12 éve hunyt el Bubik István – november 28., hétfő

2004. november 28-án hunyt el Bubik István színművész. Az akkor mindössze 46 esztendős művész számtalan filmben és színházi szerepben varázsolta el a közönséget. A többek között Jászai Mari-díjat is nyerő Bubik István Ceglédbercel mellett, autóbalesetben veszítette életét. Nevét díj és egy ucta is viseli Esztergomban, de az ügetőn is emlékeznek rá.

Középiskolai tanulmányait az esztergomi ferences gimnáziumban végezte. 1981-ben szerzett színészdiplomát, majd friss diplomásként a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol már fiatalon olyan jelentős szerepekhez jutott, mint Mercutio Shakespeare Rómeó és Júlia című darabjában, Ádám Madách Imre Ember tragédiájában illetve István szerepe az István, a király rockoperában. Érzelmeken alapuló, aktív, robbanékony játékstílus jellemezte alakításait.

A nyolcvanas években aktív részese volt az ellenzéki mozgalmaknak. 1988. június 27. napján az erdélyi német és magyar falvakat érintő falurombolások és Ceausescu diktatórikus politikája ellen szólalt fel a Hősök terén tartott jelentős méreteket öltő tüntetésen. Ezt követően egy évre Londonba utazott, mondván gondolkodni akar addigi életéről, munkájáról, életben betöltött szerepéről. Ezalatt a színészmesterséget szándékosan mellőzve rakodómunkásként dolgozott.

Hazatérve a Művész Színház társulatához csatlakozott és itt is maradt egészen annak megszűnéséig. Itteni legemlékezetesebb alakítása Sütő András Advent a Hargitán című darabjának főszerepe Sinkovits Imre és Kubik Anna mellett,[6] mely az aktuális politikai helyzetben különös jelentőségű volt. Ezt követően rövid ideig a Thália Színháznál, a Thália Társaságnál, majd a Kelemen László Színkörnél dolgozott, melyet színésztársaival, Eperjes Károllyal és Gáspár Sándorral hozott létre, míg végül 2000-ben az Új Színházhoz szerződött.

Emlékezetes alakításai közé tartozik a Szinetár Miklós rendezte Tartuffe címszerepe a Várszínházban, a Kis Csaba által rendezett Othello Jágója az Új Színházban, későbbi szerepei közül pedig a Szentivánéji álom takácsa, Tompor (Zuboly neve a Nádasdy Ádám-féle fordításban).

A mozikedvelők ismerhetik Szabó István, A napfény íze című filmjéből vagy a szintén 1999-ben a mozikba kerülő Hídember című alkotásból, de Bubik alakította a 2002-ben Dér András által rendezett A kanyaron túl című filmdráma főszerepét is, mely rendkívüli kritikai sikert aratott.

A fentieken túl több híres szinkronszerepe volt, mint például Forrest Gump című filmben ő adta Tom Hanks hangját vagy a Rocky című filmben Sylvester Stallone hangját. A tévénézők a Nyolc évszak című televíziós sorozatból ismerhették meg a nyolcvanas években.

Felesége, Rémi Tünde néptáncos. Egy közös gyermekük született: Réka Hajnalka. Egy másik kapcsolatából szintén van egy lánya, Kincső.

2004 novemberében Szolnokról hazafelé autóbalesetben vesztette életét.

Művésztársai a színész emlékére létrehozták a Bubik István-díjat, mely a Magyar Művészetért díjrendszer önálló értékű díja. A kuratórium elnöke Kubik Anna. Az elismerést évente ítélik oda, 35 évesnél fiatalabb színész vagy rendező érdemelheti ki

Bubik halálát követően az Új Színház a színészről nevezte el stúdiószínpadát. Emellett Orosházán a művelődési ház kamaraterme és Budapesten a Csili Művelődési Központ színházterme is az ő nevét viseli.

Tekintettel arra, hogy Bubik szenvedélyes lovas és az ügető rendszeres vendége, versenyek rendszeres résztvevője volt, a Kincsem Parklegnagyobb szabadtéri versenyén, a hagyományos szilveszteri ügetőn emlékére minden évben megrendezésre kerül a Bubik István emlékverseny.

Halála után Esztergomban utcát neveztek el róla.

NOVEMBER 28.

Események

 • 1821 – Panama kikiáltja függetlenségét Spanyolországtól.
 • 1966 – Először küld Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok nagyköveteket a másik országába.
 • 1971 – Az anglikán egyház történetében először avatnak nőket pappá.
 • 1981 – Felavatják a Fórum Hotelt Budapesten.
 • 1991 – Dél-Oszétia függetlenné válik Grúziától
 • 2001 – Magyarország a tagjelöltek közül elsőként ideiglenesen lezárja a bel- és igazságügyi együttműködésre vonatkozó joganyag-fejezetet.

Születések

 • 1726 – Blaskovich András magyar jezsuita rendi tanár († 1797)
 • 1811 – II. Miksa bajor király († 1864)
 • 1881 – Stefan Zweig osztrák író, költő († 1913)
 • 1901 – Kurzmayer Károly osztrák operatőr, rendező († 1972)
 • 1901 – Simor Ferenc meteorológus, klimatológus († 1978).
 • 1971 – Barna T. Attila költő, kritikus, újságíró
 • 1976 – Bárándy Gergely ügyvéd, politikus, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter fia
 • 1976 – Ryan Kwanten ausztrál színész
 • 1986 – Benjamin Angoua Bory elefántcsontparti labdarúgó

Halálozások

 • 741 – III. Gergely pápa (* ?)
 • 1566 – Batthyány Ferenc egykori horvát bán (* 1497)
 • 1956 – Gundel Károly Gundel János fia, magyar vendéglős, gasztronómiai szakíró (* 1883)
 • 2001 – Gleb Jevgenyjevics Lozino-Lozinszkij orosz nemzetiségű szovjet mérnök, repülőgép-tervező (* 1909)
 • 2001 – Igor Jakovlevics Sztyecskin szovjet fegyvertervező (* 1922)

IDŐJÁRÁS

A sok napsütés mellett gomolyfelhők is lesznek az égen, amelyek főleg Kelet-Magyarországon és északnyugaton növekszenek meg jobban, ezért elsősorban itt alakulhat ki futó hózápor. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik erős széllökések. A csúcshőmérséklet 3 és 6 fok között várható. Késő estére -4 és +1 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/32125/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?