Újraegyesült Németország - október 3.

A Nap kel: 6 óra 43 perckor, nyugszik: 18 óra 21 perckor.
A Hold kel: 22 óra 21 perckor, nyugszik: 12 óra 48 perckor.

ÜNNEP:

BOLDOG BOGDÁNFFY SZILÁRD ünnepe
nagyváradi vértanú püspök, 2010-ben boldoggá avatták.

NÉVNAPOK: Gertrúd, Helga, Heliodor, Hubert, Ignác, Ilián, Jozefa, Mária, Ménás, Teréz, Terézia
Katolikus naptár: Helga, Évald
Református naptár: Helga
Evangélikus naptár: Helga
Zsidó naptár: tisri hónap 20. napja

OKTÓBER 3-ÁN SZÜLETETT:

1765. SÁRVÁRY PÁL filozófus, matematikus, fizikus (250 éve)
1845. PETRIK GÉZA bibliográfus, könyvkereskedő (170 éve)
1930. TŐKEI FERENC állami díjas filozófus, sinológus (85 éve)

OKTÓBER 3-ÁN HALT MEG:

1960. TÍMÁR JÓZSEF Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész (55 éve)

Október 3-án...

Németország újraegyesítését (Deutsche Wiedervereinigung) 1990. október 3-án deklarálták, amikor is a keleti területek (NDK) csatlakoztak a nyugatiakhoz (NSZK).

Az első keletnémet szabad választások (1990. március 18.) után a két német állam tárgyalásainak eredményeként megszületett az "egyesítési szerződés" (Einigungsvertrag). Eközben a két német állam a Németország II. világháborút követő felosztásában szerepet játszó egykori megszálló hatalmakkal (Nagy-Britannia, Franciaország, az USA és a Szovjetunió) is aláírt egy szerződést ("kettő plusz négy" szerződés, Zwei-plus-Vier-Vertrag), amely garantálta az új állam függetlenségét. Az újraegyesített Németország tagja maradt az Európai Közösségnek (a későbbi Európai Unió), illetve a NATO-nak. Még ma is folyik a vita arról, hogy az 1990-ben Németországot egyesítették vagy újraegyesítették. Egyesek szerint az "egyesítés" kifejezés 1871-re vonatkozik, amikor kikiáltották a Német Birodalom létrejöttét.

Jogi szempontból az NDK szűnt meg, az egységes ország az NSZK jogutódja: hivatalos neve Bundesrepublik Deutschland, jelképei, jellegzetességei is nagyrészt az egykori Nyugat-Németországéval egyeznek. A főváros ugyan Berlin lett, de volt egy tízéves átmeneti időszak, amíg a kormányzat székhelye az addigi nyugatnémet főváros, Bonn maradt. Ennek ellenére az NSZK elnevezés 1990 óta nem használatos.

IDŐJÁRÁS

Többórás napsütés mellett szakadozott felhősáv vonul délnyugat-nyugat felől kelet-északkelet felé, amely estig várhatóan nem éri el az északkeleti megyéket, így ott túlnyomóan napos idő várható. Legfeljebb néhol fordulhat elő gyenge eső, zápor. A Balaton-Miskolc vonaltól délkeletre mérsékelt marad a légmozgás, ettől északnyugatra azonban megélénkül a délkeleti, déli szél, sőt Sopron és a Fertő környékén erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 23 fok között valószínű. Késő estére általában 8, 15 fok közé hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21389/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?