"Kívánjuk, hogy legyen még sok ilyen szép napod" - október 7.

A Nap kel: 6 óra 49 perckor, nyugszik: 18 óra 13 perckor.
A Hold kel: 1 óra 13 perckor, nyugszik: 15 óra 43 perckor.

NÉVNAPOK: Amália, Baksa, Bekény, Engelbert, Gerold, Girót, Mária, Márk, Márkus, Rodion, Szergiusz, Vendelina
Katolikus naptár: Amália
Református naptár: Amália
Evangélikus naptár: Amália
Zsidó naptár: tisri hónap 24. napja

OKTÓBER 7-ÉN SZÜLETETT:

1810. NAGY IGNÁC író, szerkesztő (205 éve)
1910. TABI LÁSZLÓ kétszeres József Attila-díjas újságíró, humorista, a Ludas Matyi című szatirikus hetilap főszerkesztője (105 éve)
1925. RASZLER KÁROLY Kossuth-díjas grafikus, művészettörténész (90 éve)
1930. BEREK KATALIN Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Nemzet Színésznője (85 éves)
1940. SEBESTÉNY KATALIN Liszt Ferenc-díjas balettművész (75 éves)
1955. DRÁFI KÁLMÁN Liszt Ferenc-díjas zongoraművész (60 éves)

OKTÓBER 7-ÉN HALT MEG:

1970. FÜLEP LAJOS Kossuth-díjas művészettörténész, művészetfilozófus (45 éve)

1942. október 7-én született Halász Judit, érdemes művész. Pályafutását 1964-ben a pécsi Nemzeti Színháznál kezdte, 1965 óta a Vígszínház tagja. A Bojtorján együttessel kortárs és klasszikus költők megzenésített verseiből koncertezett gyermekeknek, amelyből nyolc aranylemez készült. 
Szerepeiből: Natasa (Csehov: Három nővér), Linda (Miller: Az ügynök halála), Elvira (Coward: A vidám kísértet), Cecily (Simon: A furcsa pár), Linda (W. Allen: Játszd újra, Sam), Mrs Martin (Ionesco: A kopasz énekesnő), filmjeiből: Esős vasárnap, Álmodozások kora, Kárpáthy Zoltán, Mi lesz veled, Eszterke?, Lila ákác, Faustus doktor boldogságos pokoljárása I-IX., Az utolsó nyáron.

IDŐJÁRÁS:

A Dunántúlon erősen felhős, különösen annak nyugati felén tartósan borult idő várható többfelé esővel, záporral. Kelet felé haladva kevesebb csapadékkal, inkább csak időszakos, kisebb esővel és átmenetileg vékonyodó felhőzettel is számolhatunk. A Dunától keletre eleinte valószínű erősen felhős ég, párássággal, ködfoltokkal; elsősorban délutánra a keleti áramlás egyre több helyen felszaggatja az alacsonyszintű rétegfelhőzetet, és ugyan sok fátyolfelhő lesz az égen, de különösen a Tiszántúlon, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység egyes részein hosszabb ideig is lehet jellemzően szűrt napsütés. Errefelé az északkeleti szél is sokfelé megélénkül, főleg a Tisza-tó környékén meg is erősödik. A keleti országrészben gomolyfelhők is képződnek, délután egy-egy zápor is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 23 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél egy-két fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 12, 17 fokig hűl le a levegő.
https://joreggelt.blogstar.hu/./pages/joreggelt/contents/blog/21501/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Ezeket a cikkeket olvastad már?