezlet szórvány szakbizottsága határozott 2013 májusában. A magyarországi központi eseményt november 12-én Budapesten, a Magyarság Házában tartották. Az RMDSZ 2013-ban Nagyenyeden bemutatta azt a kiadványát, amely a 2009-ben indított Székelyföld - szórvány partnerség program addigi eredményeit összesítette.

A 2014. évi, negyedik magyar szórvány napja alkalmából – a magyar nyelv napjával összevontan – konferenciát tartottak a budapesti Magyarság Házában. Az előadók a nemzeti identitás sarokköveként említették a nyelvkérdést, az asszimilációt pedig a szórványban élő magyarság legnagyobb ellenségeként, amely ellen közös gondolkodással lehet fellépni. Erdélyben ebben az évben Szeben megye volt a házigazda, Medgyes és Nagyszeben adott otthont az ottani központi rendezvényeknek.

Az RMDSZ Ügyvezető Elnökségének döntése értelmében 2015-ben a Magyar Szórvány Napja központi rendezvényét Temesváron szervezik meg.

A Kárpát-medencei Képviselők Fórumának 2014. december 5-i javaslata alapján 2015. október 6-án a Fidesz-KDNP javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, hogy november 15-ét nyilvánítsa a magyar szórvány napjának. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke az indítványt azzal indokolta, hogy a szórványosodási folyamat egyre gyorsul, a határon túli magyarságon belül egyre többen élnek így, mint tömbben, ezért világos szórványstratégiára van szükség. 2015. november 3-án a magyar Országgyűlés elfogadta a javaslatot.

NOVEMBER 15.

Események

 • 1901 – Miller Reese szabadalmaztatja az elektromos hallókészüléket.
 • 1926 – Kihirdetik a magyar Országgyűlés felsőházáról szóló törvényt.
 • 1996 – Hivatalosan is megszűnik a teherforgalom a BKV HÉV-vonalain.

Születések

 • 1316 – I. János francia király Franciaország és Navarra királya, X. (Civakodó) Lajos és Magyarországi Klemencia fia, Navarrai Johanna féltestvére († 1316)
 • 1511 – Johannes Secundus németalföldi költő († 1536)
 • 1741 – Johann Kaspar Lavater svájci író, költő, teológus, filozófus († 1801)
 • 1886 – René Guénon (Sejk Abd Al-Wahid Yahia) francia író, filozófus († 1951)
 • 1891 – Erwin Rommel német tábornagy, második világháborús hadseregparancsnok († 1944)
 • 1926 – Hajnal Imre magyar pedagógus, matematikatanár († 1996)
 • 1951 – Beverly D`Angelo amerikai színésznő
 • 1976 – Volodimir Jezerszkij ukrán labdarúgó

Halálozások

 • 1916 – Henryk Sienkiewicz Irodalmi Nobel-díjas lengyel regényíró (* 1846)
 • 1976 – Jean Gabin francia színész (* 1904)

IDŐJÁRÁS

Napközben a kevés felhő mellett általában napos időre számíthatunk, de a déli megyékben lehetnek tartósan felhős területek is. Késő délutántól észak felől egyre több felhő érkezik, de estig csapadék nem várható. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, csupán a Kisalföldön élénkülhet meg a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul. Késő estére +1 és -4 fok közé csökken a hőmérséklet.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/31719/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?