Szent András ünnepe – november 30., szerda

András életéről – aki az elsők között követte Krisztus hívó szavát: ,,Jöjjetek utánam, én emberhalásszá teszlek titeket!`` – az evangéliumokból keveset tudunk meg. Annál többet mond el az András Cselekedetei című apokrif könyv. Elbeszéli, hogy milyen viszontagságok közepette vitte Krisztus örömhírét András apostol Örményország napégette pusztaságain, Kurdisztán szakadékos hegyein át a Fekete- tenger partjáig. Feltűnik a szkíták földjén is, és hirdeti az evangéliumot a nomád pásztorok és vadászok sátraiban. Végigjárja Thrákiát és Görögországot, míg végül Achaiában Aegeas prokonzul elé állítják.

A helytartó megkérdezte tőle: ,,Te vagy az az András, aki lerontod a bálványok templomát, és az embereket abba a babonás szektába csábítod, amelynek kiirtására a római császárok parancsot adtak?`` András így válaszolt: ,,A római császárok még nem ismerték föl, hogy Isten Fia minden ember üdvösségéért jött el``, és meggyőző tanúságot tett Jézus mellett.

Aegeas kifakadt: ,,Csodálkozom rajta, hogy értelmes ember létedre hogyan tudsz olyan valakit követni, akiről magad mondod, hogy keresztre feszítették.`` Erre András elmagyarázta, hogy Jézus kereszthalála misztérium, és hajlandónak mutatta magát arra, hogy e misztériumról többet is elmondjon, ha a helytartó hallani akarja. Aegeas így felelt erre: ,,Én türelemmel meghallgatlak, de ha te utána nem teszed meg engedelmesen, amit mondok neked, magad is megtapasztalhatod a kereszt misztériumát!``

András egy nagy beszédben föltárta a kereszt által történt megváltást. A helytartó egyre türelmetlenebbül hallgatta. Végezetül börtönbe küldte, hogy András rájöjjön: teljesen értelmetlen dolog önként a kereszthalált vállalni és kitenni magát a legszörnyűbb kínoknak. Amikor a legválogatottabb kínzások sem törték meg, parancsot adott, hogy feszítsék keresztre.

Amikor András megpillantotta a számára készített keresztet, hangosan fölkiáltott: ,,Üdvözlégy, szeretett kereszt! Te szépséget és ragyogást nyertél az Úr tagjaitól. Mert mielőtt az Úr fölszállt volna reád, a föld rémülete voltál, most azonban rajtad keresztül az én Uramhoz megyek!``

Miután megfeszítették, két napig függött András a fán, s a legenda szerint ő maga tartotta vissza az embereket attól, hogy levegyék. A harmadik napon véget értek kínjai. Halála pillanatában csodálatos fény ragyogta körül, és Krisztus hűséges vértanúja látta, hogy dicsőségében jön el érte az Úr.

NOVEMBER 30.

Fontosabb események

 • 1406 – XII. Gergely pápa hivatalba lép.
 • 1886 – Párizsban megnyílik a Folies Bergère táncos mulató.
 • 1966 – Barbados függetlenné válik Nagy-Britanniától.
 • 1996 – Az edinburghi várban elhelyezik a skót nemzeti szimbólumot, a Scone-i követ (Végzet Köve, vagy a Koronázókő).

Születések

 • 1466 – Andrea Doria genovai admirális, államférfi († 1560)
 • 1796 – Carl Loewe német zeneszerző († 1869)
 • 1886 – Bíró Mihály magyar festőművész, grafikus, szobrász († 1948)
 • 1916 – Somogyvári Rudolf magyar színész († 1976)
 • 1961 – Hidas Pál fizikus, az MTA Wigner FK RMI tudományos főmunkatársa († 2015)

Halálozások

 • 1016 – II. Edmund angol király (Vasbordájú) Anglia királya (* 988 vagy 993)
 • 1891 – Hunfalvy Pál magyar nyelvész, etnológus, történetíró (* 1810)
 • 1921 – Hermann Schwarz német matematikus, a Zürichi Műszaki Egyetem, majd a Göttingeni Egyetem professzora (* 1843).
 • 2011 – Kemény Henrik Kossuth-díjas magyar bábművész (* 1925)

IDŐJÁRÁS

Éjszaka az ország nagy részén derült vagy gyengén felhős lesz az ég, ugyanakkor északkeleten lehetnek tartósan felhős területek is, de csapadék ott sem valószínű. Napközben észak felől kezdetben fátyolfelhőzet érkezik, majd délutántól megvastagszik a felhőtakaró. Estig csapadék nem várható, majd késő este északon elszórtan hószállingózás, gyenge havazás már kialakulhat. Kezdetben az északnyugati, napközben a nyugati, délnyugati szelet kísérik többfelé élénk, néhol erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -8 fok között valószínű, de a derült, szélcsendes tájakon ennél néhány fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 6 fok között alakul.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/32161/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?