Szent Miklós ünnepe – december 6., kedd

Szent Miklós (Nikolaosz) 270 körül született a kis-ázsiai Patarában. Szüleit korán elvesztette, vagyonukat megkeresztelkedése után szétosztotta. A hívők égi jelre választották meg Müra (a mai törökországi Demre) püspökévé. A keresztényüldözés idején börtönbe vetették, kiszabadulva részt vett a 325-ben tartott niceai zsinaton. A jótékonykodásáról ismert Miklós, akit már életében szentnek tartottak, 343. december 6-án halt meg.

Amikor Mürát 1087-ben elfoglalták a szeldzsuk törökök, tetemét az itáliai Bariba vitték, ahol bazilikát emeltek tiszteletére, ereklyéit a főoltáron helyezték el.

Csodatettei között említik, hogy viharban megmentette egy vízbe esett tengerész életét. 

Más alkalommal leleplezte azt a hentest, aki a várost sújtó éhínség idején három kisgyermeket ölt meg, hogy kimérje húsukat, sőt fel is támasztotta a fiúkat. Leghíresebb legendája szerint élt Mürában egy szegény ember, aki hozomány híján nem tudta férjhez adni három leányát. A püspöknek fülébe jutott a dolog, de túl szerény volt ahhoz, hogy nyíltan segítsen.
Éjszaka dobott be három erszényt az apának, így a lányok megmenekültek attól, hogy örömlánynak adják el őket.

Miklós az utazók, a zarándokok, a tengerészek és a révkalauzok, a gyermekek, a hajadonok és az aggszüzek, valamint a zálogházak tulajdonosainak védőszentje, oltalmazója továbbá a házasságnak és az anyaságnak, védőszentje Oroszországnak, Görögországnak, Szicíliának, Lotaringiának és Puglia (Apulia) tartománynak.

Magyarországon mintegy hatvan községet neveztek el róla, mint például Dunaszentmiklós, Szigetszentmiklós, Tarnaszentmiklós.

Ünnepe, hagyományai összemosódtak a karácsonyi ünnepkörrel. A nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz. Szinte minden nép kultúrájában feltűnik hosszú, prémes, vörös köpenyben járó, deres szakállú, nagy csizmájú alakja, amelyet egyes források szerint csak a 19. században nyert el.

A magyar Mikulás szó cseh eredetű, a 19. században terjedt el. Az ajándékozásnak a Kárpát-medencei magyarság körében is gazdag paraszti hagyományai vannak. Számos helyen ismeretes volt a Mikulás-járás. A maskarába öltözött "Miklós püspök" kíséretével együtt olyan házakba tért be, ahol gyerekek vannak, és ott vizsgáztatta, imádkoztatta, tudásuk és viselkedésük szerint jutalmazta vagy virgáccsal fenyítette őket. Ez utóbbi gyakran a kíséretében lévő krampusznak jutott feladatul. A Felső-Csallóközben házról házra járó Mikulások december 5-én este - miután megbizonyosodtak arról, hogy a gyerekek jól viselkedtek, puttonyból ajándékozták meg őket. Az ajándékozás szokása is csak a 19. század második felétől terjedt el a Kárpát-medencében. A 20. századi szokás szerint - a gyerekek örömére - a Mikulás éjszaka, titokban teszi ajándékait az ablakba helyezett csizmákba.

A nagykarácsonyi Mikulásház 1995-ben nyitotta meg kapuit. Többszöri költözés után, 1997-ben kapott állandó helyet a Mikulás. A gyerekek a Mikulással való találkozás előtt a Játékszobában tartózkodhatnak. Az udvaron ott áll a csillagjáró szán, ott várakoznak a szánhúzó szarvasok.
A püspök neve mindenütt más és más: Szent Miklós, Heiliger Nikolaus, Mikulás, Finnországban Joulupukki, az Amerikában ismert Santa Claus a holland Sinterklaas torzult változata.
A Szovjetunióban a vallásos vonatkozásoktól megtisztított Gyed Moroz (Fagy apó) a jóságos Sznyegurocskával (Hópelyhecske) hozta a fenyőfát az ajándékokkal, de szilveszterkor.

DECEMBER 6.

Névnapok: Miklós, Csinszka, Denissza, Deniza, Dionízia, Gyopár, Gyopárka, Kolta, Leontina, Mike, Mikó, Mikolt, Miksa, Misa, Nikol, Nikolasz, Nikolett, Nikoletta

Események

 • 1906 – Szentesen megnyílik a Református kör.
 • 1916 – I. világháború: A központi hatalmak csapatai bevonulnak az elfoglalt Bukarestbe.
 • 1926 – Olaszországban Benito Mussolini adót vet ki a vőlegényekre.
 • 1946 – Willard Frank Libby amerikai fizikus felfedezte az atomórát, amely a céziumatomok sajátrezgéseinek a számlálása alapján működött; Libby 1960-ban kémiai Nobel-díjat kapott a C-14-es kormeghatározási módszer kidolgozásáért.
 • 1956 – Dél-Afrikában letartóztatják Nelson Mandelát és 156 társát, tiltott politikai tevékenység vádjával.
 • 1956 – A melbourne-i vérfürdő néven híressé vált összecsapás: A vízilabda történetének leghíresebb meccse, amelyet a Szovjetunió elleni 4-0-s magyar vezetésnél néhány perccel idő előtt lefújnak, mert a medencében elszabadulnak az indulatok.

Születések

 • 1421 – VI. Henrik angol király († 1471)
 • 1741 – Ürményi József országbíró († 1825)
 • 1841
  • Nagy Dezső magyar gépészmérnök, műegyetemi tanár(† 1841)
  • Frédéric Bazille francia festőművész († 1870)
 • 1856 – Walther von Dyck német matematikus († 1934)
 • 1896 – Ira Gershwin amerikai dalszövegíró († 1983)
 • 1906 – Goldmark Péter Károly magyar származású amerikai mérnök, fizikus († 1977)
 • 1941 – Vittorio Mezzogiorno olasz színész († 1994)

Halálozások

 • 886 – Karlmann nyugati frank király (* 866/868)
 • 1821 – Carlowsky Zsigmond az eperjesi evangélikus kollegium tanára
 • 1931 – Böckh Hugó geológus (* 1874)
 • 1991 – Aczél György kultúrpolitikus (* 1917)
 • 1991 – Richard Stone (Sir John Richard Nicholas Stone) brit közgazdász, az 1984. évi közgazdasági Nobel-díj elismertje (* 1913).
 • 1996 – Mikus Gyula magyar festőművész (* 1905)
 • 2011 – Giancarlo Badessi olasz színész (* 1928)

IDŐJÁRÁS

Az ország jelentős részén a déli órákra a feltámadó, megélénkülő északnyugati szélnek köszönhetően fokozatosan kitisztul az idő, kisüt a nap, ugyanakkor elsősorban keleten, kisebb eséllyel a délnyugati-nyugati határvidéken lehetnek olyan részek, ahol tartósan megmarad a rétegfelhőzet. Csapadék nem lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2 és 6 fok között várható, ám a tartósan borult, ködös területeken egész nap fagyhat. Késő estére általában -1 és -7 fok közé csökken a hőmérséklet.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/32324/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?