13 éve járt először magyar expedíció az Északi-sarkon

2004. április 19-én érte el először magyar expedíció az Északi-sarkot.

A két magyar, Kovalcsikné Bátori Krisztina és Ács Zoltán egy 19 tagú amerikai-horvát expedícióval, orosz vezetőkkel jutott el bolygónk legészakibb pontjára. Mindketten hegymászók, Ács Zoltán részt vett a 2002-es Everest-expedíción, de 8650 méterről légzési nehézségei miatt vissza kellett fordulnia. Kovalcsikné Bátori Krisztina elmúlt negyvenéves, amikor elkezdte a hegymászást, és csaknem másfél évtizede hegymászótársa amatőr sportolóként Ács Zoltánnak.

A csapat helikopterrel jutott el a Spitzbergáktól a 87. szélességi fokig, onnan mintegy 180 kilométert megtéve gyalog, szánkóikat húzva a jégsivatagon keresztül jutottak el az Arktiszig. (Az Északi-sark nem szárazföld, az út a befagyott Északi-tengeren át vezet.) A két magyar egy évvel később egy másik expedícióval a Déli-sarkot is elérte.

Az Északi-sarkot elsőként 1909-ben érte el az amerikai Robert Peary, de ma már úgy vélik, hogy 40 kilométerrel elhibázta a pólust, amelyet vitathatatlanul 1926-ban hódított meg a norvég Roald Amundsen. Repülőgéppel 1952-ben szállt le itt először az amerikai Joseph O. Fletcher ezredes és William P. Benedict főhadnagy, két évvel később haladt át alatta az amerikai Nautilus atom-tengeralattjáró, és 1959-ben érte el a jeget áttörve a USS Skate tengeralattjáró, a felszíni jégen át 1977-ben jutott el ide a szovjet Arktika atomjégtörő hajó.

Gyalogosan elsőként 1969-ben egy brit expedíció tagjaiként Wally Herbert, Allan Gill, Roy Koerner és Kenneth Hedges érte el a pólust. Napjainkban az Északi-sark elérésére vállalkozások is alakulnak, amelyek túrákat szerveznek ide, így az igazán vállalkozó kedvűeknek már inkább a gyorsaság, mint maga a pólus elérése a kihívás.

http://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/37320/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?