Egy éve volt a brüsszeli merényletsorozat – március 22., szerda

2016. március 22-én három robbantásos merénylet történt Brüsszelben: kettő a repülőtéren, egy a Maelbeek metróállomáson. A támadásnak 32 fő civil áldozat volt, három elkövető is meghalt. A sebesültek száma kétszáz fölött volt. Két magyar állampolgár – egy kormányalkalmazott és egy helyi cég dolgozója – sebesült meg a merénylet során, egyiküket belső vérzés, másikukat csonttörés miatt kellett megműteni. A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Lakosságához viszonyítva Belgiumban a legmagasabb a külföldön harcoló dzsihádisták száma a nyugat-európai országok közül. Az országot sokan emlegetik a „dzsihádista ideológia melegágyaként”, illetve „dzsihádista toborzó központként”. Ráadásul az ország korábban is érintett volt a terrorizmusban. 

2014. május 24-én a brüsszeli Zsidó Múzeum előtt tört ki lövöldözés, amely során 4 ember vesztette életét.

2015 januárjában terrorelhárító műveletet hajtottak végre egy csoport ellen, akik feltehetően újabb merényletet terveztek a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen. A rajtaütés során két gyanúsított életét vesztette.

A 2015. november 13-i párizsi terrortámadás elkövetőinek búvóhelye Brüsszel Molenbeek negyedében volt. 2016. március 18-án itt fogták el Salah Abdeslamot, akit a terrortámadásban való részvétellel gyanúsítanak.

Aztán 2016. március 22-én az ország történetének legsúlyosabb terrorrcselekménye történt: nem sokkal 8 óra után két robbanás történt a Brüsszeli repülőtéren. Az egyik az American Airlines és a Brussels Airlines pultja közelében, a másik egy Starbucks kávézó mellett. A belga szövetségi ügyész megerősítette, hogy öngyilkos merénylők követték el a támadást.

9 óra 11 perckor Brüsszel központjában, a Maelbeek és az Arts-Loi metróállomás között közlekedő metrószerelvényen történt robbanás az Európai Parlament épületéhez közel. A metró azonnal leállt. A halálos áldozatok száma itt 21 volt, valamint több százan megsebesültek, sokan súlyosan.

MÁRCIUS 22.

Névnap: Beáta

ESEMÉNYEK

 • 1312 – A Vienne-i zsinaton V. Kelemen pápa feloszlatja a templomos lovagrendet.
 • 1622 – A póheten törzsszövetség meglepetésszerű támadást indít a Virginiai gyarmat települései ellen, 347 telepest lemészárolnak.
 • 2012 – Katonai puccs dönti meg Amadou Toumani Touré elnök rendszerét Maliban.

SZÜLETÉSEK

 • 1212 – Go-Horikava japán császár († 1234)
 • 1797 – I. Vilmos a Hohenzollern dinasztiából származó porosz király († 1888)
 • 1912 – Karl Malden Oscar-díjas legendás amerikai színész († 2009)
 • 1912 – Jean Vilar francia színész († 1971)
 • 1912 – Leslie Johnson (Leslie George Johnson) brit autóversenyző († 1959)

HALÁLOZÁSOK

 • 752 – Zakariás pápa (* 679)
 • 1772 – John Canton brit fizikus és tanár, neki köszönhetőek az első kísérletek, melyek a víznek és egyéb folyadékoknak összenyomhatóságát bizonyították be (* 1718)
 • 1832 – Johann Wolfgang von Goethe német író, költő (* 1749)
 • 2007 – Kiss Sándor Károly (Alexandre Kiss) magyar származású francia jogtudós, a nemzetközi környezetvédelmi jog tudósa, az MTA tagja (* 1925)

IDŐJÁRÁS

Az Alföldön túlnyomóan napos idő lesz, ott estétől növekszik meg a felhőzet. A Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében többször zavarhatják felhők a napsütést. Elsősorban délutántól, az Alföldön pedig inkább estétől alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. A keleti területeken megélénkül a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között valószínű, délkeleten lesz a legmelegebb. Késő estére 7 és 15 fok közé hűl le a levegő.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/36394/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?