Szeptember 21., hétfő

A Nap kel: 6 óra 27 perckor, nyugszik: 18 óra 45 perckor.
A Hold kel: 14 óra 6 perckor, nyugszik: 23 óra 39 perckor.
    
ÜNNEP:
A MAGYAR DRÁMA NAPJA - 1883-ban ezen a napon volt Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájának ősbemutatója.
NÉVNAPOK: Ifigénia, Ilka, Jónás, Máté, Maura, Míra, Mirella
Katolikus naptár: Szent Máté apostol emléknapja, Ifigénia, Jónás és Maura névnapja
Református naptár: Máté, Mirella
Evangélikus naptár: Máté, Mirella
Zsidó naptár: tisri hónap 8. napja

SZEPTEMBER 21-ÉN SZÜLETETT:
1860. PREISZ HUGÓ orvos, bakteriológus (155 éve)
1925. BANOVICH TAMÁS Balázs Béla-díjas filmrendező, díszlettervező, érdemes művész (90 éve)
1935. VEKERDY TAMÁS író, pszichológus, a Waldorf-féle iskolarendszer magyarországi meghonosítója (80 éves)
1955. SZIRTES ÁGI Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, érdemes művész (60 éves)
1970. PINTÉR BÉLA Jászai Mari-díjas színész, rendező, drámaíró (45 éves)

SZEPTEMBER 21-ÉN HALT MEG:
1975. RÉTHLY ANTAL földrajztudós, meteorológus (40 éve)
2000. SZABÓ MIKLÓS történész, az SZDSZ alapító tagja, országgyűlési képviselő (15 éve)

224 éve Bécsben született gróf Széchenyi IstvánKözépfokú iskoláit magánúton végezte, de nyilvánosan, magyar páterek előtt vizsgázott. Apja akarata szerint 17 éves korában már katona volt. Részt vett a Napóleon elleni háborúkban, ki is tűnt bátorságával és vakmerőségével. Rengeteget utazott, bejárta Törökországot, Kelet- és Nyugat-Európát. 

Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformgondolat kezdeményezője és legjelentősebb alakja. 

Szinte lehetetlen felsorolni mindazt, amit élete folyamán tett nemzetéért. Megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat megépítését és az egyesült Budapest ötletét.Az 1848 áprilisában megalakuló Batthyány kormányban a közmunka-közlekedésügyi miniszteri tárcát kapta. Bécs és a független magyar kormány közötti feszültségeket azonban nem volt képes elviselni. Posztjáról lemondott, és 1848. szeptember 5-én a döblingi elmegyógyintézetbe került orvosa, Almási Balogh Pál tanácsára. Széchenyi Döblingben hamarosan visszanyerte szellemi alkotóerejét, és élénk érdeklődéssel kísérte a hazai és európai politikai eseményeket, viszonyokat.

A sorozatos zaklatások, házkutatások felőrölték Széchenyi maradék erejét. Az üldöztetéseknek csak a halála vetett véget. 1860. április 7-éről 8-ára virradó éjszakán "karosszékében ülve, átlőtt koponyával találtatott".

1928. szeptermber 21-én született Sinkovits Imre a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. 

IDŐJÁRÁS

Délelőtt keleten is csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék és az ország nagy részén napos idő várható. A déli óráktól a napsütést egyre többfelé zavarja majd gomolyfelhő-képződés. A Mátra-Szeged összeáramlási vonal környezetében nagyobb mennyiségben képződik majd felhő, az Északi-középhegységben a kora délutáni órákban egy-egy zápor is előfordulhat. Az északi, északnyugati szél sokfelé lesz élénk, a Zempléni-hegység környezetében és a Tiszántúlon erős széllökésekre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19, 22 fok körül valószínű, késő este 13, 18 fokra számíthatunk.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21049/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?