Szeptember 30., szerda

A Nap kel: 6 óra 39 perckor, nyugszik: 18 óra 27 perckor.
A Hold kel: 20 óra 2 perckor, nyugszik: 9 óra 24 perckor.

ÜNNEPEK:

A NÉPMESE NAPJA MAGYARORSZÁGON / A MAGYAR NÉPMESE NAPJA - Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján 2005 óta ünneplik.
A HELYI ÖNKORMÁNYZATOK NAPJA MAGYARORSZÁGON - Az Országgyűlés a helyi önkormányzatok napjává nyilvánította ezt a napot annak emlékére, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első szabad helyhatósági választásokat.

NÉVNAPOK: Becse, Hieronima, Honória, Honóriusz, Jeromos, Médea, Örs, Viktor, Zsófia
Katolikus naptár: Szent Jeromos emléknapja, Örs és Honória névnapja
Református naptár: Jeromos, Médea
Evangélikus naptár: Jeromos, Médea
Zsidó naptár: tisri hónap 17. napja

SZEPTEMBER 30-ÁN SZÜLETETT:

1865. GRÓSZ EMIL szemész, az intézményes magyar orvostovábbképzés egyik megteremtője (150 éve)

SZEPTEMBER 30-ÁN HALT MEG:

1930. RÁTZ LÁSZLÓ matematikus, 1909-14-ben a fasori evangélikus gimnázium igazgatója (85 éve)
1945. ÉDER GYULA festőművész, grafikus, karikaturista (70 éve)

40 évvel ezelőtt...

A Malév 240-es számú járata a Malév által üzemeltetett három hajtóműves Tu–154 típusú sugárhajtású utasszállító repülőgép volt, amely a Budapest–Bejrút menetrend szerinti útvonalon Libanon tengerpartjának közelében 1975. szeptember 30-án a Földközi-tengerbe zuhant. A fedélzeten tartózkodó ötven utas, valamint a tíz fős legénység életét vesztette. A légikatasztrófa oka hivatalosan azóta is ismeretlen.

Tartja magát a szóbeszéd, amely szerint a gépet lelőtték, amiért arab csoportok számára fegyvereket szállított, vagy amiért azt feltételezték, hogy PFSZ tagok küldöttsége tartózkodott a fedélzeten (nem tartózkodott). Feltételezett támadók Szíria, illetve Izrael.

A katasztrófa előtti napokban a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetői tisztségviselői Jasszer Arafat kivételével mindannyian Budapesten tartózkodtak hivatalos látogatáson a szervezet budapesti irodájának megnyitóján. Egyes elbeszélések szerint Magyarországon akkoriban titkos katonai felkészítést is kaphattak a szervezet aktivistái, akik a katasztrófa idején fellángoló libanoni polgárháborúban vállaltak volna szerepet. Megint mások azt gyanítják, hogy Magyarország titkos fegyverszállítmányt akart küldeni a térségbe, hiszen akkoriban Magyarország jelentős fegyvergyártási kapacitással rendelkezett. Ami biztosnak tűnik, hogy a jóval több mint 100 utast befogadására alkalmas gépen mindössze ötven utas tartózkodott a katasztrófa időpontjában. Tanúk elmondása szerint a gép indulása előtti napokban már nem lehetett rá jegyet váltani, továbbá az indulás napján többször is órákkal halasztották el a gép indulását. Ebből egyesek arra következtetnek, hogy a PFSZ tagok számára fenntartott helyekre valamiért nem érkeztek meg az utasok. Mások pedig azt gyanítják, hogy a raktérben elhelyezett nagy tömegű (feltételezésük szerint fegyver) rakomány miatt le kellett csökkenteni a fedélzeti utasok számát. Szemtanúk szerint a repülőgépet Budapesten az indulás előtt egy kimondottan félreeső helyen várakoztatták, amikor egy időre megszűnt a repülőtér kivilágítása. A repülőtér magyarázata szerint áramszünet okozta az üzemzavart, mások szerint ekkor rakodták a fegyvereket a gépre, megint mások szerint a magyar titkosszolgálat kívánta azt a látszatot kelteni, hogy a PFSZ tagok a sötétség leple alatt felszálltak a gépre.

IDŐJÁRÁS

Napos idő várható többnyire kevés felhővel, délután délen, délnyugaton lehetnek felhősebb körzetek, de csapadék sehol sem valószínű. Az északkeleti szél többfelé megerősödik, az északkeleti megyékben néhol viharos közeli széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet többnyire 3 és 8 fok között alakul, de a szélvédett helyeken az ország északi felén egy-két fokkal hidegebb lesz; talajmenti fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15, 16 fok körül valószínű.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21304/pics/lead_800x600.jpg
Évforduló,Időjárás,Jeles napok
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?